Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Microsoft: Open Source Vs. Commercial software

[es] :: Advocacy :: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5412 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dragan Varagic
Internet konsultant, P2Internet
Novi Sad

Član broj: 4867
Poruke: 1325
*.nspoint.net.

Sajt: www.draganvaragic.com


+3 Profil

icon Microsoft: Open Source Vs. Commercial software20.03.2004. u 10:37 - pre 215 meseci
Da li ste kojim slučajem gledali danas na PCTV (RTS1) više od petnaest minuta priloga o tome kakav je MS pogled na open source svet?

Povod za prilog je po njihovim rečima podsticaj na dublje razmišljanje pri projektovanju potrebnog kompjuterskog sistema (čitaj - kada se nabavlja softver), i drugačiji pogled na open source scenu.


Softverska scena - tema za razmišljanje
http://www.pctv.co.yu/aktuelno/softverska_scena.htm

Koliko je borba protiv softverske piraterije uspešna, ne zavisi samo od kvaliteta zakonskih regulativa i agilnosti organa koje ih sprovode, nego i od kompletnog stanja svesti svih računarskih korisnika.

Kao i svaki proizvod koji se nalazi na tržištu i softver poseduje cenu koja pokriva troškove njegovog nastanka i kasnije distribucije. Naravno, cena softverskog proizvoda u direktnoj je vezi sa njegovom kompleksnošću i krajnjom upotrebnom vrednosti, te se u širokoj finansijskoj lepezi nalaze rešenja po cenama od nekoliko desetina do nekoliko hiljada dolara.

Kako softversko tržište nije zatvorenog tipa, praktično ne postoje granice u njegovom kreiranju. Svaka kompanija, tim ljudi, pa čak i pojedinac ima pravo da ne smetano razvija svoje rešenje koje će naravno, već prema afinitetima, novčano naplatiti. Uostalom, sasvim je ne realno za očekivati da će se na IT nebu pojaviti neko kvalitetno softversko rešenje u koje je uloženo mnogo truda, vremena i odricanja, a da to rešenje bude potpuno besplatno. Ipak, brojni, još uvek ne afirmisani, programeri često računarskim korisnicima nude svoje programe potpuno besplatno, po takozvanoj Freeware tarifi. No ukoliko malo dublje zagrebete po površini ovih potpuno besplatnih rešenja, videćete da su ista samo podloga za neka nova koja će se naravno naplaćivati. Vrlo je važno i kome u toj šumi Freeware rešenja možemo verovati. Tako se recimo na softverskoj IT sceni u poslednje vreme pojavljuju potpuno besplatna rešenja koja na prvi pogled daleko olakšavaju i ubrzavaju rad na računaru, dok se negde u dubini registra, gde su se nakon instalacije iskopirale skrivene programske datoteke, nalazi špijun koji prati vaš rad i neprimetno otvara vrata zlonamernim hakerima svaki put kada se konektujete na Internet.

U poslednje vreme se u IT časopisima često mogu pronaći tekstovi u kojima se propagiraju programi takozvanog otvorenog koda. Cilj korisnika koji podržavaju ovaj "Open-Souce" projekat jeste omogućavanje potpuno besplatne distribucije svih softverskih rešenja baziranih na njemu. Naravno, sasvim je normalno u ovom trenutku postaviti pitanje o finansijskoj isplativosti ovakvih rešenja "Otvorenog koda", kakva se mogu sresti kod kućnih i serverskih operativnih sistema i kancelarijskih alata.

Istina je da se prva faza finansijske konstrukcije kompletne softverske podrške, za jedan Microsoft-ov, odnosno Unix, tj. Linux, operativni sistem teško može porediti, no ipak treba imati na umu činjenicu da se prilikom definisanja svih segmenata jednog računarskog sistema, ma kojeg stepena složenosti, treba voditi računa o njegovoj višegodišnjoj eksploataciji.

