Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

pomoc za C# pocetnika

[es] :: .NET :: pomoc za C# pocetnika

[ Pregleda: 4169 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

boguda
Belgrade

Član broj: 310711
Poruke: 100
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon pomoc za C# pocetnika15.02.2013. u 00:15 - pre 117 meseci
Poceo sam da ucim C#.
Malo zato sto mi treba za fax ali imam i zelju da ga naucim.

Pa posto sam izucavanje poceo kao totalni pocetnik, skontao sam neke naredbe if, while, do, nizove,random itd(tako su isle lekcije) ali mi u sustini uopste nije jasno sta su to klase, konstruktori i forme i cemu sluzi navedeno?

Unapred HVALA!!!
bez blama
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6184

Sajt: pedja.supurovic.net


+1552 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika15.02.2013. u 09:47 - pre 117 meseci
Pun je Internet objasnjenja a ima i po nasim knjizarama upotrebljivih knjiga na tu temu.
 
Odgovor na temu

Boyka
BPS

Član broj: 287185
Poruke: 338
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+33 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika15.02.2013. u 13:13 - pre 117 meseci
Citat:
boguda:
Poceo sam da ucim C#.
Malo zato sto mi treba za fax ali imam i zelju da ga naucim.

Pa posto sam izucavanje poceo kao totalni pocetnik, skontao sam neke naredbe if, while, do, nizove,random itd(tako su isle lekcije) ali mi u sustini uopste nije jasno sta su to klase, konstruktori i forme i cemu sluzi navedeno?

Unapred HVALA!!!


Ne zamaraj se na pocetku sa Objektno Orijentisanim Programiranjem(klase, konstruktori, metode i jos mnogo toga) kao ni GUI programiranjem(Forme, Kontrole), sve to radi u konzoli za pocetak.
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6184

Sajt: pedja.supurovic.net


+1552 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika16.02.2013. u 07:10 - pre 117 meseci
Interesantna preporuka s obzirom da u C# ne može da se mrdne bez objekata...
 
Odgovor na temu

boguda
Belgrade

Član broj: 310711
Poruke: 100
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika16.02.2013. u 09:14 - pre 117 meseci
mislim da sam bas taj deo sa konzolom prosao dovoljno da krenem dalje (ako je ikad dovoljno), ali mi za faks traze forme, objekte itd...

bez blama
 
Odgovor na temu

7e7
Somewhere in between

Član broj: 54333
Poruke: 100
*.static.sbb.rs.



Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika17.02.2013. u 14:19 - pre 117 meseci
Reko' samo da ti napisem kako sam ja sam ucio VB2008.

Imao sam predmet na faksu u kom se radilo nesto u VB6, to sam polozio, ali realno nisam iz toga nista naucio.
Onda sam nasao ovu knjigu: http://www.amazon.com/Teach-Yo...sual-Basic-Hours/dp/0672329840 koja ima oko 700 strana, krenuo redom i sve prosao i shvatio (barem mislim da jesam, hehe ).
Usput sam sve ukratko sebi zapisivao, radio vjezbe, itd., tako da sad imam jednu svesku koja mi sluzi za podsjecanje.
Trebalo mi je godinu i po (-3 ljetna mjeseca), istina jako opustenog i neredovnog ucenja da je predjem.

Ako te bas zanima nadji neku dobru knjigu na srpskom (ima ih) ili engleskom i kreni redom...
 
Odgovor na temu

boguda
Belgrade

Član broj: 310711
Poruke: 100
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika17.02.2013. u 20:24 - pre 117 meseci
pa i ja imam c# kao predmet na faxu a mislim da mi i nije lose da ga naucim pa koliko mi god vremena bude trebalo a pritom mi je i sledei ispit asp pa meni kao pocetniku to sve izgleda povezano
cak se nosim mislju da posle posla idem da negde volontiram da ucim programiranje (samo ako ja sa mojim skromnim (ne)znanjem nisam preveliko smetalo programerima)
bez blama
 
Odgovor na temu

AMD guy
Miroslav
.NET developer

Član broj: 128930
Poruke: 1004

Sajt: www.its.edu.rs


+37 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika19.02.2013. u 10:02 - pre 117 meseci
Citat:
Predrag Supurovic: Interesantna preporuka s obzirom da u C# ne može da se mrdne bez objekata...


I se slazem, OP bih preporucio knjigu "Objektno orijentisani načim mišljenja" Autor: Matt Weisfeld
http://i.imgur.com/V3feW.jpg
http://on.wsj.com/H9yjz6 -- India Graduates Millions, but Too Few Are Fit to Hire
 
Odgovor na temu

Boyka
BPS

Član broj: 287185
Poruke: 338
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+33 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika19.02.2013. u 11:48 - pre 117 meseci
Citat:
Predrag Supurovic:
Interesantna preporuka s obzirom da u C# ne može da se mrdne bez objekata...


Jesi li video u zagradi "odbjekat"? Normalno da mora koristiti objekte, ali ne mora za pocetak znati sta je polimorfizam, sta je klasa, konstrutkor, samo ce ga zbuniti.

Ali posto vidim da je navodno savladao pocetak onda mu preporucujem da krene sa OOP, sto se tice C#-a ja sam ucio na faksu, preko interneta, knjiga "Objektno Orijentisano Programiranje" - Goran Arintonovic i "Internet Programiranje" - Goran Arintonovic, Professional C# - Simon Robinson, i jos jedna ne mogu da se setim trenutno imena, ona najpoznatija, ali mi nikako nije pomogla, jer je sve objasnjeno kao za decu nekim slikama, a pritom koda nigde, nema 'leba od toga.
 
