Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?

[ Pregleda: 4214 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Jelena B

Član broj: 21474
Poruke: 8
216.236.218.*



Profil

icon Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?29.02.2004. u 08:49 - pre 243 meseci
Šta je obično ili najčešće razlog koji uspori VB.NET Windows database aplikaciju (SQL Server). Koje je normalo vreme da se ta aplikacija podigne prvi put (pentijum 3, 256 ili 512MB rama).

Koristila sam stored procedure za svaku komunikaciju sa bazom, a najveći skup podatka koji učitavam u DataTable je 80 redova i 5 kolona, bez slika ili multimedije, samo cifre i kratki tekstovi.

Zašto svaki sledeći put kad želim da podignem aplikaciju to traje dva puta kraće.

Isti problem imam i sa Crystal Reportom.

Crystal Report se puni iz DataTable objekta koji se puni iz DataReadera, koji je rezultat ExecuteReader metode commandnog objekta koji opet izvršava stored proceduru na serveru. Što je još zanimljivije, podataka na izveštaju je toliko malo da stanu na jednu A4 stranu.

Puno hvala.
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: �ta mo�e da upori VB.NET Windows database aplikaciju?29.02.2004. u 09:15 - pre 243 meseci
Pa sad, razloga ima veoma mnogo ...
Da te obradujem, vecina korisnika kojima instaliramo vb.net aplikacije, se zali na usporenje racunara. jos je katastorfalnije na nekim PII i PIII masinama, sa 128 mb ram, ali mi se zalio i tip sa compaq-om na 2.6 GHz i 512 MB Ram.

Sto se tice crystala, on je uvek spor. Bez obzira koliko redova ubacujes u njega, treba mu izvesno vreme da se popuni.
Na crystalu imas mogucnosti da iskoristis njegove funkcije za sumiranje, pravljenje novih kolona izvedenih iz data kolona ... zbilja su ga obogatili sa tim opcijama. Nekoriscenje tih opcija ti moze malo da ubrza taj proces, ali koliko mi se cini, sve zvisi od slucaja do slucaja. Sto se tice podataka, na nekim izvestajima skoro da i nema razlike izmedju stampanja 3-4 reda i stampanja 500 redova.

Na ovu temu imas jos naslova u ovom forumu, pa prolistaj, ali osnovna cinjenica jeste da se svaka .net aplikacija izvrsava posredno preko frameworka, tj. svaka akcija u .net-u prvo poziva framework koji izvrsava daljnju akciju.
Prvi poziv aplikacije, traje malo duze jer treba da se aktivira framework.

"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

Toni_Spajic
Toni Spajic
Mostar

Član broj: 19392
Poruke: 30
212.39.112.*



Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?29.02.2004. u 10:42 - pre 243 meseci
Printanje moze da se ubrza prelaskom na PrintDocument object, ali to lagano vuce na razvoj vlastitog RPT Designera(izvdljivo).
Inace, Zasto koristis DataReader object za punjenje DataTable-a? Zasto ne koristisi DataAdapter?:
DataAdapter.SelectCommand.CommandText="select bla,bla"
DataAdapter.Fill(DataTable)
?

 
Odgovor na temu

Jelena B

Član broj: 21474
Poruke: 8
195.178.61.*



Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?29.02.2004. u 11:00 - pre 243 meseci
Ma koristim i jedno i drugo, testiram šta mi je brže. Teorija kaže da je DataReader mnogo brži, ali sama ne znam da li je to tačno.

Hvala mnogo na pomoći, jer moji korisnici kukaju, Access pa Access, pa Access je bio mnogo bolji.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?29.02.2004. u 17:12 - pre 243 meseci
Citat:
Zašto svaki sledeći put kad želim da podignem aplikaciju to traje dva puta kraće.


Zato što je prvi put potrebno da se u memoriju prvo učitaju delovi .NET frameworka. Takođe potrebno je i da se tvoja aplikacija kompajlira. Kada sledeći put pokreneš svoju aplikaciju .NET je već u memoriji pa otpada onaj prvi deo.

Citat:
Hvala mnogo na pomoći, jer moji korisnici kukaju, Access pa Access, pa Access je bio mnogo bolji.


