Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć

[ Pregleda: 1388 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bobans72

Član broj: 314360
Poruke: 103



Profil

icon Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć18.01.2016. u 21:04 - pre 54 meseci
Pozdrav !

Napisao sam proceduru u delfiju sa comport komponentom za štampanje fiskalnog računa trenutno za GALEB fiskalnu kasu FP-550
Evo koda kako sam ja mislio da bih trebalo jer ovo nisam dosad radio:
Code:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
 KasaPort.Open;
 KasaPort.WriteStr('30H(48)'+#13#10);//Otvaranje fiskalnog isečka
 KasaPort.WriteStr('2BH(43)'+#13#10);//Reklamni tekst HEADER
 KasaPort.WriteStr('62H(98)'+#13#10);//PIB korisnika
 KasaPort.WriteStr('5BH(91)'+#13#10);//IBFM id broj
 KasaPort.WriteStr('66H(102)'+#13#10);//Ime operatera
 KasaPort.WriteStr('34H(52)'+#13#10);//Registrovanje prodaje
 KasaPort.WriteStr('38H(56)'+#13#10);//Zatvaranje fiskalnog isečka
 KasaPort.WriteStr('2DH(45)'+#13#10);//Sečenje papira
 //KasaPort.WriteStr('6AH(106)'+#13#10);//Otvaranje fioke

Pa me interesuje da li bih to ovako trebalo ili na neki drugi način jer nemam fiskalnu kasu da bih to probao
ali sam probao preko Virtual Port Driver-a da povežem dve iste aplikacije i pošalje mi ove komande iz jedne u drugu aplikaciju
(Komande su iz Galebovog protokola za FP-550).
Pa sada ne znam da li je to to ili bih još nešto trebalo da se doda ili izmeni u kodu i da li je potreban drajver za tu kasu
od proizvodjača kase ili može i on da se razvije u delfiju ali ja to ne znam kako bih trebalo jer ako bih hteo za drugu kasu onda bih trebao
menjati druge komande za za kase drugih modela i proizvodjača.
Ako ima neko neki bolji nacin za povezivanje i štampanje fiskalnih računa svaka pomoć dobrodošla.
Boban
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć18.01.2016. u 21:41 - pre 54 meseci
Ne znam šta je KasaPort, kog tipa.
Ako želiš da direktno komuniciraš sa Galebom (bez drajvera) onda ti primer koji si poslao nije dobar, protokol zahteva određeni format (u binarnom obliku) koji moraš ispoštovati (prefiks, duzina, komanda, podaci, crc, sufiks) i to je uglavnom lakše raditi u binarnom obliku (ne preko stringa). Dobra komponenta za rad preko serijskog protokola je TComPort. Bilo je ranijih godina dosta tema o fiskalnim uređajima (i Galebu) pa svakako prouči stare poruke ovde u grupi.
Inače ako ćeš pisati protokol, uređaj ti je neophodan (neki servisi daju na revers) i računaj na jedno dve nedelje najmanje da sve to povežeš.
Dobra alternativa je da koristiš već gotovi drajver, Galeb ima neki besplatni prg koji možeš koristiti a takođe imaš i neke univerzalne drajvere, bilo je reči o tome u grupi ili ih možeš potražiti na netu.
 
Odgovor na temu

bobans72

Član broj: 314360
Poruke: 103



Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć18.01.2016. u 22:59 - pre 54 meseci
Ovo KasaPort je TComPort komponenta samo sam promenio naziv ComPort1 u KasaPort.
Čitao sam o tome na forumu ali nisam baš sve najbolje razumeo pa ako može neki primer
sa komponentom TComPort u binarnom obliku za komunikaciju i štampanje računa
sa galebovim drajverom koji već imam a kako bez drajvera.A i koji su to univerzalni drajveri. Pozz.


Boban
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć18.01.2016. u 23:23 - pre 54 meseci
> Ovo KasaPort je TComPort komponenta samo sam promenio naziv ComPort1 u KasaPort.
> Čitao sam o tome na forumu ali nisam baš sve najbolje razumeo pa ako može neki primer
> sa komponentom TComPort u binarnom obliku za komunikaciju i štampanje računa

Štampanje računa nije ni malo jednostavan primer jer to zahteva i artikle i poreze, plaćanje, operatere, gotovo 90% protokola.
Možda je sečenje papira dovoljno jednostavno (ovo je samo mali deo toga sta treba uraditi):

Code:


SendToFiskal(45, '');

procedure TGaleb.SendToFiskal(const ACmd: Byte; const ABuf: string);
var
  Len: Integer;
begin
  FillChar(FComBuffer, SizeOf(FComBuffer), 0);

  Len := Length(ABuf);
  FComBuffer[0] := ASCII_SOH;      // Preambla SOH (start of header) = 1
  FComBuffer[1] := Len + 4 + 32;   // Broj bajtova od Preamble (bez) do Postamble (ukljuceno) + 32 (tj. duzina stringa koji saljemo plus 4 bajta za 3 bajta pre 
  FComBuffer[2] := FCommandNumber; // Broj komande (sekvence)
  FComBuffer[3] := ACmd;           // Komanda

