Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Nije VB6 bas za bacanje...

[es] :: Visual Basic 6 :: Nije VB6 bas za bacanje...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9650 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+41 Profil

icon Nije VB6 bas za bacanje...12.09.2013. u 21:23 - pre 129 meseci
Za sve VB6 programere (ono malo sto nas je ostalo) mali primer kakav sve program moze da se napravi u VB6:

http://www.a3but.info/taster.html

Nije dot.net :)
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...12.09.2013. u 22:47 - pre 129 meseci
Eh, stari dobri VB6 :)

Generalno, nema mnogo toga što se može uraditi u drugim jezicima, a da ne može u VB6, tako da je taj jezik itekako upotrebljiv. Samo, kada se jednom neko navikne na full OOP, teško je vratiti se na nešto drugo :)

Baš skoro sam imao potrebu da radim neke izmene u softveru koji je pisan u VB6 i koji klijent neće da menja ni za živu glavu (jedno 15 puta sam pokušao da ga nagovorim da se prebacimo na .NET). Da ne poveruje čovek koje je to mučenje bilo. Sve vreme sam morao da se odupirem porivu da sve posmatram kao objekat :)
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+41 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...13.09.2013. u 04:19 - pre 129 meseci
Citat:
Marko_L: Eh, stari dobri VB6 :)

Generalno, nema mnogo toga što se može uraditi u drugim jezicima, a da ne može u VB6, tako da je taj jezik itekako upotrebljiv. Samo, kada se jednom neko navikne na full OOP, teško je vratiti se na nešto drugo :)


Naravno Marko, potpuno si u pravu.

Samo sam ovim hteo da skrenem paznju i otklonim par zabluda vezanih za VB6, tj. par razloga zasto ljudi na kraju odu od VB6 (a nisu morali):

1. Ne podrzava Unicode - ovaj program je full Unicode (mozete pisati tekst koji sadrzi kineski u kombinaciji sa cirilicom i npr. arapskim), takodje i sav interfejs moze biti na bilo kom pismu
2. Ne podrzava Alpha 32bit ikone - itekako podrzava
3. Ne moze izgledati moderno - mislim da nikad ne bi pogodili da je program uradjen u VB6 da ga nisam ovde predstavio
...

Program koristi ADO, podaci su na MS SQL serveru u Holandiji (nebitno), registraciju odradjuje SMTP servis koji sam takodje napravio u VB6, obrada HMTL stranica NBS i APR opet kompletno u VB6, dakle program i svi servisi koji ga podravaju su odradjeni u VB6.

Moje misljenje je da je VB6 star alat, ali ce zbog ActiveX tehnologije koje Microsoft ne moze da se odrekne imati dug, dug zivot (ma koliko ga mnogi sahranjivali), a ovim postom sam hteo da ukazem da mnogi razlozi zbog kojih ljudi odlaze od VB6 nisu na mestu.
 
Odgovor na temu

loto17

Član broj: 184930
Poruke: 110
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...16.09.2013. u 11:19 - pre 128 meseci
Citat:
goranvuc: Za sve VB6 programere (ono malo sto nas je ostalo) mali primer kakav sve program moze da se napravi u VB6:

http://www.a3but.info/taster.html

Nije dot.net :)


ORIGINALNO, funkcionalno i potpuno BESPLATNO resenje za proveru blokade kupaca nalazi se ovde:


http://www.elitesecurity.org/t...a-jedinstvenog-registra-racuna

 
Odgovor na temu

dzigilibonglica
NS

Član broj: 200040
Poruke: 294



+17 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...24.01.2014. u 17:19 - pre 124 meseci
Kako si resio problem Unicode-nosti u VB6?
Mislim ako nije tajna....Neki dodatak VB-u, custom ActiveX controle u formama ili sta vec?
 
Odgovor na temu

godoreba

Član broj: 300931
Poruke: 20
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...30.01.2014. u 22:48 - pre 124 meseci
Ja vb koristim odavno i ne menjam jer nije bilo potrebe. Sve što sam radio podržano je ocx-ima od GUI-a pa do svega i svačega. Na starijim mašinama su bili sproji programi radjeni u vb-u a sad... doduše ne znam da li je kompatibilan sa 8com...
Samo reči hvale, nikad me nije izneverio :)
Who are you?
I am Doctor.
Doctor who?
Exactly!
 
