Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

v-usb (softverski USB to Serial za atmele)

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)

[ Pregleda: 1512 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4342
*.dynamic.sbb.rs.



+492 Profil

icon v-usb (softverski USB to Serial za atmele)24.05.2013. u 00:34 - pre 112 meseci
Pozdrav,

Interesuje me da li je neko koristio V-USB.

http://www.obdev.at/products/vusb/index.html

Navodno, na skoro svim ATmega kontrolerima eliminise potrebu za USB to Serial konverterom, softverski. Moguce ga je koristiti i za programiranje kontrolera, a i za kasniju komunikaciju. Deluje kao vrlo korisna stvarcica. Ima i library za Arduino.

Edit: Malo sam prevideo, nije USB to Serial, vec USB drajver za dosta razlicitih atmega koje ne podrzavaju USB standaradno.

[Ovu poruku je menjao Zlatni_bg dana 24.05.2013. u 01:49 GMT+1]
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4342
*.dynamic.sbb.rs.



+492 Profil

icon Re: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)24.05.2013. u 02:18 - pre 112 meseci
Evo i nekih projekata sa USB komunikacijom i mikrokontrolerima:

http://www.obdev.at/products/vusb/prjall.html

Zaista sam iznenadjen mogucnostima.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15659
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2351 Profil

icon Re: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)24.05.2013. u 04:33 - pre 112 meseci
koristio, ok za neke sitne poslove, meni extremno nepraktican i previse spor. koristi ga usbasp ako se dobro secam. radi sve sto pise da radi (do 4 endpointa, low speed usb1), oko 2k bez optimizacije oko 1k5 sa optimizacjom, dakle nije velik ali ultra spor, trosi mnogo cpu vremena. po meni, ako ne umes da zalemis ftdi uzmi lufa + neki avr sa hw usbom, ima ih dosta i nisu mnogo skuplji

 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4342
*.dynamic.sbb.rs.



+492 Profil

icon Re: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)24.05.2013. u 05:02 - pre 112 meseci
Ma nije do lemljenja, nego je svaki FTDI trosak od prosecno 5e, pa se za sitne stvari ne isplati, a lepo je ubaciti za neke stvari i PC komunikaciju :) A atmel sa usb podrskom je skoro kao neka obicna avr atmega sa FTDI-jem zajedno :)

Za kakve stvari si ga koristio? Vidim da je baud rate 57600, dobije se oko 7kBps, ali citam po forumima sad da izgleda razlicite verzije daju razlicitu brzinu. 20090415 verzija nekom liku da je i 24kB/s. Za cist prenos teksta i on/off, PWM kontrolu necega, standardan I/O verujem da radi posao lepo. Nisam jos stigao da ga isprobam, kako ga kompjuter detektuje kada se poveze? Sta si koristio na PC strani od softvera za komunikaciju?
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

Almedin

Član broj: 5895
Poruke: 424
*.gprs.19522256-80.bih.net.ba.



+27 Profil

icon Re: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)24.05.2013. u 06:19 - pre 112 meseci
Možda je off-topic, ali šta fali onim USB to TTL serial sa ebay-a? Mislim da na sebi imaju PL2303. Ja sam ih koristio i nisam imao problema a jeftini su.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15659
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2351 Profil

icon Re: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)24.05.2013. u 15:05 - pre 112 meseci
@almedin, onim ~2$ usb2serial plocicama na eblaju ne fali nista, ja sam se prilicno presaltovao na njih, ako u projektu treba seriski port / usb ja zabodem plocku od 2$ i ne brinem, lakse za programiranje a cena je sitna ...

ja od ftdi-a koristim samo one ozbiljnije varijante (2232h na primer) za usb2ser uglavnom razne noname kineze

@zlatni, koristio sam ga uvek kao hid posto ti jedino za hid nikad ne treba drajver, sw na pc-u je c/c++, doduse nemoj da me pitas da ti posaljem primer, pre 10tak dana sam obrisao sve svoje projekte koje sam ikad radio (+ jos gomilu vrednih privatnih stvari ... liti ubio sam svoj bekap)

znam da moze da radi i kao cdc ali nisam nikad probao, nije mi trebalo a cdc kod na mcu-u je veci od koda za hid ... a i kao sto rekoh almedinu meni kad treba cdc ja napravim na ploci 4 pina sil konektor i ili zalemim kineski plocku od 2$ (inace kada kupis na vise dobijes i jeftinije, ja sam placao 1.4$ na 50 komada) ili nalemim konektor pa je ubodem po potrebi ... a da pricam o tome koliko je jednostavniji seriski protokol u mcu-u od usb-a mislim da nema potrebe :D

no u svakom slucaju vusb RADI, po meni je neisplativ (za 2$ dobijes cdc i to radi i super je jednostavno, ne trosi nista u mcu-u ni flash ni cpu taktove) ali da radi, radi
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4342
*.dynamic.sbb.rs.



+492 Profil

icon Re: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)25.05.2013. u 19:34 - pre 112 meseci
Te plocice su ok, ali u nedostatku istih, trudi se da se iskoristi ono sto se trenutno ima :)

Jel se meni cini ili cu ja da se otelim dok namestim prost serial I/O preko ovoga...
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15659
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2351 Profil

icon Re: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)25.05.2013. u 19:38 - pre 112 meseci
ne cini ti se ... prost serial je preko integrisanog usarta, iskonfigurises i ili upisujes u registar sta da se posalje na interapt ili upises pa sacekas ready i to je to .. uzima nista vremena ni resursa, sa vusb-om (kao i sa hardwerskim usb-om) mora pazis da tvoji interapti ne prekinu usb posto se sve vrti oko usb-a i njegovog tajminga, ti radis svoje stvari u slobodno vreme ..
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: v-usb (softverski USB to Serial za atmele)

[ Pregleda: 1512 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.