Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Država sabotira izvoz robe preko interneta

[es] :: Advocacy :: Država sabotira izvoz robe preko interneta

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 215650 | Odgovora: 107 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

deimos25
deimos25

Član broj: 62701
Poruke: 46
*.dynamic.sbb.rs.+4 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta06.09.2013. u 18:05 - pre 88 meseci
Epilog priče o WtfJeansu.
http://diling.me/nakon-sastank...rgovine-u-srbiji/#.UioH3jbIZHQ

btw. novi ministar je čovek sa iskustvom u IT-u (a i tviteraš i bloger). Gledano u sferi ove teme, verujem da će krenuti da pomera stvari sa mrtve tačke...
 
Odgovor na temu

žutokljunac

Član broj: 153760
Poruke: 374
*.dynamic.sbb.rs.+471 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta06.09.2013. u 22:37 - pre 88 meseci
Citat:
ventura:


Zato i kažem da je dropshipping jedino funkcionalno rešenje. Čak i da se kojom magijom ukinu svi propisi o izvozu iz Srbije, da možeš samo da odeš u poštu i predaš paket, opet nećeš biti tržišno konkurentan zbog visoke cene poštarine i tranzitnog vremena. I pored svega toga, opet se svako malo nađe neki ne baš tako mlađani online preduzetnik koji otkriva toplu vodu i šokira se domaćim propisima onda kad je već dobro zagazio u celu stvar sa prodajom. Ne ide se grlom u jagode, da tako kažemo...

Drop shipping košta reda veličine 5-10% vrednosti robe, napravi ugovor sa nekim velikim supplierom npr. Amazon, Doba, pošalje recimo 1000 farmerica svojoj firmi u USA (koju je registrovao za par stotina dolara), njegova USA firma potpiše ugovor sa drop shipperom i prosledi robu, i on dalje samo da nalog koliko komada treba da se pošalje na koju adresu + svaki drip shipper ima svoje sopstvene kanale prodaje, pa to može čak i da mu uveća promet.


Otvori se firma u USA ( npr. LLC ), račun u nekoj američkoj banci, uzme se američki računovođa i npr. ovde se posluje sa D.O.O.
Ta američka firma ( LLC ) potpiše ugovor sa nekom dropshipping kompanijom. Oni su zaduženi za skladištenje i slanje robe.
Otvori se online store. Otvori se " US Merchant Account " koji omogućava prihvat naplate većine kreditnih i debitnih kartica kao i " Wire Transfers ".

Roba koja se online prodaje, šalje se dropshipping kompaniji sa kojom je potpisan ugovor. Po dospeću online narudžbe, narudžba se prima, vrši se naplata preko kreditne / debitne kartice i daje se nalog dropshipping kompaniji o robi, količini i adresi primaoca / kupca.

Pretpostavimo da je naš D.O.O. prvobitno poslao robu u vrednosti od 10 000 $. Ona je prodata u USA za 20 000$.
10 000$ ostaje na američkom računu, dok se sa preostalih 10 000 plaća roba kćerci firmi u Srbiji, tj. D.O.O.-u radi nabavke robe.
Otprilike tako to funkcioniše.

Pitanja imam mnogo. Kada D.O.O. šalje robu odavde ( taj deo mi je jasan ), međutim šta se dešava kada ona dospe na teritoriju Amerike.
Ko tu robu prihvata ( pod uslovom da u USA nemamo nikoga i želimo da poslujemo odavde, a sve poslove vezano za USA radimo preko Interneta ).
Ko reguliše špediciju, carinu i ko tu robu prosleđuje sa carine do dropshipping kompanije?
Da li računovođa u USA ukoliko smo ga ovlastili može da vrši plaćanje sa našeg američkog bankovnog računa na račun našeg D.O.O u Srbiji ili je nalog moguće dati online putem Interneta?
Većina Amerikanaca otvara offshore kompanije zvog viskoh poreza. Da li je moguće poreze koji su u USA niski, platiti u USA, a porez ( npr. porez na dobit, platiti u Srbiji sa D.O.O. / jer je naša poreska stopa dosta niža i jer se time sprečava dvostruko oporezivanje)?
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 06.09.2013. u 23:56 GMT+1]
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.+6455 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta07.09.2013. u 08:24 - pre 88 meseci
Citat:
žutokljunac
Ko tu robu prihvata ( pod uslovom da u USA nemamo nikoga i želimo da poslujemo odavde, a sve poslove vezano za USA radimo preko Interneta ).