Pobornici OpenSorce projekta, često vrlo napadno i van granica pristojnosti, propagiraju teoriju o stabilnom i bezbednom sistemu kreiranom upravo na platformi otvorenog koda. Tako je recimo na Internetu, moguće pronaći informacije o tome kako jedan Linux operativni sistem predstavlja daleko bolje rešenje od trenutno najrasprostranjenijeg operativnog sistema - Windows.

No, da li je to zaista tako?!

Nedavno završeno istraživanje je pokazalo da je preko 95 procenata računarskih korisnika u IT vode uplavila upravo na Windows operativnim sitemima. Sasvim slobodno možemo reći, a u tome se slažu i veliki njegovi protivnici, da je kompanija Microsoft jedna od najzaslužnijih za ekstremno brz razvoj računarske industrije. Razvojem Windows operativnih sistema definitivno je utrt put za prelaske sa 16 na 32, odnosno sada 64 bitni zapis, čime su kompanije koje se bave proizvodnjom hardverskih komponenti, svoje istraživačke timove usmerili upravo ka smeru maksimalne optimizacije sa ovim operativnim sistemom.

No, da se vratimo na temu o opravdanosti tvrdnje kako su programi otvorenog koda bolji od onih koji to nisu. Prvi deo odgovora na ovo pitanje dobili smo pred kraj prošle godine, kada smo imali priliku da porazgovaramo sa gospodinom Jevgenijem Kaspersky. Ovaj širom sveta poznat i priznat istraživač na polju antištetočinske borbe, nam je na pitanje: "Koji je operativni sistem najranjiviji?", odgovorio kako su sistemi bazirani na Unix platformi, tri puta ranjiviji od onih baziranih na Microsoft Windows rešenju! Potpora jednom ovakvom odgovoru sasvim je očigledan, jer se na beskrajnom Web prostoru može sasvim jednostavno naći kompletna programska strukura svih Linux sistema, iz koje se kao na tacni hakerima serviraju svi bezbednosni propusti. Verovatno se sećate događaja kada se u SAD-u od kompanije Microsoft sudski tražilo da programski kod svojih operativnih sistema učini svima dostupnim. Proces je trajao dugo, no završio se pozitivno po kompaniju Microsoft, čime je ona 300 procentno bolja zaštita od svih ostalih ostala ne promenjena. Nedavno se opet dogodilo da se iz Microsoftovih razvojnih laboratorija "iskrade" deo osnovnog koda koji je postao dostupan veštim IT znatiželjnicima. Hakeri su najavljivali oštre napade zbog ogromnih rupa koje su pronašli, no, kao što imate prilike i da vidite, do njih nije došlo. Sigurno jedna od najočekivanijih stvari koja treba da se dogodi do sredine ove godine jeste pojaviljivanje drugog servisnog paketa za Windows XP operativni sistem. Čak i najoštriji kritičari Microsoftovih operativnih sistema su nakon instalacije Beta verzije ovog "Service-Pack-a" više nego pozitivno prokomentarisali nove mogućnosti na polju zaštite koje SP2 nudi! Ako se sada vratimo na priču o Linux zaštiti, zanimljivo je da se potpisnici ovog "Open Sorce" rešenja polako ali sigurno dogovaraju oko zaključavanja dela izvornog, još uvek otvorenog koda, jer kao što su i sami uvideli, golišavost programskih linija je više nego opasna. Eto, time ideja o potpuno slobodnom programskom kodu operativnih sistema i kancelarijskih alata gubi svaki smisao!

Drugi deo odgovora na pitanje: "Bolji - lošiji" ponudiće vam sami autori, koautori i korisnici "Open Source" rešenja. Totalna pometnja na polju bilo kakve standardizacije uslovila je potpuno nezavisan razvoj Linux operativnih sistema, dok se sa druge strane kompanije međusobno optužuju o krađi dela izvornog koda. U jednom ovako haotičnom sistemu gotovo se svaki mesec pojavi po neka nova Linux verzija, te više ni sami korisnici ne znaju koja je ona prava, a poluprazna operativna izdanja gotovo se ne vidljivo dopunjuju i primoravaju korisnike na ponovni višegigabajtni download, odnosno nabavku nove, ovonedeljno aktuelne verzije.