Odgovor na temu

cure126
Srbija, Uzice

Član broj: 67027
Poruke: 227
*.adsl.verat.net.



+2 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika27.02.2013. u 19:17 - pre 116 meseci
E pozdrav,

da ne pravim novu temu, ja sad isto nešto na faxu radim sa OOP i C# i meni bi trebala pomoć, ali ako može sa druge strane. Ja se dobro snalazim sa polimorfizmom, nasleđivanjem, formama (bar koliko nama za fax treba) ali imamo kao "domaći" da smislimo i implementiramo primer gde se ovo sve koristi + jedna kolekcija (može lista ili niz, svejedno). E sad, ja ću lako odraditi program, ali stvarno nemam ideju šta da isprogramiram! :(

Da nema neko neki ispitni zadatak nešto, gde se primenjuje polimorfizam, ali da bude nešto realno što posle mogu da napravim i formu i da nekako iskoristim i kolekcije?

Ne mora ispitni zadatak, ako neko može i ovako iz glave neki realan primer da smisli (ili ga je već negde radio) bio bih mu zahvalan. Ne dolazi u obzir primer sa studentom, geometrijskim figurama i vozilima, to smo radili na vežbama. :)
rs.ceevee.com/nenad.curcic
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Član broj: 37636
Poruke: 1237



+93 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika28.02.2013. u 09:40 - pre 116 meseci
Možeš da napraviš tablu za šah. Imaš figure koje imaju neke zajedničke podatke (pozicija na tabli, boja figure), ali i specifične metode (recimo metoda koja crta figuru, ili metoda koja vraća kolekciju polja na tabli koja su dozvoljeno odredište za figuru, pa da se ta polja osvetle igraču kad hoće da igra tom figurom). Ako baš hoćeš da se raspišeš onda ima i dodatnih funkcionalnosti. Treba rešiti i specijalne poteze (kraljeve rokade, pionov an-pasan, pionovo pretvaranje u figuru po izboru na poslednjem redu table). Treba detektovati kraj partije (mat, pat). Treba omogućiti čuvanje partije u fajl, i čitanje iz fajla, kao i undo i redo.

Samo da dodam, program ne treba da igra šah, nego da omogući dvojici igrača da ga igraju.
 
Odgovor na temu

cure126
Srbija, Uzice

Član broj: 67027
Poruke: 227
*.adsl.verat.net.



+2 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika28.02.2013. u 09:54 - pre 116 meseci
Interesantno ali za diplomski možda. Previše mi je to da radim samo kao delić ispita. :/

hvala u svakom slučaju, zapamtiću to za leto tamo kad krene dipl... :)
rs.ceevee.com/nenad.curcic
 
Odgovor na temu

RexGrammer
Matija Cupic
Student
Beograd, Srbija

Član broj: 292718
Poruke: 7
77.243.22.*



+1 Profil

icon Re: pomoc za C# pocetnika17.03.2013. u 01:16 - pre 116 meseci
Posto niko nije direktno odgovorio na pitanje OP-a:

Tvoje vidjenje same strukture .NET-a je malo iskrivljeno. Kazes da si radio "naredbe", to bi mozda bilo korektno da je C# neki od proceduralno orijentisanih jezika.

Moras pre svega shvatiti OOP paradigmu: kao i u stvarnom svetu postoje razni objekti, a svaki od njih nesto radi. Sama rec objekat definise najosnovniji i "najgenerickiji" vid strukture podatka, sve klase nasledjuju klasu "object". Klasu mozes shvatiti kao "blueprint" po kome se nesto stvara (primer: auto se stvara po jednom dizajnu, ali svaki moze imati dosta varijacija npr. u boji). Objekat je instanca klase tj. otelotvorenje plana (ako je klasa dizajn za auto, objekat je auto).
Konstruktor je specijalna metoda koja se izvrsava pri kreiranju objekta. Da bi razumeo konstruktor moras prvo shvatiti object lifecycle tj. zivotni krug jednog objekta, uprosceno to izgleda ovako: stvara se -> nesto radi -> unistava se. Ono sto definise sta se desava pri stvaranju je konstruktor, analogno tome, desktruktor je ono sto definise sta se desava pri unistavanju objekta.
Forma je malo sirok pojam, pretpostavljam da mislis na Windows Formu, to je jedan "prozor" u aplikaciji.

Dodatak:

Kao sto si rekao: radio si neke "naredbe", moras napraviti razliku izmedju objekta i naredbe: jedan niz je objekat, dok je while, if, etc. naredba. Random je klasa, kad je inicijalizujes ti stvaras objekat a kad iskoristis njenu .Next() metodu, ti izvrsavas naredbu. Ovo je ta sustina oko cega se vrti OOP, nisu glavna stvar "naredbe", vec objekti.

I na kraju moj savet:

Predlazem ti da batalis sve sto si ucio na kratko, i zapocnes neki besplatni online kurs C#-a, jer je najbolje kad neki jezik ucis struktuirano. Takodje mozes da kupis neku knjigu o C#-u, ja preporucujem Visual C# 2008 (ili neku noviju, nije vazno) Korak po Korak od John Sharp-a. I ako mozes da odvojis novac i vreme da uzmes "Objektno orijentisani nacin misljenja" od Matt Weisfeld-a (ne znam da li sam lepo spelovao njegovo ime :P :) ), vredno je svakog novcica i sekunde, i trebace ti za bilo kakav dalji razvoj u programerskom smislu.
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: pomoc za C# pocetnika

[ Pregleda: 4169 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.