Kompanija sa kojom si potpisao ugovor o prodaji svoje robe :)

Citat:
žutokljunac
Ko reguliše špediciju, carinu i ko tu robu prosleđuje sa carine do dropshipping kompanije?

To može da reguliše drop shipper, a možeš i ti iz Srbije preko špediterskih kuća.

Citat:
žutokljunac
Da li računovođa u USA ukoliko smo ga ovlastili može da vrši plaćanje sa našeg američkog bankovnog računa na račun našeg D.O.O u Srbiji ili je nalog moguće dati online putem Interneta?

Možeš i jedno i drugo.

Citat:
žutokljunac
Većina Amerikanaca otvara offshore kompanije zvog viskoh poreza. Da li je moguće poreze koji su u USA niski, platiti u USA, a porez ( npr. porez na dobit, platiti u Srbiji sa D.O.O. / jer je naša poreska stopa dosta niža i jer se time sprečava dvostruko oporezivanje)?

Ne, sve što zaradi USA kompanija ona mora da plati porez u svojoj matičnoj državi. Ali ti ako prodaš farmerke za 20.000 dolara, pa niko ne brani tvom doo iz Srbije da te farmerke fakturiše LLC-u za 19.990 pa će onda LLC da plati porez samo na tih 10 dolara, a ti u Srbiji onda plaćaš porez na dobit.
 
Odgovor na temu

žutokljunac

Član broj: 153760
Poruke: 374
*.dynamic.sbb.rs.+471 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta07.09.2013. u 09:53 - pre 88 meseci
Citat:
žutokljunac: Ko tu robu prihvata ( pod uslovom da u USA nemamo nikoga i želimo da poslujemo odavde, a sve poslove vezano za USA radimo preko Interneta ).

Citat:
ventura: Kompanija sa kojom si potpisao ugovor o prodaji svoje robe :)


Nije potpisan ugovor. Robu srpski D.O.O. prodaje svojoj kćerci firmi ( LLC). Npr. WTFJeans D.O.O. prodaje robu i šalje je WTFJeans LLC.
WTFJeans D.O.O. ima tri zaposlena u Srbiji, ali WTFJeans LLC nema zaposlenih u USA.
Dakle kada D.O.O. završi papirologiju ovde, završi papire sa carinom, upakuju, šipuje, šta se dešava kada farmerke stižu u USA.
Ko vrši prihvat robe, carinjenje i sav paperwork u USA?
Pomenuo si špeditera. Pa da li može neka špediterska kuća u USA to da uradi? Mislim, verujem da može, ali taj deo me zanima.
Da li može Post Export da uradi taj deo posla u Srbiji ( http://www.posta.rs/struktura/...lji/posteksport-izvoz-robe.asp ).
Postoji li neki špediter ovde ko može da završi papirologiju ovde i da to isto uradi po prispeću u USA, a da zatim tu robu pošalje dropshipping kompaniji.

Moja neka ideja je da imam malu proizvodnju ovde, a da robu prodajem online sa firmom u USA. Jednostavno želim da iskoristim dosta jeftiniju radnu snagu ovde, i da sa druge strane iskoristim super bogato američko tržište sa 300 miliona ljudi. Jer, zašto bih se mučio i prodavao robu ovde, kada je tržište jako malo i siromašno, kada to sve mogu galantnije uz samo malo veće troškove.
Verujem da ima dosta ljudi koji bi želeli da vide kako to sve da odrade, pa hajde raspiši se malo, uđi u detalje. Vidim da je to sve moguće odraditi.
Čak i za otvaranje LLC, bankovnog računa i US Merchant Accounta nije potrebno otići i Ameriku već se sve može završiti preko Interneta.
Dakle, to je sve moguće samo što ima dosta detalja i nepoznanica. 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.+6455 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta07.09.2013. u 10:16 - pre 88 meseci
@žutokljunac:

Stvar je vrlo prosta, ne treba komplikovati.

1. WTFJeans d.o.o. Srbija otvara firmu WTFJeans LLC u USA
2. WTF Jeans LLC 'potpisuje' ugovor sa Amazonom za FBA
3. WTF Jeans d.o.o. šalje robu u USA svojoj ćerka firmi
4. Špediter (nebitno odakle) odradi uvoz robe u USA, i organizuje da se ta roba odmah preusmeri ka Amazonu
5. Amazon primi robu i zavede je u svoj sistem, ti dalje definišeš
6. Amazon prodaje i šalje robu, ili ti prodaješ robu i kažeš Amazonu gde da je pošalje
7. Amazon ti pošalje novac za robu koju je prodao, minus njihova provizija
8. WTFJeans LLC plaća fakturu matičnoj firmi iz Srbije.