Ipak najvažniji, treći deo odgovora na nekoliko puta pomenuto pitanje, možete pružiti i vi sami, samo ako sebi postavite pitanje: "Da li je ono što je potpuno besplatno, za vas i dovoljno dobro?"!

Zamislite samo da ne postoji nikakva finansijska nadokanada za upotrebu nakog softverskog rešenja. Na ovaj način, bi se lančano vrlo brzo ugasila kompletna razvojna struktura, milioni radnika bi ostalo bez posla, a ne napredovanje razvoja softverske podrške, automatski bi povuklo smanjenje potrebe za unapređenjem harverske strukture. Jednom rečju IT industrija bi zamrla. Napomenućemo da se ove ne radi samo o operativnim sistemima ili kancelarijskim alatima, nego i o industrijski vrlo važnim softverskim alatima namenjenih ekonomiji, mašinstvu, elektronici, bilogiji, medicini, itd., a čije napredovanje je u direktnoj vezi sa razvojem društva uopšte.

Ovom pričom ni u kom slučaju ne želimo da osporimo razvoj "Open Source" rešenja, nego želimo da vam predočimo jedan malo drugačiji pogled na softversku scenu koja nas okružuje i podstaknemo na dublje razmišljanje pre nego što uopšte odlučite da kreirate bilo kakav računarski sistem.

Goran Kujundžić
 
Odgovor na temu

Skaarj
Novi Sad

Član broj: 21463
Poruke: 365
*.telekom.yu+3 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software20.03.2004. u 13:35 - pre 215 meseci
Veoma interesantan tekst. Pun poluistina i izvitoperenog predstavljanja stvarnosti i to na toliko mesta da je to besmisleno i osporavati.

Posebno je interesantna aluzija na slučaj SCO - Linux. Pogotovu sada kada se zna da je ceo slučaj preko trećih kompanije inicirao sam MS.

Imajući u vidu glavnog sponzora PCTV-a i bliske veze ekipe emisije i PR-a MS-a, da li bi trebalo očektivati išta objektivnije?

Uostalom ko je ovde i čuo za objektivnu emisiju o računarima i IT-u?


 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.65.*

Sajt: www.distrowatch.com


+209 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software20.03.2004. u 16:14 - pre 215 meseci
Citat:
Istina je da se prva faza finansijske konstrukcije kompletne softverske podrške, za jedan Microsoft-ov, odnosno Unix, tj. Linux, operativni sistem teško može porediti

Ja sam za 'prvu fazu' dao 1 euro (60 dinara), instalirao je na hdd, sve mi radi sto mi treba i to je to. Nista 'druga faza', nista 'odrzavanje sistema' .....
Citat:
Pobornici OpenSorce projekta, često vrlo napadno i van granica pristojnosti
Tesko je ostati nenapadan i u granicama pristojnosti kad pocnu da me ubedjuju da nisam platio 1 euro za svoj OS i da mi je bolje da koristim piratsku verziju Windowsa nego besplatan Debian, jer ce mi sve 'bolje raditi'. Jednostavno NECU da koristim piratsku verziju. Za mene, i jos nekoliko milijardi ljudi, Windows NIJE JEFTINIJI, nema teorije. Mozda je bolji, u to ne ulazim, ali definitivno nije jeftiniji.

PS - Da li sam ostao nenapadan i u granicama pristojnosti?
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

Goran Aničić
Goran Aničić
Novi Sad

Član broj: 7404
Poruke: 414
*.dialup.neobee.net.

Sajt: www.personalmag.rs/blog/o..


Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software20.03.2004. u 19:45 - pre 215 meseci
Generalno, bez ulaženja u diskusije šta je bolje a šta lošije, tekst je namenski napisan i u prevodu kaže "kupujte Microsoft jer znate da je to najbolje rešenje". Treba reći da i to da je TV emisija PCTV kreirana u produkciji kuće TVCOM koja je u vlasništvu PR-a Microsofta SCG Aleksandra Bojovića, te s tim u vezi sav sadržaj iz ove produkcije treba uzeti sa rezervom.
ICT magazin
IT, Mobile, Gaming online magazin
------------------------------
Blog
Svakodnevnica Blog Auto blog
------------------------------

Kompjuterski e-zine
Personal magazine
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.verat.net

Sajt: www.distrowatch.com


+209 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software20.03.2004. u 19:49 - pre 215 meseci
Da, ali se radi o EMISIJI (ne o reklami) na drzavnoj TV, pa prosecan gledalac to vidi kao neki bogom dan savet ili pravilo. Mislim da se time prelazi sa podrucja racunarstva u podrucje zloupotrebe medija.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

Goran Aničić
Goran Aničić
Novi Sad

Član broj: 7404
Poruke: 414
*.dialup.neobee.net.

Sajt: www.personalmag.rs/blog/o..


Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software20.03.2004. u 19:59 - pre 215 meseci
Citat:
tdjokic:
Da, ali se radi o EMISIJI (ne o reklami) na drzavnoj TV, pa prosecan gledalac to vidi kao neki bogom dan savet ili pravilo.

Ova konstatacija ima osnova, ali tu je problem u državnoj TV, a ne u TVCOM-u jer oni samo nude sadržaje. Državna TV nema nikakvu obrazovnu IT emisiju, a ima 30.000 zaposlenih i za 6 meseci utroši 600 miliona dinara iz republičkog budžeta.
ICT magazin
IT, Mobile, Gaming online magazin
------------------------------
Blog
Svakodnevnica Blog Auto blog
------------------------------

Kompjuterski e-zine
Personal magazine
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
195.252.85.*

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software20.03.2004. u 22:36 - pre 215 meseci
žalosno je uopšte i raspravljati o ovom textu.. ne znam za vas, ali meni je bilo previše poluistina, netačnih insinuacija i sličnog već oko polovine.. nisam izdržao do kraja..

mislim, poređenje spyware-a (recimo kaza) i OSSa je tako nisko, da nemam reči..

a od RTSa ne očekujem ništa bolje, jer ako se setite pre oko godinu dana, naša vlada (valjda još uvek republike jugoslavije) je donela proglas u kojem se zahteva od kompanije MS da windows prevede na ćirilicu. znači ne uopšteni proglas da sve kompanije moraju da prevode i na ćirilicu, nego samo i isključivo MS.

posle toga, ništa više nije čudno, a ponajmanje forsiranje MSa na televiziji koju finansira ista ta (ili slična) vlada..

btw, ovo je tema za advocacy, jer je blago rečeno smešno da ostane ovde..

 
Odgovor na temu

Dragan Varagic
Internet konsultant, P2Internet
Novi Sad

Član broj: 4867
Poruke: 1325
*.nspoint.net.

Sajt: www.draganvaragic.com


+3 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software21.03.2004. u 07:00 - pre 215 meseci
Mislim da se ovde radi o politici razvoja softvera u vizuri MS-a, a vezano je za mišljenje koje je plasirano na programu državne televizije.

