Samogradnja zvučnih kutija se, u principu, isplati samo u sledeća 2 slučaja:
1. Imaš dosta vremena, novca i teh. znanja pa želiš da napraviš sebi nešto unikatno što drugi nemaju ili
2. Nemaš mnogo novca a želiš (relativno) dobre zvučnike.
Ja sam sam pravio svoje prve zvučne kutije iz razloga br.2 ;-)
Na Internetu ima mnogo DIY ("Do-It-Yourself") projekata, hi-fi sajtova i vredi odvojiti koji dan/nedelju da se oni prouče.
Pošto vidim da nemaš mnogo iskustva, preporučujem ti da odabereš neki jednostavniji projekat za početak (npr. dvosistemce). Sad kad pogledam svoje prve kutije vidm da sam pogrešio na svakom mestu gde se moglo pogrešiti! :-)
Evo i nekoliko informacija:
- preporucujem ti da ipak kupis nove zvučnike (npr. pogledaj u ITC-u, ima stvarno jeftinih a dobrih VISATON). Pitanje je kako će ti se ovi koje imaš uklopiti međusobno a to nemožeš znati ako nemaš njihove parametre ili dok ne napraviš kutiju.
- na osnovu zvučnika koje imaš treba se odlučiti koji tip kutije je najbolji: kompresioni (closed) ili tzv bas-refleks (vented)
- dimenzije kutije (tj. njenu zapreminu) treba prvo proračunati na osnovu parametara zvučnika i tipa kutije. Zapremina i tip kutije određuju karakteristiku basa.
- kada se proračuna kutija, treba uraditi proračun skretnice, koja ima zadatak da "ispegla" karakteristiku srednjih i visokih tonova.
- Za gore navedene proračune postoje posebni programi (Abacus, DosBox, PerfBox, SpeakerWorks). Ukoliko nisi verziran u ovakve stvari, napravi kompresione kutije veličine koju smatraš za prigodnu (bolje veće nego manje). Vodi račun da ti zvučnici ipak treba da ti stanu u sobu/stan/kuću. :-?
- drvo je MDF (Meduim Density Fiber) ili kod nas poznatije kao "medijapan" a radi se o onoj jako sitnoj iverici koja se inače koristi za izradu nameštaja.
- što se lepka i kit-a tiče, pretpostavljam da imaš nekog prijatelja/komšiju/rođaka koji je stolar pa se raspitaj kod njega,
- i pored lepka, kutiju dobro zašrafi, čvrstoća kutije je od presudne važnosti za kvalitet basa!
- sve kutije se ispunjavaju nekim zvučno-izolacionim materijalom (tipa staklena vuna)
- što se završnog finiša tiče, na raspolaganju ti je širok spektar mogućnosti: od farbanja auto-lakom do furnira, takođe poželjna konsultacija sa nekim stolarom.
Evo jedan link za početak:
Dalibor's page
a dalje ćeš se pretpostavljam snaći i sam.
Srećno!