Evo ti link na Amazonu gde je pojašnjeno kako taj ceo FBA funkcioniše:
http://services.amazon.co.uk/s...nt-by-amazon/how-it-works.html


Umesto Amazona imaš milion drugih firmi koje nude slične usluge, ali je Amazon tu najbolji jer oni nisu samo obični magacioneri već preko njih će ići gomila prodaje jer oni imaju svoj kanal koji vrlo dobro znamo.

Edit: ono gore mi je prvo iskočio evropski link, evo i američki FBA
http://services.amazon.com/fulfillment-by-amazon/how-it-works.htm
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta08.09.2013. u 13:41 - pre 88 meseci
Smiješno je reći kako "država sabotira izvoz robe preko Interneta". Zar nije trebalo napisati "izvoz robe prodane preko Interneta".

Ali, kakve veze ima kako je roba prodana, kad izvozni sistem u Srbiji radi. Roba se može izvoziti, ne izvozi se preko Interneta, nego preko granice.

Zakoni u Srbiji jesu takvi da ograničavaju preduzetnike, možemo reći da je Srbija zadnja banana država po tom pitanju. Ali, sama činjenica što neki preduzetnik "zapne" pri riješavanju nekog poslovnog problema, ne može se reći da te neko "sabotira" jer tako možeš da zapneš u bilo kojoj državi. Nedostatak informacija čini da se preduzetnici blamiraju ovako na forumu. Za sve postoji riješenje i ne može se samo okrenuti, otići u neki ćošak i plakati. Zabrane i zakoni su tu, postoje, ali uvijek imate i mogućnost korištenja tih istih zakona u svrhu ostvarivanja poslovne ideje. Nije lako, ali mogućnosti postoje.

Pošto se roba može slati direktno iz Srbije, kako je već navedeno na prethodnom linku, ne vidim zašto bi neko koristio US LLC kompaniju u svrhu prodaje u US, jer LLC kompanije su oslobođene poreza za nerezidente Amerike samo onda kad se ostvaruju prihodi izvan Amerike i ukoliko postoji samo jedna transakcija sa Amerikom, S.A.D., potrebno je napraviti knjigovodstvo, prijaviti poreze i platiti porez samo na tu transakciju, ali jedna transakcija veže sve ostale transakcije. Dalje, ako se LLC firma nije porezno odredila da se oporezuje kao akcionarsko društvo u Americi, oporezivaće se automatski na ime vlasnika takve LLC firme, što znači da će porez biti odjednom 35% na sve prihode iz Amerike na ime vlasnika nerezidenta S.A.D.

Ideja sa Amazonom je odlična. Mnogi ne shvataju šta je to i koliko to znači da profesionalna firma isporučuje robu za vas.

Uglavnom, ko prodaje amerikancima, treba da koristi firmu koja nije u Americi. Takve firme mogu da budu i kompletno oslobođene poreza i predavanja izvještaja. Bankovni račun je potrebno otvoriti u jednoj od država koje Amazon podržava. Način rada kako je to objasnio ventura je moguć, ali ne obavezno najjeftiniji za održavanje, jer postoje druga jednostavnija riješenja koja rade na istom principu.


 
Odgovor na temu

chaami
Goran Petrović
nezaposlen
Beograd

Član broj: 262685
Poruke: 84
*.mediaworksit.net.+28 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta09.09.2013. u 08:14 - pre 88 meseci
@Thetaworld jezik je onakav kakvim ga ljudi načine. "Izvoz preko interneta" će se uvek koristiti kao zamena za izraz "Izvoz posredstvom interneta". Mnogo tragičnije je što su ljudi prihvatili "zadnji" kao zamenu za "poslednji", pa će mnogi pogrešno da kažu "da je Srbija zadnja banana država". Ja takve mogu samo da pitam a koja je to prednja banana država?

Što se same teme tiče, jako mi je drago da su se apsolutno svi složili sa naslovom. Rasprava nije o tome da li Srbija sabotira izvoz ili ne, već na koje načine obaviti taj izvoz a da to što manje boli. Malo je tema u kojima su svi na jednoj strani :)

Edit: hvala svima na korisnim savetima.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8407
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2723 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta09.09.2013. u 16:01 - pre 88 meseci
"Zadnji" se osim kao antipod za "prednji" može koristiti, mada je preporučljivo koristiti reč "poslednji".
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

rapidlord
Vladan Markovic
dev
KG

Član broj: 10145
Poruke: 428
*.dynamic.sbb.rs.+1 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta09.09.2013. u 22:24 - pre 88 meseci
Sumnjam da drzava "sabotira" izvoz preko interneta, mislim da oni jednostavno nemaju strucni kadar koji bi vrsio kontrolu i sprovodio zakone,
a ni infrastrukturu.
Doneti zakon je lako, ali ko bi ga sprovodio? vecina deviznih inspektora i poreskih sluzbenika nezna ni racunar da ukljuci,
a kamoli da zna sta su digitalni potpis i sertifikati.

