nije mi jasno sto si se uhvatio za mrezni opseg, kada mislim da trebas najpre da definises mnoge druge stvari.
Ja uopste nisam ukapirao sta zelis da postignes, i da li znas sta znaci pojam Multicast?
Multicast predstavlja silazak signala na poslednju baznu stanicu kojoj klijent pristupa. Znaci, za gledanje programa predajnika A, klijent nece pristupiti predajniku A, vec ce pristupiti baznoj stanici A10. Jos 10-tak klijenata pristupa baznoj stanici A10, a od stanice A10 do stanice A ide samo 1 link, koji se posle grana na vise podlinkova. Time se stedi saobracaj na glavnim linkovima. Takodje, nepotrebni saobracaj nece biti generisan na link A-A1, A-A2, itd...
postavka IP adresa zavisi od samih uredjaja koji se koriste. Odredjeni ruteri su nastelovani da rade u odredjenim opsezima, kao i klijentsi uredjaji. Onda moras mrezu da konfigurises prema njihovim zahtevima. Za koriscenje na racunarima ovo nije potrebno. Takodje, mrezni uredjaj u Multicast rezimu mora da podrzava vise linkova simultano. O tome moras da vidis specifikaciju proizvodjaca opreme.
Mozes da pokusas sa drugacijom vrstom firmvera, pa da nesto kasumizujes.
Dakle, objasni sta zapravo zelis da postignes, sto bi rekao moj bivsi sef: postoji vise nacina da se odere macka...