Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Upload slike - pohrana putanje u bazu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Upload slike - pohrana putanje u bazu

[ Pregleda: 2202 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

weleb

Član broj: 284399
Poruke: 38
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Upload slike - pohrana putanje u bazu21.06.2012. u 22:45 - pre 112 meseci
Znači početnik i zanima me kako uplodati sliku u određei folder na serveru te u MySQL upisati smao putanju do slike i onda kod ispisa samo povući tu putanju npr stranica.com/slike/1.jpg da ne spremam cijele slike u bazu? te kako riješiti i thumb navedene slike znači da ima i veliak i mala slika
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
*.85-200-249.bkkb.no.

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: Upload slike - pohrana putanje u bazu22.06.2012. u 07:56 - pre 112 meseci
Znaci kreni neki od ovih linkova Google: "php upload and resize pictures", pa napisi nesto svoje, neki svoj kod ili primer ili pokusaj, i cim zapne negde a ti pitaj na forumu konkretnije pitanje, po mogucstvu uz primer koda.
Ukratko, uploadujes sliku, snimis putanju u bazu, thumbnail nazoves nekako intuitivno, recimo "thumb_imeslike.ext"
 
Odgovor na temu

VirtualPoP
VirtualPoP

Član broj: 87655
Poruke: 123
*.adsl.eunet.rs.



+24 Profil

icon Re: Upload slike - pohrana putanje u bazu26.06.2012. u 20:38 - pre 112 meseci
Prvo ti treba forma da ucitas fajl:
Code:

   <form enctype="multipart/form-data" action="" method="POST">
        Odaberi sliku: <input accept="image/jpeg" name="uploadedfile" type="file" /><p>
        <input type="submit" value="Sačuvaj sliku" name="upload_slike" />
        </form>


Onda ides if($_post[uploda_slike]) tj dal je prosledjena forma pa ako jeste prekopiras fajl u svoj direktorijum i sacuvas putanju u bazi podataka pomocu INSERT:

Code:

$target_path = "slike/";

$target_path = $target_path . basename( $_FILES['uploadedfile']['name']); 

if(!move_uploaded_file($_FILES['uploadedfile']['tmp_name'], $target_path))
    echo "Dogodila se greska pri učitavanju slike, pokušajte ponovo!";
    else
    {
    if(!mysql_query("INSERT...")) echo("greska pri upitu".mysql_query());
    }


Posle tome mozes da pristupis podatku npr ovako:

Code:

$sql="SELECT * from radnik WHERE ID='$_GET[ID]'";

if(!$q=mysql_query($sql))
{
echo("nastala je greska pri upitu"); //   mysql_error()....  i sta vec hoces
die();
}

if(mysql_num_rows($q)==0)
{
echo("Nema unosa u bazi podataka");
}
else
{
$slog=mysql_fetch_array($q);
?>

I prikazes sliku ovako nekako:
Code:
<img src="slike/<?=$slog[slika]?>">


 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Upload slike - pohrana putanje u bazu

[ Pregleda: 2202 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.