  StrPLCopy(@FComBuffer[4], ABuf, Len); // Podaci koji se salju
  Inc(Len, 4);                          // Dodajemo i duzinu headera (prva cetiri bajta)
  FComBuffer[Len] := 5;                 // Postamble
  Inc(Len, 1);                          // Bajt za Postamble

  // Racunamo CRC svih podataka od Preamble (bez) do Postamble (ukljucujuci)
  StrPLCopy(@FComBuffer[Len], CalcCRC(@FComBuffer[1], Len - 1), 4);
  Inc(Len, 4);                          // 4 bajta za duzinu CRCa
  FComBuffer[Len] := ASCII_ETX;         // End bajt ETX (end of transmission) = 3
  Inc(Len);

  if ComPort.Write(FComBuffer, Len) > 0 then
  ....
end;



> sa galebovim drajverom koji već imam a kako bez drajvera.

To pogledaj u primeru koji dolazi uz taj Galeb program, ja imam svoj drajver i Galeb prg nisam nikad koristio.

> A i koji su to univerzalni drajveri. Pozz.

Ne bih da reklamiram, mislim da je bilo nekoliko njih spomenuto u grupi ranije a uvek mozes naci preko googla.
 
Odgovor na temu

bobans72

Član broj: 314360
Poruke: 103



Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć19.01.2016. u 15:51 - pre 54 meseci
Prijavljuje mi ovo:
[DCC Error] Unit1.pas(34): E2003 Undeclared identifier: 'FComBuffer'
[DCC Error] Unit1.pas(37): E2003 Undeclared identifier: 'ASCII_SOH'
[DCC Error] Unit1.pas(39): E2003 Undeclared identifier: 'FCommandNumber'
[DCC Error] Unit1.pas(48): E2003 Undeclared identifier: 'CalcCRC'
[DCC Error] Unit1.pas(48): E2250 There is no overloaded version of 'StrPLCopy' that can be called with these arguments
[DCC Error] Unit1.pas(50): E2003 Undeclared identifier: 'ASCII_ETX'

I gde bih trebao upisati komande za kasu da li u SendToFiskal(45, ''); ili if ComPort.Write(FComBuffer, Len) > 0 then ?
I da li je ovo kod za galebov drajver ili bez ?



Boban
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć19.01.2016. u 21:08 - pre 54 meseci
> Prijavljuje mi ovo:
> ...

To sam ti poslao kao primer, cisto da vidis kako to otprilike izgleda, ne moze se kompajlirati jer ti ne mogu slati ceo kod.

> I gde bih trebao upisati komande za kasu da li u SendToFiskal(45, '');

SendToFiskal je funkcija kojoj se prosledjuje ID komande (u ovom slucaju secenje papira) i neki dodatni parametri (kod secenja ih nema).

> ili if ComPort.Write(FComBuffer, Len) > 0 then ?

Taj red salje podatke Galebu i posle toga mora ici kod za prijem podataka i obradu. Ako zelis da sam pises protokol racunaj na jedno dve nedelje posla, to nije trivijalan zadatak.

> I da li je ovo kod za galebov drajver ili bez ?

To je primer direktne komunikacije sa Galebom, dakle bez drajvera i putem zvanicnog protokola.
 
Odgovor na temu

bobans72

Član broj: 314360
Poruke: 103



Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć20.01.2016. u 14:04 - pre 54 meseci
Da li želiš da prodaš taj svoj drajver ?
Zainteresovan sam za kupovinu ako odlučiš da prodaš kontaktiraj me na e-mail ([email protected]) da se dalje dogovorimo.

Boban
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć20.01.2016. u 14:21 - pre 54 meseci
Drajver/program je komercijalnog karaktera tako da možeš kupiti licencu ali sam kod nije na prodaju. Ako želiš ja mogu proslediti tvoj kontakt kolegi koji radi prodaju ili mi možeš poslati privatnu poruku.
Inače ima više kvalitenih drajvera na našem tržištu pa svakako treba da pogledaš koji najbolje odgovara tvom softveru, konkretni linkovi su reklamiranja ali ih sve možeš pronaći preko googla.

 
Odgovor na temu

bobans72

Član broj: 314360
Poruke: 103



Profil

icon Re: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć20.01.2016. u 18:52 - pre 54 meseci
Da li je to drajver u jednoj (dll) datoteci ?
Da li dobijam izvorni kod kako da komuniciram kasama preko drajvera ?
Da li je taj drajver za jednu kasu ili za više kasa ?
Kako mogu stupiti u kontakt sa tvojim kolegom ?
Boban
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Delphi štampanje fiskalnih računa-Pomoć

[ Pregleda: 1388 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.