Citat:
milstanyu: Ne znam kolika je stavka sam POREZ od svih ovih uplata za pausalce (pored socijalnog, penzionog...). Cuo sam da je u nerazvijenim opstinama ta stavka POREZ svega 7-8.000 dinara mesecno. Zato mi tih 100.000 dinara godisnje za POREZ iznosi prilicno malo za nekoga ko zaradi 6 miliona godisnje. To je manje od 2% za porez!
Pa gore sam naveo podatke za sasvim prosecnu opstinu:
porez 10% - 7.285 dinara
doprinos za PIO 24% - 17.484 dinara
doprinos za zdravstveno 12.3% - 8.960 dinara
doprinos za nezaposlenost 1.5% - 1092 dinara
--------------------------------------------
ukupno: 34.821 dinara
Citat:
A znam da d.o.o. placa 15% poreza na profit i dodatnih 15% poreza ako vlasnik d.o.o.-a uzima dividendu.
Obracun poreza i doprinosa za pausalce je pravljen na osnovu pretpostavke da prosecan preduzetnik mesecno potrosi maksimalno 50.000 dinara za sopstvene potrebe, a ostalo za potrebe poslovanja. To preduzetnik nije u obavezi da dokazuje, ali ako poreska uprava na bilo koji nacin anketira preduzetnike, savetujem da se uradi kako sam gore naveo - da se kaze da je sve otislo na poslovne potrebe. U suprotnom, ako preduzetnici tvrde da prihoduju mesecno 500.000 dinara i da sve trose na sopstvene potrebe, onda porez uopste nije realno razrezan, vec bi trebao da bude nekoliko puta veci.
Posebno je pitanje zasto vlasnik doo treba da placa dva poreza, a preduzetnik jedan, ali tako je kako je.
Citat:
Uzimam primer programera ili dizajnera freelancera, jer sam i ja sam freelancer. Buni me ova ogromna je razlika u visini poreza za freelancera ako radi kao pausalac (2% + porez na dohodak 10-15%) i ako radi kao d.o.o. (dobit 15% + dividende 15%).
Evo naprimer ako i jedan i drugi prihoduju 5 miliona dinara godisnje:
- Vlasnik doo isplati sebi godisnju platu direktora u neto iznosu od 600.000 dinara, na sta plati poreze i doprinose u iznosu oko 400.000 dinara (ako hoces imas po netu kalkulatore plate pa obracunaj tacno). Ako prilozi dokaze o troskovima poslovanja u iznosu od 4 miliona, ostaje mu da plati dva poreza jos na 100.000 dinara dobiti.
- Pausalac plati takodje oko 400.000 poreza i doprinosa i prakticno prizna mu se da je imao oko 4 miliona troskova poslovanja, bez potrebe da cuva racune i angazuje knjigovodju.
Citat:
Znam da je pre 3-4 godine bilo povoljnije imati d.o.o., tj. bili su priblizno isti izdaci, s tim sto d.o.o. kao pravno lice ima mnoge povoljnosti (ogranicena odgovornost).
Situacija nije bitnije menjana vec 20 godina.
Citat:
Sustina ove teme je: Da li ste sigurni da pausalac sme sav novac da skine sa racuna firme i potrosi za privatne potrebe...
Mislim da sam ti veoma detaljno odgovorio - poreska uprava ti priznaje da imas tolike troskove, a ako ti ides okolo i pricas kako su oni magarci i da troskovi nisu ni blizu toliki, onda oni mozda u buducnosti rese da budu pametniji.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.