Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?

[es] :: PHP :: php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?

[ Pregleda: 1668 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?16.05.2012. u 14:18 - pre 111 meseci
Koliko je vazna velicina fajla neke php skripte? mislim ako se sadrzaj scriptew ne prikazuje direktno u browseru da li to znaci i da taj sadrzaj ne "putuje" webom? vec samo html, css, javascript i izlaz php skripti? Jesam li u pravu?

Dobro zavisi od projekta ali recimo ako imam neke razlicite funkcije ili klase koje se ne pozivaju sve odjednom, da li je dobro da ih sve stavim u nekoliko fajlova ili da pravim fajlove koji sadrze samo skripte koje se pozivaju za odredjeni zadatak. Zanima me neko empirijsko iskustvo, da li je bolje da sajt sadrzi vise malih fajlova ili da sadrzi manje vecih. I da li je kesiranje po defaltu ukljuceno u svim browserima sto se tice html...itd?

I sad,
ako recimo imam dva potpuno ista html fajla ali sa razlicitim imenom, da li tu kesiranje igra neku ulogu? Da li ce taj novi (isti) fajl ponovo da se ucitava?

Pre sam citao u nekoj knjizi, a sad ne mogu da nadjem, pise nesto otprilike da postoji optimalna velicina html zahteva, ako sam se dobro izrazio. Jer web koristi takve tehnologije da je "bolje imati vise kratkih zahteva nego manje duzih", ali opet nije dobro da zahtevi budu suvise mali, valjda neki bafferi nisu popunjeni...Mozda sam previse zaronio u neke dubine, ali eto ako ima neko nesto da kaze po tom pitanju? I isto da se osvrne malo i na mysql baze...hvala...
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2242
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://hardcoder.xyz


+2246 Profil

icon Re: php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?19.05.2012. u 14:51 - pre 111 meseci
Razmišljaj o php-u kao o slagalici. Kompleksnoj. Od hiljadu i kusur delića.. pa je slažeš i slažeš i slažeš.. i na kraju dobiješ lepotu na sred patosa. :)

Ja mislim da je bolje imati više sitnih delića. Pa onda ubacivati povlačiti, includovati, requireovati određeni fajl tamo gde treba. Ustvari, to dosta zavisi kakav način kodiranja je u pitanju. OO ili proceduralni.

Zapravo, pravila nema oko toga. Ovisi o projektu na kojem se radi, kakav je projekat, koliko kompleksan i ne/zahtevan.

Što se tiče veličine fajlova, php fajlova/skripti, performanse ne zavise od toga da li je fajl koji se očitava na serveru veći ili manji.. ukoliko server nije bangav i spor.
Koliko je tvom desktop računaru potrebno vremena da otvori tekstualni dokument veličine jedan mb?

U mom slučaju, moja desktop mašina iz notepada++ to prikaže u roku od jedne sekunde (i manje).
Dual Core procesor 2*2.5ghz, p-ata hard disk 250gb, 3gb ddr 800.

Do browsera dolazi samo html, css, js i xml. Sve ostalo, server "žvaće" i onda - "ispljune".
Znači, ne bi trebao da imaš slow down pre outputa, ako ti fajlovi nisu veći od .. megabajt ili dva, sve i da si na shared hostingu koji je solidno upošljen.

A još ako uposliš i 'gzip/deflate' ...... od 100 kilobajta ukupne sirove veličine html fajla, do korisnika sve isto stigne u čitavih 20kb.

E, kada ti fajlovi dosegnu mnooogo više.. npr. 1gb ammount of data, to onda znači da nisu u pitanju php skripte već huuge db it self .. jel' da?
Tako da u tom slučaju, sql serveri brinu brigu o tome, jer češ, logično, tada držati podatke ne u nizu/array ili u promenjivim, već u bazi, vršićeš konekcije na bazu u pozadini.

Obrni okreni, po nekoj mojoj proceni, učitavanje sajta bi trebalo da se izvršava poprilično brzo i sa fajlovima veličine 1mb pa naviše. Znači, ne opterećuješ se puno oko toga, AKO!.. je php kod lepo napisan, bez i jednog e-notice, e-warninga..

