Imam skoro dve godine Panasonic dmr eh50 koji snima na hard disk od 80gb kao i na dvd rezac. Sve je radilo savrseno dok nisam primetio probleme kod reprodukcije snimljenih emisija sa hard diska. Pocelo je da secka i da zastajkuje slika, a onda cak i da prekine emitovanje emisije i izbaci na prethodni meni. Pre dva meseca sam snimao emisiju i disk se napunio do vrha, i samo je ostalo tako da stoji na ekranu"recording" i tako u nedogled, zaglupeo se sto bi se reklo. Posto nijedan taster nije reagovao morao sam da iskljucim dvd iz struje. Kada sam ga ponovo ukljucio pojavilo se na displeju "hello" i onaj graficki prikaz kao loading... i tome nema kraja. Ja sam probao da ga ostavim tako i 3 dana ali ni posle tog vremena nista se ne menja. znaci svaki put kad ga ukljucim pojavi se to "hello" zacuje se "klap" iz dvd-a, hard disk tiho zuji ali ne moze nikako da ga ucita.
Izvadio sam hard disk napolje, to je obican ata disk Samsung sv0802n od 80 gb. Povezao sam ga na komp i odma mi je izbacilo ono s.m.a.r.t. status bad and capable, backup and replace bla bla...
Uzeo sam drugi hard disk istog kapaciteta western digital koji mi je bio u kompu i povezao ga na dvd. Kada sa njim ukljucim dvd na displeju se pojavi "HDD NG", ili "N6".
Trazeci po netu shvatio sam da dvd rekorder snima program na hard disk u formatu koji je necitljiv na kompjuteru, pa se zato ne mogu tako prekopirati snimljene emisije. Imam dva pitanja:
Prvo, zasto nece da prihvati taj drugi hard disk, ako se zna da mnogi stavljaju i hard diskove veceg kapaciteta ili cak manjeg i da sve normalno funkcionise? Znaci kako i koji hard disk treba da stavim da bi ga prihvatio.
I drugo pitanje postoji li ikakav nacin da spasem barem neke od emisija sa starog hard diska koji je kao sto rekoh napunjen emisijama do vrha.