Odgovor na temu

cikazika
penzioner

Član broj: 195795
Poruke: 8



Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...31.01.2014. u 08:38 - pre 124 meseci
Isto pitanje kao i dzigilibonglica:
Kako si resio problem Unicode-nosti u VB6?
Mislim ako nije tajna....Neki dodatak VB-u, custom ActiveX controle u formama ili sta vec?
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dynamic.sbb.rs.



+41 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...31.01.2014. u 08:49 - pre 124 meseci
Zao mi je, ali jeste tajna, meni je trebalo 15 godina bavljenja VB 6 da dodjem do ovog resenja, tako da...

Mislim da sam svojim postovima mnogima ovde pomogao prilicno, ovo je vec nesto drugo, ko zna kako i zeli da podeli sa drugima: samo napred, nemam nista protiv, ja ne bih u ovom slucaju, upornima je dovoljno da znaju da ipak moze (ja sam dugo bio ubedjen da ne moze, jer se svuda to tvrdilo).
 
Odgovor na temu

dzigilibonglica
NS

Član broj: 200040
Poruke: 294



+17 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...31.01.2014. u 17:14 - pre 124 meseci
Citat:
goranvuc:
Zao mi je, ali jeste tajna, meni je trebalo 15 godina bavljenja VB 6 da dodjem do ovog resenja, tako da...

Mislim da sam svojim postovima mnogima ovde pomogao prilicno, ovo je vec nesto drugo, ko zna kako i zeli da podeli sa drugima: samo napred, nemam nista protiv, ja ne bih u ovom slucaju, upornima je dovoljno da znaju da ipak moze (ja sam dugo bio ubedjen da ne moze, jer se svuda to tvrdilo).



Wau koja kolegijalnost!
Super, hvala...
 
Odgovor na temu

Burgos
Nemanja Borić
Amazon Web Services
Berlin

Član broj: 12484
Poruke: 1947
212.178.246.*

Sajt: stackoverflow.com/users/1..


+480 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...31.01.2014. u 18:13 - pre 124 meseci
Počnite odavde:

http://www.cyberactivex.com/UnicodeTutorialVb.htm

VB6 interno čuva stringove u UTF-16 enkodingu, ali se problemi stvaraju prilikom prikaza, i to zavisi od CodePage-a kontrole (koja se može postaviti pre iscrtavanja pojedinačno).

Takođe Microsoft Windows Forms 2.0 Object library kontrole i još neke imaju već ugrađenu podršku za Unicode - samo proguglajte.

Nije trivijalno, ali nije ni neizvodljivo.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dynamic.sbb.rs.



+41 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...31.01.2014. u 18:46 - pre 124 meseci
Eto, ipak je bolje da se svi kojima je ovo interesantno aktivno ukljuce nego da samo dam resenje na tacni....

Citat:
dzigilibonglica: Wau koja kolegijalnost!
Super, hvala...


Nema na cemu, ne secam se da si me necim zaduzio u ovom zivotu.
 
Odgovor na temu

cikazika
penzioner

Član broj: 195795
Poruke: 8



Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...02.02.2014. u 12:36 - pre 124 meseci
Postujem rad i prihvatam tvoj stav!

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Buck
Branko Rodic
Novi Sad

Član broj: 2312
Poruke: 42
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...03.02.2014. u 10:53 - pre 124 meseci
U načelu se slažem sa stavom da VB6 nije za bacanje i da je ITEKAKO UPOTREBLJIV za manje više sve "core" poslove međutim, ipak ima i nekih stvari koje se moraju uzeti u obzir pri prelasku na 64 - bitne Office aplikacije...
http://office.microsoft.com/en-us/word-help/choose-the-32-bit-or-64-bit-version-of-office-HA010369476.aspx
Neko može reći: Hm, pa to i nije tako bitno...Međutim jeste, pogotovu ako imate nameru da npr. napravite savremnu VBA aplikaciju sa kontrolom toka procesa u npr. Progress Bar-u, a koja funkcioniše podjednako u 32 - bitnom i 64 - bitnom Office-u..
U takvim (istina retkim) slučajevima Studio Net (i prateće gubljenje vremena) dođu neizbežni..
 
Odgovor na temu

steve585
Stevan Stanić
Project Manager
Zagreb

Član broj: 131815
Poruke: 281
*.adsl.net.t-com.hr.