Pitao sam da li je neko gledao ovaj prilog, obzirom da je emisija počela sa ovim tekstom na način koji me je veoma neprijatno iznenadio (podsetio sam se vremena početka bombardovanja '99 - propagandne aktivnosti RTS-a, CNN-a, BBC-a...).
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.65.*

Sajt: www.distrowatch.com


+209 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software21.03.2004. u 07:12 - pre 215 meseci
A ja se prisecam spektakla u Sava Centru, koji je bio uprizoren prigodom prevodjenja nekog MS programa na srpski. Medju direktnim ucesnicima u spektaklu je bio i ministar kulture i jos neki poznati glumci. Najvise od svega mi smeta kad je neko rekao: 'Eto, sad ce i drzavni sluzbenici moci lako da koriste racunare!' jer smatram da bi SVI, ali BAS SVI drzavni sluzbenici, od cistacice i portira do ministara inostranih poslova, predsednika drzave i premijera vlade, morali da znaju engleski a ne da cekaju na srpski vindouz i slicno..
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

tvucko
Tomo Vučković
Novi Sad

Član broj: 1364
Poruke: 178
*.124.EUnet.yu

Jabber: tvucko@elitesecurity.org
ICQ: 332563031
Sajt: atomixlinux.org


Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software21.03.2004. u 07:56 - pre 215 meseci
Ovo je stvarno tuzno da se covek rasplace :-D

Toliko neistina i izvrtanja cinjenica nisam jos procitao nigde, nije ni cudo da to izgovori neko ko sebe naziva "informaticarem", a ne poznaje ni osnovne stvari o kojima pise.
Ovaj tekste na "lep" nacin pokusava da ljude odgovori cak i od toga da probaju ili pogledaju nesto drugo sto je win$blows.

Sa druge strane mi je drago sto je neko ovako nesto propagira i stoji iza toga. Sada cu jos lakse da komitentima obrazlozim zasto ono sto im uradim koristeci win platformu mora da bude toliko skupo :-)

Onaj ko je napisao ovako nesto nije razmisljao da ovo moze biti kontra produktivno, kao i sve do sada sto je microsoft uradio u borbi protiv Linux-a.
Ovo je jos samo jedna dobra pomoc za sirenje Linux-a i Open Source projekata u ovoj zemlji zato sto nacin na koji je napisan i onaj ko ga je napisao ne pokazuje nista drugo vec svoje neznanje i opste poznavanje infomatickih sistema.
Ako je cilj ovoga bio da nagovori ljude da koriste ms$ software to ce i dobriti sto se mene tice, od sada cu svim komitentima da delim broj telefona ms$ tehnicke podrske u SCG. Moracu zbog ovoga teksta da korigujem cenovnik i nacin rada. Vise nece biti 30% skuplje ono sto uradim koristeci ms$ tehnologije vec dva puta i nece vise dobiti nikakvu garanciju vec samo broj ms$ tehnicke podrske.
Zivi bili pa videli kako ce to zavrsiti :-D

PS. Najverovatnije ce im posle ovoga porasti broj korisnika ;-)

Nahrani prasiće ne diraj dugmiće !!!
 
Odgovor na temu

Skaarj
Novi Sad

Član broj: 21463
Poruke: 365
*.telekom.yu+3 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software21.03.2004. u 18:33 - pre 215 meseci
Ne treba se posebno uzbuđivati oko ovoga. Jednostavno ovo je deo standardnog FUD-a koji MS širi već neko vreme na zapadu.

Posebno je interesantno (ali i očekivano) da su pojedini delovi teksta u stvari više manje prevod ranijih istupanja nekih MS čelnika na zapadu.

Dakle, konačno smo i mi postali deo sveta. :)
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software22.03.2004. u 16:27 - pre 215 meseci
Mene bi bilo sramota da se potpišem ispod ovakvog teksta.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.attbi.cable.earthlink.net+18 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software22.03.2004. u 16:59 - pre 215 meseci
Ok, izgleda da se vi ne slazete sa autorom, da li mozete da napisete koj argument protiv tog teksta, ili ce ovo biti tema za odlucno negiranje (kao nekada Dnevnik 2) :)? Vecina stvari koje je napisao deluju ok, ali siguran sam da postoji i drugacije misljenje.
 
Odgovor na temu

Not now, John!

