Citat:
Treba mi preporuka, da li neki od provajdera sa serovanim hostingom moze da obezbedi da radi sajt sa vise hiljada poseta dnevno bez prekida. A ako ne koja je najpovoljnija opcija za virtualni server za takav obim. Gde uzeti, koliki su resursi potrebni, koji su minimalni troskovi na godinu dana...
U teoriji svaki shared hosting moze ovo da podrzi ali u praksi i iskreno i iz iskustva ti mogu reci da neces naci ni jednog domaceg ili stranog cpanel 'shared" hosting provajdera koji ce ti drzati nabudzeni wordpress sa ~2000 posetilaca dnevno i velikim znakom pitanja da li imas licencirane dodatke i redovno azuriran software.Nemoj bezveze gubiti vreme na prelaske na drugi shared hosting jer ces veoma brzo doci u istu situaciju.
Sto se tice vps-a ili dedicated servera tu cena dosta zavisi od toga da li ti je potrebna podrska ili ces neku unmanaged varijantu,kao i da li ti je potrebna cpanel licenca (vps licenca $15/m,dedicated cpanel licenca $35/m) ili ces sam upravljati svojim serverom bez kontrol panela ili ces instalirati neki besplatan manje atraktivan panel od cpanel-a.
Neznam za sta ces se odluciti i kakve su tvoje sposobnosti u linux administriranju servera ali evo da pretpostavimo da ti je potrebna tehnicka podrska i da nemozes sam upravljati svojim serverom tvoji troskovi za sajt u ovakvom stanju kakav je sada potrebno je da predje na neki VPS sa minimalnim troskovima od oko 2000-4000 dinara "mesecno" Ali to je za wordpress sajt sa takvom posecnoscu.Ukoliko planiras povecanje broja posetilaca i potrosnje resursa odmah ti preporucujem da predjes na dedicated server sa minimum dual ili quad procesorom i 4-8GB RAM memorije takvu varijantu mozes da nadjes za 5000-10000 dinara mesecno ali nemoj da mislis da je i takav server svemoguc...po mojim iskustvima takvi sajtovi na takvim serverima rade lepo sve dok imaju 5000-8000 dnevnih posetilaca a sve preko toga potrebni su jaci serveri i veca ulaganja.
Naravno u tom izboru vps-a ili dedicated servera ima sto varijanti i mogucnosti.Ovo je moje neko uprosceno iskustvo i odnos cena i onoga sta se za to dobija.
Opet sve zavisi od tebe i tvog sajta,ako koristis warez pluginove i teme i nemas mogucnost normalnog azuriranja sajta...cesto imas sigurnosne probleme zbog toga onda ni server od 500 eura mesecno ti nece biti dovoljan.Moras imati optimizovan sajt,kes plugin,updejtovane i legalne teme i pluginove,optimizovane slike i tek onda mozes da trazis dlaku u jajetu oko izbora servera i vps-a ili ljutnje na starog provajdera.
Imao sam vise slucajeva gde su korisnici zbog opterecenja presli sa shared hostinga na dedicated i tek kada su i sopstveni dedicated server preopteretili shvatili su da moraju da optimizuju i redovno azuriraju svoj sajt.Nakon reorganizacije sajta potrosnja resrusa procesora i ram memorije im je pala na svega nekoliko procenata i u sustini uopste nisu imali neku preku potrebu za prelaskom na server,tj bar jos neko vreme.