Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Definisanje varijabli unutar funkcija?

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Definisanje varijabli unutar funkcija?

[ Pregleda: 1014 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon Definisanje varijabli unutar funkcija?29.05.2012. u 13:52 - pre 111 meseci
Imam core.php i tu mi se nalaze skoro sve funkcije koje mi trebaju, taj skript uvek pozivam

I imam razlicite skripte koje obradjuju podatke i pozivaju templajte.

E , sad da li moze ovo da se napise u okviru funkcija u core.php
Code:

 function validNadimak($nadimak) {
    $nadimak_duz = strlen($nadimak);
    if ($nadimak_duz>10 || $nadimak_duz<3 ) {
    return $info='Nadimak mora imati između 3 i 10 karaktera.';
    } else {
    return $info=' ';
    }
}

function validEmail($email) {
if (!preg_match("/^[_\.0-9a-zA-Z-][email protected]([0-9a-zA-Z][0-9a-zA-Z-]+\.)+[a-zA-Z]{2,6}$/i", $email)) {
  return $info = ' Nevažeći email.';
} else {
  return $info=' ';
  }
}

I sad u temlajtima imam mesto za info. Pa me zanima da li moze ista varijabla $info, da se koristi i u ostalim funkcijama, ili moram za validEmail() i druge func...da koristim drugu varijablu? Predpostavljam da se moze desiti da se generise info poruka za vise polja, pa da se ispisu sve poruke info na istom mestu sa jedna ispod druge.
A u templajtu pozivam <?php echo $info;?>

DakiPro: ubaceni CODE tagovi
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
*.85-200-249.bkkb.no.

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: Definisanje varijabli unutar funkcija?29.05.2012. u 14:03 - pre 111 meseci
probaj da ti funckije za validaciju vracaju TRUE i FALSE, a ti pri pozivu funkcije (kontrolerom) da sakupljas greske i radis prevod greske u text ili direktno tu, ili u html templejtu.

 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
*.85-200-249.bkkb.no.

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: Definisanje varijabli unutar funkcija?29.05.2012. u 14:06 - pre 111 meseci
E da, odgovor na pitanje je: Ne
promenjiva $info je vidljiva u ovom slucaju samo u okviru tvojih funckija. Pri pozivu funckije ti je bitno ime promenjive


$info= mojaFunkcija();

a kako se zovu promenjive unutar funckije to je nebitno. I jos jedan savet, procitaj neku knjigu ili neku literaturu, jer ovo sto si pitao nije dovoljno cak ni za temu u forumu za pocetnike jer je ovo nesto prilicno elementarno i detaljno je objasnjeno i na php manualu i sirom interneta
 
Odgovor na temu

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon Re: Definisanje varijabli unutar funkcija?29.05.2012. u 14:10 - pre 111 meseci
Do sad mi je tako, kao sto si rekao, osim sto u templajtu koristim echo. Ali mislio sam da objedinim funkcije sa porukama, nekako mi je preglednije. Ali poslusacu savet. Inace, kako si mislio da kontroler prikazuje greske. Opet moram da koristim echo u html ili ne?
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
*.85-200-249.bkkb.no.

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: Definisanje varijabli unutar funkcija?29.05.2012. u 14:30 - pre 111 meseci
mislim da bi ti bilo previse zakomplikovano ako bi ti sad predlozio ultimativno resenje, al nesto ovako naprimer uradis

Code:

$errors = array();

if (validacijaEmalila()==false){
 $errors[] = 'email nije validan';
}

if (validacijaUsera()==false){
 $errors[] = 'user nije validan';
}



if(count($errors)>0){
  //doslo je do greske, posalji ih templejtu na prikaz, obustavi dalje kod, vrati false, sta god
}
  //nema gresaka, produzi dalje

 
Odgovor na temu

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon Re: Definisanje varijabli unutar funkcija?29.05.2012. u 15:42 - pre 111 meseci
E super...znao sam da treba array ali nisam znao kako. Inace bolje je kad funkcije samo vracaju true i false, sad sam se uverio.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Definisanje varijabli unutar funkcija?

[ Pregleda: 1014 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.