Član broj: 231
Poruke: 1317
*.dialup.blic.net+4 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software22.03.2004. u 17:00 - pre 215 meseci
Billy je malo nervozan...
"I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day."
- Douglas Adams
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.65.*

Sajt: www.distrowatch.com


+209 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software22.03.2004. u 17:24 - pre 215 meseci
Citat:
Reljam:
da li mozete da napisete koj argument protiv tog teksta

Ja sam izneo svoje argumente tj. cinjenice vezane za MOJE koriscenje racunara. Ima i drugih korisnika (preduzeca itd.) za koje clanak mozda vise vredi, ali mi se cini da to nigde nije naglaseno. Recimo, da se kaze: 'Ovo se ne odnosi na fizicka lica, obicne, prosecne korisnike.' Trudio sam se takodje da ostanem ne-napadan i u granicama pristojnosti. To bi sa moje strane bilo sve. Bez 'pljuvanja', vredjanja, podcenjivanja bilo drugih OS-a ili osoba. Ja ZAISTA koristim alternativni OS koji sam platio 1 euro i nije piratski, ne znam kako da to drugacije kazem da bi vise zvucalo kao argument. Nemam vise nikakvih troskova i imam sve potrebne programe tako da tvrdnja da mi je Windows jeftiniji jednostavno nije tacna.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

tvucko
Tomo Vučković
Novi Sad

Član broj: 1364
Poruke: 178
*.209.EUnet.yu

Jabber: tvucko@elitesecurity.org
ICQ: 332563031
Sajt: atomixlinux.org


Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software22.03.2004. u 23:00 - pre 215 meseci
Sve mi je jasno ali da neko pljuje po Open Source, a isti koristi za svoje poslovanje to mi nije jasno ili ja ovde vise nista ne razumem :-$

Citat:

Not Found
The requested URL /index1.html was not found on this server.

Apache/1.3.27 Server at www.pctv.co.yu Port 80

Nahrani prasiće ne diraj dugmiće !!!
 
Odgovor na temu

VRider
Marković Damir
(BGD/SD Karaburma)/Pirot

Član broj: 1510
Poruke: 4132
195.252.107.*

Jabber: damirm | gmail | com
ICQ: 134002435


+13 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software22.03.2004. u 23:14 - pre 215 meseci
Ne koriste oni OS resenja, vec oni kod kojih je hostovan sajt. To je pokazuje da onaj ko hostuje sajt zna malo vise od onoga ciji je sajt hostovan.
JaFreelancer.com
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
195.252.85.*

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software23.03.2004. u 05:51 - pre 215 meseci
Citat:
Reljam:
Ok, izgleda da se vi ne slazete sa autorom, da li mozete da napisete koj argument protiv tog teksta, ili ce ovo biti tema za odlucno negiranje (kao nekada Dnevnik 2) :)? Vecina stvari koje je napisao deluju ok, ali siguran sam da postoji i drugacije misljenje.


molim te kaži da se šališ..

ako tebi sve to deluje ok, a ja ne mogu da nađem jednu rečenicu koju ne smatram da je BS (FUD, ...), onda ne vidim razloga da uopšte diskutujemo..

i to bar da su konzistentni bar sa samim sobom, nego oni u jednom paragrafu dvaput sami sebi protivureče.

Citat:
odgovorio kako su sistemi bazirani na Unix platformi, tri puta ranjiviji od onih baziranih na Microsoft Windows rešenju! Potpora jednom ovakvom odgovoru sasvim je očigledan, jer se na beskrajnom Web prostoru može sasvim jednostavno naći kompletna programska strukura svih Linux sistema, iz koje se kao na tacni hakerima serviraju svi bezbednosni propusti. Verovatno se sećate događaja kada se u SAD-u od kompanije Microsoft sudski tražilo da programski kod svojih operativnih sistema učini svima dostupnim. Proces je trajao dugo, no završio se pozitivno po kompaniju Microsoft, čime je ona 300 procentno bolja zaštita od svih ostalih ostala ne promenjena. Nedavno se opet dogodilo da se iz Microsoftovih razvojnih laboratorija "iskrade" deo osnovnog koda koji je postao dostupan veštim IT znatiželjnicima. Hakeri su najavljivali oštre napade zbog ogromnih rupa koje su pronašli, no, kao što imate prilike i da vidite, do njih nije došlo.