Na primer, u americi je "invoice" poslat na email potpuno validan kao dokument na sudu recimo u slucaju nekog pranja novca ili sta vec,
ali oni tacno mogu da utvrde poreklo i transfer emaila , preko logova ISP-a, pa bukvalno na adresu i kompjuter u kancelariji.
Ko bi to kod nas radio? Nema logova ISP-a, nema kadra za utvrdjivanje porekla digitalne poste itd.
I onda treba da pokazes poreskoj upravi kao dokaz neki predracun koji si dobio na email,
smejali bi ti se, jer i ti, a i oni znaju, da si i sam mogao da ga napises i posaljes samom sebi, a
da to apsolutno niko ne moze da utvrdi ili ospori.

Da bi se cela infrastruktura razvila i kadar obucio da bude funkciolan za to treba novca i vremena, a ne samo zakon.
Ko zna koliko su EU / USA itd ulozila u celu infrastrukturu da bi poslovanje internetom funkcionisalo kako vec funkcionise kod njih.

Mislim da se oni samo plase da otvore pandorinu kutiju (internet poslovanje), jer ne bi mogli da kontrolisu ni pranje novca,
ni izvoz / uvoz, ni tokove novca.

Ove price novih ministara kao bice sve sredjeno vec do sledece godine itd, su po meni neosnovana, jer su tehnicki neizvodljiva.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15286
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2327 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta10.09.2013. u 01:51 - pre 88 meseci
@chaami ako uzmes recnik sinonima srpskog jezika (onih nekoliko debelih tamnosivih knjiga koje su relevantan izvor informacija, za razliku od razlicitih pisanija na internetu) videces da su "zadnji" i "poslednji" sinonimi. Daca Kocijan je par puta pricao tu pricu gde je majka njegove tadasnje devojke, dr.pr. necega u srpskom jeziku (ne secam se tacno cega abitno je), volela da ispravlja ljude za ne/polu-tacno izrazavanje te ju je sacekao na zicer sa bas tim zadnji/poslednji i na licu mesta (posto je ta zena naravno u kuci imala doticne knjige) izvadio recnik sinonima ... zena ga posle toga vise nikad nije ispravljala!

@rapidlord ima tamo vise strucnih lica nego sto mislis, kao sto su nam ministri telekomunikacija bili najveci ilegalni voip provajderi dok je raja mislila da "ne znaju ministri sta je voip i sta je internet" i slicno. veliki broj tih ljudi u ministarstvu (ne pricamo o krki i mrki naravno) je obisao i video sveta, imaju firme registrovane u delaweru, na bvi, dominikani, znaju vrlo dobro kako vani funkcionise platni promet, sta je digitalni potpis, koliko je "pecat" abitna institucija van ex komunistickih/socijalistickih zemalja etc ... propisi se ne menjaju zato sto oni "ne znaju da bi trebalo da ih promene" ili "ne umeju da napisu nove", vec iskljucivo zato sto nekim interesnim grupama takvi propisi ne odgovaraju. koje su to interesne grupe i zasto im to ne odgovara to je vec za malo drugaciju i poduzu pricu. pranje novca se u celoj prici koristi kao izgovor, kolicina novca oprana u srbistanu "po trenutnim zakonima" je toliko zastrasujuce velika da bilo koja prica da promena propisa moze dovesti do problema sa pranjem novca moze da ima smisla samo nekome ko se rodio juce
 
Odgovor na temu

ZaMpA
Marko Kaćanski
Srbistan

Član broj: 73700
Poruke: 171
*.dynamic.sbb.rs.+226 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta10.09.2013. u 13:37 - pre 88 meseci
@rapidlord a šta te sprečava da sam sebi napraviš papirni račun i pošaljš ga poštom? E isto to te sprečava i emailom. Nije potrebno nikakvo IP lociranje.
'rani bota pa šalji na forum
 