+1 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...23.02.2014. u 15:10 - pre 123 meseci
Gorane kapa do poda


steve585
 
Odgovor na temu

RF MasterX
RS

Član broj: 258871
Poruke: 197

Sajt: www


+16 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...17.03.2014. u 22:25 - pre 122 meseci
To je ovo -> http://web.archive.org/web/200...52700/http://www.codejock.com/
 
Odgovor na temu

dava
Banja Luka

Član broj: 27208
Poruke: 893



+384 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...17.04.2014. u 10:13 - pre 121 meseci
Sa win 8 je kompatibilnija od aplikacija rađenih u .NET frameworku 1.1.

Što se tiče unicoda, zar je to problem u vb6? :) Sve što treba da se uključi u control panelu u dijelu regional and language settings je:

Lenguage for non-unicode programs = serbian latin



SELECT * FROM หน่วยงานหลัก WHERE ยสันติ LIKE 'โดย%'
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12850



+4784 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...17.04.2014. u 10:42 - pre 121 meseci
Citat:
dava: Što se tiče unicoda, zar je to problem u vb6? :) Sve što treba da se uključi u control panelu u dijelu regional and language settings je:

Lenguage for non-unicode programs = serbian latin

A ako treba da ima podrsku za vise od jednog jezika?
 
Odgovor na temu

msoftasd
Dragan Stojanovic
Softverska podrška IT
JKP INFORMATIKA
Sremska Kamenica

Član broj: 35835
Poruke: 27
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...24.04.2014. u 07:12 - pre 121 meseci
U potpunosti se slažem sa izloženim, ako se posvetite jednim programskim jezikom i u njega uložite sve svoje iskustvo i znanje ne može biti NIKADA odbačen...imam primer da se /mada sam i ja bi Clipper programer/ u ozbiljnim javnim preduzećima/ još koriste aplikacije clipper5.2....ZAŠTO...pa zato što rade dugi niz godina bez razlike na operativni sistem. Ne kažem da ne treba ići dalje...PHP je budućnost ali VB6 je nešto što je posebno ko ima razradjene alate
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...24.04.2014. u 16:21 - pre 121 meseci
Ne vidim baš sličnosti između VB6 i PHP ali dobro. VB6 svakako nije još povijest ali da se kreće od nule sa nekim projektom u VB6 baš i ne vidim smisla.
F
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dynamic.sbb.rs.



+41 Profil

icon Re: Nije VB6 bas za bacanje...24.04.2014. u 16:44 - pre 121 meseci
Hajde i ja da malo odgovorim - ipak sam pokrenuo temu.

Citat:
dava:Što se tiče unicoda, zar je to problem u vb6? :) Sve što treba da se uključi u control panelu u dijelu regional and language settings je:

Lenguage for non-unicode programs = serbian latin

Citat:
Shadowed: A ako treba da ima podrsku za vise od jednog jezika?


@Shadowed: Upravo sam na to i mislio, dakle da u istom tekstu imas i latinicu i cirilicu i kineski i arapski npr. To je "prava" unicode podrska.

Citat:
captPicard: Ne vidim baš sličnosti između VB6 i PHP ali dobro. VB6 svakako nije još povijest ali da se kreće od nule sa nekim projektom u VB6 baš i ne vidim smisla.


Slazem se, vise puta sam naglasio da ljudi koji krecu sa programiranjem treba da krenu sa necim sto je trenutno aktuelno, znaci C++ (uvek aktuelan), Java, pa onda ostali "trendy" jezici, VB6 nikako.

Mi koji smo izuzetno produktivni u VB6 mozemo i dalje da guramo i to je bila poenta. Ja vec paralelno pravim i Android aplikacije i prebacio sam se za nekoliko dana zahvaljujuci Basic4Android IDE-u sa kojim se mogu praviti moderne Android aplikacije koristeci VB sintaksu (pa cak i sam razvoj i IDE je prilicno slican).

Nemam nista protiv drugih jezika, naprotiv "prva ljubav" mi je bila bas Java, ali kad sam ja trazio prvi posao nikom nije u Srbiji trebao Java programer, pa se moralo VB6... Sad kad imam VB6 "u malom prstu" ne vidim zasto bih gubio vreme i energiju na nesto drugo, VB6, VBA, VB Scripting, ActiveX tehnlogija koje se Microsoft jos skoro nece odreci, a sad i Basic4Android mi omogucavaju da pravim razna resenja u zavisnosti od problema koji se resavaju.
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Nije VB6 bas za bacanje...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9650 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.