prvo, neka se autor dogovori sam sa sobom da li priča o UNIX ili Linux sistemima (ako uopšte zna da napravi razliku), a pod dva, on u istom paragrafu pobija svoj argumenat da je bolje da je kod zaštićen (jer tada hakeri mogu da nađu rupe) sa primerom da je windows kod postao dostupan, pa hakeri ništa nisu našli..

ostale njegove argumente tipa "skoro je objavljeno istraživanje koje kaže da je MS bolji" (bez navođenja reference.. kao kada bih rekao "skoro sam izvršio i objavio istraživanje koje dokazuje da je linux bolji"), i "čak su i najveći protivnici MSa rekli za XP SP2 da je do jaja!!" (opet bez navođenja konkretnih imena, i bez mogućnosti da se i sami u to uverimo jer SP2 još nije public), ne želim ni da komentarišem..

mislim, relja, znamo svi za koga radiš, ali to valjda ne znači da po defaultu treba da braniš svako takvo mišljenje izneseno javno. valjda ti je dozvoljeno da imaš svoj stav??

ako nije, a ti lepo napiši da ovde nastupaš kao PR, i da svaku tvoju izjavu u tom svetlu i posmatramo.. ako pak jeste, onda se bar potrudi da budeš bar malo objektivan..
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.attbi.cable.earthlink.net+18 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software23.03.2004. u 07:53 - pre 215 meseci
Pa, istini za volju, taj sors koji je izasao je bajat sors (star 4.5 godine), a ne sors od trenutne verzije - u tome je i razlika.

Ali to ni nije bitno, nisam ja ni rekao da se slazem sa svim sto tu pise, nego me je cisto zanimalo da cujem nesto konkretno od ljudi koji smatraju da je taj tekst pun propusta. Nisam mislio na hvatanje za recenice, nego na ceo clanak - da li vi smatrate da je taj clanak fundamentalno pogresan, ili samo postoje neke stvari u njemu sa kojima se ne slazete? Nista vise od toga. I stvarno ne zelim da ovo predje u neku odbranu i napad nekog tamo clanka koji niko od nas nije pisao, vise me je interesovalo misljenje.

A sto se tice moje uloge na advocacy forumu - odlucio sam da je malo korigujem, stvarno nema potrebe da ja drugima objasnjavam moj stav protiv njihove volje, to je krajnje kontraproduktivno. Consulting se na kraju ipak placa, zar ne :) ?

I za kraj, ako nekoga zanima, moze da proba XP SP2 Release Candidate ovde:
http://www.microsoft.com/techn...chnol/winxppro/sp2preview.mspx
(vredi probati na test masini, stvarno je velika promena)
 
Odgovor na temu

Dragan Varagic
Internet konsultant, P2Internet
Novi Sad

Član broj: 4867
Poruke: 1325
195.252.100.*

Sajt: www.draganvaragic.com


+3 Profil

icon Re: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software23.03.2004. u 08:36 - pre 215 meseci
Što se tiče konkretnih navoda vezanih za kompletan tekst, nadam se da mi g. Švarc neće zameriti ako ovde objavim mail koji je poslao emisiji PCTV, a ja ga dobio u BCC:

"Obraćam vam se povodom teksta objavljenog na vašem sajtu na adresi

http://www.pctv.co.yu/aktuelno/softverska_scena.htm

Želim da skrenem pažnju da je tekst pun neistina i pogrešnih insinuacija na temu Open Source-a te da je autor teksta gosp. Goran Kujundžić potpuno neupućen u filozofiju Open Source-a, a imam utisak da je pored toga i perfidno zlonameran.