:)
about:networking
 
Odgovor na temu

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
77.243.16.*



+303 Profil

icon Re: php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?19.05.2012. u 16:10 - pre 111 meseci
Evo kako ja to vidim:

Radi onako kako ti odgovara, i vremenom ces naci zlatnu sredinu u svemu.
Ja recimo imam config fajlove za razlicite logicke celine,
par help fajlova (smarty, vrh strane, dno strane),
onda jedna klasa - jedan fajl,
jedan kontroler - jedan fajl,
html template - brdo fajlova, razdvajam sve sto se moze razdvojiti (u produkciji, kasnije sastavim sve sto se moze sastaviti , jer racunam da cu dosta ustedeti na IO zahtevima).

Dobro ti je +- rekao na pocetku, gledaj na php kao na slagalicu. Nema potrebe da brines o broju delova slagalice, jer ce krajnji rezultat uvek biti nesto kompletno (ako je iole razumno slazes). Trudi se da logicno odvajas celine, i trudi se da pises tako da celine mogu da komuniciraju bez mnogo akrobatike.

Po meni, sto se tice php-a, sta god da uradis radice zadovoljavajuce brzo (osim ako nisi kompletni idiot (mada, danas takvih ima zabrinjavajuce mnogo :) )).
Pazi na komunikaciju sa bazom, i da ne pises glupe upite. To je ono sto uzrokuje najvise usporenja...

Ja kad sam pocinjao, napravim guestbook sa tri sql upita, i gledam, treba 0.3 sekunde da se se procesira od pocetka do kraja (sto je astronomski mnogo).
Sad radim 100x kompleksniju skriptu, cesto sa dvadesetak upita po strani, i treba joj 0.05-0.2 sec da se procesira. A bukvalno je odnos 100 linija koda pre naspram 10000-ak linija sad.

Da, ako nisi poceo sa OOP, pocni. Mnoge stvari ce ti se razjasniti.

Pises li ti nesto, ili samo pratis tutoriale?
 
Odgovor na temu

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon Re: php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?22.05.2012. u 20:32 - pre 111 meseci
hvala na odgovoru, vec sam mislio da ste odustali od mene :)
Pisem, evo sad sam stigao do oop sto se tice video kursa. Malo mi je sad ovaj prelaz problematican, skinuo sam smarty ali ga nisam rasclanio...bolje mi je da idem postepeno.
Pokusavam da napravim neki svoj mini cms za pocetak, tj. da uradim par klasa i funkcija koje ce mi uvek trebati. Ali, iskreno malo me nervira sto ne znam dali ce sve to sigurno raditi na nekom zakupljenom hostingu. Kod mene na lokalu radi. Recimo koristim mysqli za povezivanje sa bazom, bez else prikazivanja gresaka, koliko je pametno, ne znam...takodje za sesije ne znam dali da koristim ob_start(). I dali da zatvaram konekciju mysqli_close() i mnogo drugih stvari, koje mogu i ovako i onako.
 
Odgovor na temu

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
77.243.20.*



+303 Profil

icon Re: php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?22.05.2012. u 22:04 - pre 111 meseci
Smarty ili bilo koji drugi template endzin pod obavezno...
Evo ti quick setup:
config fajl (ja u njemu startujem smarty objekat)
db klasa.
user klasa (kojoj pri kreiranju objekta dodeljujes db objekat)

kontroler (kreiras db klasu, pa user klasu). proveris da li je korisnik ulogovan.
uradis $smarty->assign("logged_in",(true or false));
Uhvatis array sa user podacima, pa ga isto posaljes smartiju.
onda prikazes template fajl.


template fajl(ja uvek stavljam u templates/default/something.tpl, tako da kasnije mogu da omogucim lako kreiranje tema ako bude potrebno)...
header
ako nije ulogovan, prikazi 134, ako jeste ispisi korisnikove podatke
footer

Eto ti sva logika oko smartija, posle samo teraj sve na ovaj sablon...

Ostatak, niko se nije naucen rodio, tako da ces vremenom nauciti odgovore na ta pitanja. Po mom misljenju puno je bolje kad sam zakljucis da bez klasa ne mozes nista, koliko smarty utice na laksu organizaciju, i slicno, nego kad ti neko kaze "radi tako jer je tako bolje"...
 
Odgovor na temu

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon Re: php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?23.05.2012. u 10:04 - pre 111 meseci
Ja jos nisam naucio svu php sintaksu, a koliko znam smarty ima drugaciju sintaksu... Nisam ga bas mnogo zagledao, ali ne deluje mi jednostavno za mene. toliko za sad...hvala...
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: php scripts, kesiranje i sve po malo -koliko je vazna velicina fajla?

[ Pregleda: 1668 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.