Odgovor na temu

rapidlord
Vladan Markovic
dev
KG

Član broj: 10145
Poruke: 428
*.dynamic.sbb.rs.+1 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta10.09.2013. u 18:19 - pre 88 meseci
@ZaMpA Dobro, hajde ovako, posalji sam sebi racun u kome ces da stavis moj potpis i pecat moje firme na 200 000 din, a onda na osnovu toga trazi da te oslobode poreza na taj iznos.
a ja cu onda da uzmem advokata, da te tuzim i da dokazem da si falsikovao dokument, jel moze? Sta kazes.
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3835+1375 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta10.09.2013. u 21:52 - pre 88 meseci
Dve bitne razlike:
- racun bi "slala" strana firma, znaci nema pecata ni kao mogucnosti
- stranu firmu bi bolelo uvo da pokazuje da nije pravi racun u Srbiji
 
Odgovor na temu

ZaMpA
Marko Kaćanski
Srbistan

Član broj: 73700
Poruke: 171
*.dynamic.sbb.rs.+226 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta10.09.2013. u 23:27 - pre 88 meseci
Citat:
rapidlord:
@ZaMpA Dobro, hajde ovako, posalji sam sebi racun u kome ces da stavis moj potpis i pecat moje firme na 200 000 din, a onda na osnovu toga trazi da te oslobode poreza na taj iznos.
a ja cu onda da uzmem advokata, da te tuzim i da dokazem da si falsikovao dokument, jel moze? Sta kazes.


Upravo to sam i hteo da ilustrujem. Nema potrebe za bilo kakvim lociranjem i beleženjem IP-ja jer se falsifikovani email može jednako lako dokazati kao i falsifikovan papirni dokument (na kom pečat i potpis ionako ništa ne znače)
'rani bota pa šalji na forum
 
Odgovor na temu

tarla

Član broj: 15527
Poruke: 1648+42 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta10.09.2013. u 23:58 - pre 88 meseci
U BiH je to malo drugačije riješeno...

Sve preko 25 000 € godišnjeg prometa povlači obaveznu preregistraciju u PDV sistem. Bez obzira na djelatnost... Pa ti onda fakturiši marketing ovo ono...

Ljudi su pare najviše prali preko umjetničkih ugovora gdje je mislim bilo samo 8% poreza i ništa više... Onda odjednom firma zadnje pare spiskala na ćilim, ulje na platnu itd... I to desetine hiljada evra za jedan ćilim :)

Inače u Rep Srpskoj postoji stavka "porez po odbitku" koji se naplaćuje na sve inostrane fakture... Recimo dobiješ i knjižiš fakturu od Godaddy-ja, moraš državi platiti 10% od fakture... Cilj uvođenja je bilo sprečavanje iznošenja novca u offshore firme pošto je i porez na dobit bio 10%...


 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3835+1375 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta11.09.2013. u 13:50 - pre 88 meseci
To je jos i nisko - na Tajvanu postoji 20-25% na sav iznos novca iz zemlje u bilo koje svrhe. To moze najnize na 3% da se snizi za neke svrhe sa odredjenim zemljama (tipa USA, EU, Japan...) ili iskoristi da se smanji porez na dobit u nekim zemljama (opet USA/EU/Japan...) sto nije isto.
Ali to moze Tajvan - izvoznicka zemlja. Ne Srbija :)
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15286
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2327 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta11.09.2013. u 14:29 - pre 88 meseci
pitanje je da li zelis da stimulises izvoz ili ne, ako hoces da stimulises izvoz onda je ideja da ga olaksas (od procedura, nameta ...) a ne da izvoznike napravis manje konkurentnim usporavajuci im proces i povecavajuci namete ... procedure, korekcije kursa, nameti .. kod nas stimulisu "uvoz na veliko" a nikako ne stimulisu niti rad "na malo" niti bilo kakav izvoz
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367+2294 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta11.09.2013. u 17:12 - pre 88 meseci
Tacno tako, nazalost kod nas "uvoz na veliko" se stimulise (stiti) jos od samog pocetka "demokratskih" promena i pojavom NELT LTD/CO D.O.O. koji uvoze svu robu siroke potrosnje, od Gillette brijaca, Head&Shoulders sampona do Durex kurtona.

- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3835+1375 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta12.09.2013. u 03:14 - pre 88 meseci
Iskreno, nasao si primer tri stvari za koje mi je extremno drago sto mogu da se uvezu kod nas, i sto nisu prepapreno skupe :)
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367+2294 Profil

icon Re: Država sabotira izvoz robe preko interneta12.09.2013. u 19:35 - pre 88 meseci
Haha, realno, los primer... al' se rimovalo! :D

- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Država sabotira izvoz robe preko interneta

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 215650 | Odgovora: 107 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.