Imajući u vidu da je vaš glavni sponzor firma Microsoft a gosp. Aleksandar Bojović čija firma TVCOM je producent emisije PCTV je istovremeno i PR firme Microsoft Jugoslavija, mogu samo da se nadam da ovo nije još jedan od blatantnih pokušaja blaćenja Linuxa putem naručenih tekstova čiju tradiciju firma Microsoft održava već duže vreme.

Takođe bih želeo da ukažem na pogrešne pretpostavke iznete u tekstu u nadi da ćete ih ispraviti i te ispravke objaviti.

Želeo bih da počnem sa tvrdnjom oko izjave gospodina Kasperskog, a koju ste vi tako rado preneli oko Unixa i Unix baziranih rešenja kao najranjivijih.

Imajući u vidu da postoji preko 80 hiljada windows, tj, microsoft baziranih virusa u bazi Kasperski Antivirusa te oko desetak (10) za Linux koji se uzgred nigde ne mogu videti s pravom se može zapitati ko može poverovati u takvu tvrdnju osim potpuno neukih i neupućenih ljudi.

Sama činjenica da se rast i širenje Linuxa odvija geometrijskom progresijom i fakat da se virusi ne razmnožavaju na Linuxu je s pravom zabrinula gospodina Kasperskog, te je on kao pravi biznismen primenio taktiku koja doduše je nasmejala Linux korisnike ali koja ljude neupućene u tematiku može uputiti u pogrešnom pravcu, a to je kupovina
Kaspersky Antivirusa i ostanak na windows platformi.

Pored toga, pošto sam prisustvovao predavanju gospodina Kasperskog i čuo spornu izjavu, naime gospodin Kaspresky je izjavio da s ozirom na dostupnost izvornog koda postoji realna opasnost za korisnike linux sistema, a ne kako autor tvrdi da je zbog toga Linux 3 puta ranjiviji od windowsa što je potpuno neosnovano i izvučeno iz konteksta, a takodje i potpuno suprotno od prakse.

Takodje bih se osvrnuo na tvrdnju da se razmišlja o zatvaranju dela open source koda. Pored toga što ne nudi nikakve dokaze za navedenu tvrdnju, autor se nije potrudio ni da prouči temu o kojoj se usudio da piše.

Naime, softver koji se objavi pod GPL licencom više se ne može zatvoriti, tj. njegov kod se ne može više učiniti nedostupnim i zatvorenim.

Izuzetno nepoznavanje materije autor Goran Kujundžić je pokazao i prilikom tvrdnji da ne postoji standardizacija na polju razvoja Linux operativnog sistema. Pored toga što se razvija poštujući POSIX skup standarda koje je ustanovila The Open Group i IEEE, Linux zajednica je ustanovila skup standarda poznatijih kao LSB ili Linux standard Base što, je osnova koju poštuje svaki prizvođač Linux distribucija.

Činjenica da autor teksta spominje slučajeve krađe izvornog koda, pritom bezočno igorišući činjenicu da je slučaj "SCO - protiv svih" inicirao sam Microsoft preko treće kompanije ( http://www.businessweek.com/te...2004/tc20040311_8915_tc119.htm ), što je još jedan dokaz da je ovo tekst bez ikakvog pokrića, a autor bez ikakvog kredibiliteta.

Imajući u vidu sve ove neistine i polutvrdnje, ovim putem sam takodje primoran da zatražim da skinete moju sliku na kojoj sam prikazan u društvu sa gospodinom Kasperskym na vasem sajtu. Gospodin Evgenij Kaspersky je prikazan u društvu sa ekipom sajta www.mycity.co.yu kojoj i sam pripadam. Pošto ste ovom prilikom narušili moj ugled kao zagovornika Linuxa i Open Source softvera moram zatražiti da skinete moju sliku sa ovako bezočnog teksta.

Stanislav Švarc
www.mycity.co.yu "

 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Microsoft: Open Source Vs. Commercial software

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5412 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.