Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako incluadti klasu

[es] :: Java :: Kako incluadti klasu

[ Pregleda: 3125 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

EXeX

Član broj: 20651
Poruke: 166
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Kako incluadti klasu06.04.2004. u 10:57 - pre 193 meseci
Recimo da imam sljedece dvije klase:

public class Pravokutnik{
private int a;
private int b;
public Pravokutnik(){
a=0;b=0;
}
public int Povrsina(int a,int b){
this.a=a;
this.b=b;
return a*b;
}
}

I ova mi se klasa nalazi u fajlu Pravokutnik.java

Dalje imam testnu klasu:

public class Test{
public static void main(String args[]){
int povrsina=0;
Pravokutnik p=new Pravokutnik();
povrsina=p.Povrsina(10,5);
System.out.println(povrsina);
}
}

I ova mi se klasa nalazi u fajlu Test.java

Sada mene zanima koji postupak treba provesti da bi uspio iskompajlirati i pokrenuti
Test.java .
Ja to znam kako u C/C++,samo koristim #include "neki_file.h" ,ali kako ovo naciniti u Javi.

Hvala unaprijed.
eX
 
Odgovor na temu

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer
hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
Poruke: 2114
*.et.tudelft.nl

Jabber: filmil@jabber.org
ICQ: 36601391


+3 Profil

icon Re: Kako incluadti klasu06.04.2004. u 11:58 - pre 193 meseci
U ovom slučaju pomaže čaša vode sa izvora:
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/

Tutorial će ti trebati jer Java (ipak) nije C++.

f
 
Odgovor na temu

EXeX

Član broj: 20651
Poruke: 166
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Kako incluadti klasu06.04.2004. u 13:37 - pre 193 meseci
Hvala na tutorialu,ali ja znam dosta toga iz Jave,ali recimo ovakove "glupe" stvari nisam imao vremena sve pohvatati.
eX
 
Odgovor na temu

varelg

Član broj: 24494
Poruke: 187
*.ipt.aol.com



+2 Profil

icon Re: Kako incluadti klasu13.04.2004. u 23:15 - pre 193 meseci
Te "gluposti" ustvari razdvajaju Javu od ostatka gomile. Nema "include file" i slichnih egzibicija...
Shta zhelish postignuti imanjem 2 klase u jedan fajl? Da metod za rachunanje povrshine bude dostupan testnoj klasi? Ako ti je to cilj onda ne morash obe klase imati u isti fajl, dovoljno je da oba fajla smestish u isti folder i u testnoj klasi pozovesh taj metod zajedno sa imenom klase kojoj pripada i dash mu vrednosti koje treba da budu upotrebljeni u rachunanju povrshine kao argumente u zagradama, u tvom sluchaju povrshina= Pravokutnik.povrshina(10,5), odnosno za testnu klasu:
Code:

public class Test{
 public static void main(String args[]){
  System.out.println("Povrshina pravokutnika je "+Pravokutnik.povrsina(10,5));
 }
}

Ime fajla i ostali adresni detalji ne igraju ulogu... Dalja pitanja/zadaci su dobrodoshli...
Estamos listos?
 
Odgovor na temu

dejankr
Dejan Krsmanovic
JavaEE programer
Beograd

Član broj: 7842
Poruke: 384
194.247.216.*



+1 Profil

icon Re: Kako incluadti klasu14.04.2004. u 11:27 - pre 193 meseci
Ajd da ne pričamo napamet:

- da bi jednu klasu mogao koristiti u okviru druge (pod uslovom da nisu definisane u istom fajlu) one treba da pripadaju istom paketu, ili je potrebno izvršiti import željene klase ili paketa u kome se nalazi druga klasa.

- Ovo što si opisao se odnosi na statičke metode, a što metode Povrsina nije. Tako da nije dovoljno da samo pozove metod nad klasom već je potrebno prethodno instancirati klasu Pravokutnik.

Za Exex-a
Na prvi pogled mi se čini da je kod dobar i trebalo bi da se kompajlira kako treba. U principu nije poželjno stavljati klase u default paket već uvek treba eksplicitno da definišeš paket. Imaćeš manje problema.

Ako ti se kod pravilno kompajlira a neće da se startuje, proveri da li su ti obe klase u classpath-u.

Dejan
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Kako incluadti klasu

[ Pregleda: 3125 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.