Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Međusobna komunikacija PPTP klijenata

[es] :: Windows mreže :: Međusobna komunikacija PPTP klijenata

[ Pregleda: 995 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

plavigor
Igor Petrović
Beograd

Član broj: 24239
Poruke: 1551
*.adsl.verat.net.+10 Profil

icon Međusobna komunikacija PPTP klijenata26.01.2017. u 23:33 - pre 91 meseci
U jednoj firmi postoji potreba za komunikacijom VPN klijenata međusobno. Zbog MT-Window-Linux okruženja temu sam postavio i na još dva foruma, MT i Linux.

Naime, ima desetak klijenata koji povremeno na terenu moraju da razmenjuju podatke. To nisu fajlovi koji bi mogli biti na serveru u centrali jer oni kroz aplikaciju na svom računaru pristupaju aplikaciji na tuđem računaru i tako prenesu neke informacije.
Ruter u centrali je MikroTik. Tu ima par Windows desktop računara i desetak laptopova koji su često na terenu. Ne postoji Windows Server, jedan Windows 10 Pro se koristi kao lokalni fajl/bekap server. Sav softver je legalan.

Zapravo, gorepomenutu potrebu razmene fajlova kroz aplikaciju imaju i u centrali i na terenu pa sam uradio sledeće.
Na MikroTiku sam podigao PPTP server. Kako NetBIOS ne prolazi kroz PPTP interfejs namestio sam da laptopovi i u centrali i na VPN-u dobijaju iste IP adrese. Na laptopovima sam konfigurisao LMHOSTS fajlove u kome se nalaze IP adrese svih laptopova. Na ovaj način laptopovi imaju pristup drugim laptopovima bez obzira da li se oni nalazile u centrali ili na terenu.
To radi ali je komplikovano. Ako dođe novi laptop moram da prepravim sve LMHOSTS fajlove. Ako preimenujem neki laptop opet moram to da uradim. Ako se neki laptop u centrali zakači sa mrežnim kablom neće dobiti željenu IP adresu pa ga VPN klijent neće naći.

Za mene je od početka bilo razumno rešenje podizanje WINS servera. Ali sledeći problemi su me naterali na pisanje LMHOSTS fajlova.
MikroTik RB2011 nema WINS server, bar ne ugrađen. Čitah na blic uputstva kako instalirati WINS na MikroTiku ali ja se ne bih time bavio.
Na pomenutom Windows 10 Pro sam podigao virtuelni Linux i u njemu konfigurisao WINS.
E sad... Na MikroTiku se završavaju PPTP konekcije ali ti klijenti neće da se registruju u WINS-u na Linuxu. Zašto ili kako ih naterati na to?
Ako taj Linux konfigurišem kao PPTP server onda se udaljeni klijenti registruju na WINS-u ali sam stekao utisak da se ne registruje svaki put kada dođe do promene IP adrese. Možda bih moga na WINS-u da napravim LMHOSTS fajl, jeste da je samo jedan ali i to bih izbegao ako može.

Dodatni potencijalni problem je to što je počelo da se dešava da su dva laptopa na isoj udaljenoj lokaciji i nema potrebe da koriste VPN kad su jedan pored drugog. Oni tako unapred ponesu mali MikroTik RB750 i tako u lokalu preuzmu fajlove sa susednog laptopa. Ali bojim se da će ih LMHOSTS fajl kad-tad prevariti, odnosno onemogućiti komunikaciju.

Dakle, kako na pouzdan način da postignem da laptopovi mogu uvek međusobno komunicirati bez obzira da li se nalaze u centrali ili na terenu? Mislim, bez obzira da li se jedan nalazi u centrali a drugi na terenu, ili oba u centrali ili oba na terenu.
Nije mi bitno da li će PPTP server biti MikroTik ili Linux. Ako može i bez WINS-a, a pogotovo bez LMHOSTS fajlova.

Možda je rešenje jednostavno ali ja ga ne vidim.
 
Odgovor na temu

[es] :: Windows mreže :: Međusobna komunikacija PPTP klijenata

[ Pregleda: 995 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.