Reci im da treba da podnesu svoj deo žrtve zarad sveopšteg dobra :)
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Radudzoni
Radoslav Jovanovic
Beograd

Član broj: 8384
Poruke: 133
*.beotel.net



Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?29.02.2004. u 23:20 - pre 243 meseci
Bas sam skoro skinuo sa neta (ubi me ako znam gde), klasu koja stampa dokument iz Dataseta ili DataTable-a, (ako sam dobro razumeo da tako nesto radish) i nisam imao problema sa brzinom. Pa, ako te interesuje (ili bilo koga drugog) javi se na mail pa da ti posaljem.
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: �ta mo�e da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 00:28 - pre 243 meseci
da, da datareader je brzi od dataadaptera
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: �ta mo�e da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 00:31 - pre 243 meseci
Citat:
Toni_Spajic:
Printanje moze da se ubrza prelaskom na PrintDocument object, ali to lagano vuce na razvoj vlastitog RPT Designera(izvdljivo).


a koliko je isplativo i funkcionalno?
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

Toni_Spajic
Toni Spajic
Mostar

Član broj: 19392
Poruke: 30
212.39.112.*



Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 13:09 - pre 243 meseci
Uradio sam jedan u sklopu svoje aplikacije.Međutim zbog ograničene funkcionalnosti, (nema grupiranja) koristim ga samo za design POS izvještaja
(mada sam u startu zamislio sve izvještaje raditi u njemu)
i tu se isplati,jer za cas slozim izvjestaju za DOS printing preko CMD.exe-a (bez ikakvog drivera)
(zamisli da u velikom trgovačkom centru printaju racune pomocu CR-a).

Ukratko, u sljedećoj verziji planiram uvesti i to grupiranje,ali generalno,taj RPT designer mora imati sve glavne funkcije-bar kao access report da bi ga se stvarno i koristilo.. (vido sam jedan designer zasnovan na ovoj komponenti, mislim od Componnent One-a, i čini mi se da bi se dalo nešto tako napraviti)

Kod CR-a me osim sporosti jako,jako nervira nepostojanje 'remove horizontal spacing' opcije ,crkli dabogda.:-(: zatim, izmjena samo jednog polja u datatable-u učini da je .RPT neispravan, ali pazite, CR ne javlja koje je to polje, nego moraš sam odmozgati. Pa oni bug-ovi sa .XML om (datum,refresh itd.), 'set data souce location'. Svega tog nema kod vlastitog designera.

Inace , jako me muci ta sporost .Net-a, tako da sam povremeno razmisljao i o manged C++ i o prelasku na Oracle alate itd.itd...


Mene isto tako , kao i Jelenu , nervira što mi je prethodna aplikacija radila puno,puno brže.
(kad čovjek počne sumljati u rođenu aplikaciju to je vrlo tužno.)


Ima li kakvih nazanka o tom .Net chipu (pandan Java chipu)?
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.absolutok.net

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 15:28 - pre 243 meseci
Hmm, pa dobro jeste cr spooooooooooor, ali ....

reci mi koliko ti je otprilike trebalo vremena za razvoj tog prvog dela?
mi smo planirali nesto slicno, ali .... vreme ...
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

Toni_Spajic
Toni Spajic
Mostar

Član broj: 19392
Poruke: 30
212.39.112.*



Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 17:24 - pre 243 meseci
ne vise od 7 dana..poslao bih screen shotove,ali ne znam koristiti ovaj [img](url?)[/img]
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 18:03 - pre 243 meseci
Citat:
Toni_Spajic:
Inace , jako me muci ta sporost .Net-a, tako da sam povremeno razmisljao i o manged C++ i o prelasku na Oracle alate itd.itd...


Nažalost, Managed C++ ti neće mnogo pomoći. I on prevodi kod u IL kao i C# ili VB.NET.

Meni se čini da ste previše rano krenuli sa .NET desktop aplikacijama. Bar dok ne stigne Longhorn, .NET-u je mesto na serverima, baš kao i Javi.
 
Odgovor na temu

Toni_Spajic
Toni Spajic
Mostar

Član broj: 19392
Poruke: 30
212.39.112.*



Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 19:53 - pre 243 meseci
Pardoniram se mislio sam na unmanaged C++.
Inače, što se trača preko velike bare:
Da li ima naznaka pandanu-java chipu -.net cip-u i da li ce stvarno longhorn softverski riještiti ovu sporost ili ste mislili na to da cemo uz longhorn imati jače mašine?
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 20:46 - pre 243 meseci
Citat:
Toni_Spajic:
Da li ima naznaka pandanu-java chipu -.net cip-u


Pa ni ti Java čipovi se u praksi nigde ne koriste. Čak je i Sun odustao od razvoja Java procesora. Što se .NET čipa tiče, čuo sam za neke priče na tu temu pre par godina, ali izgleda da je u pitanju samo trač.


Citat:
Toni_Spajic:
i da li ce stvarno longhorn softverski riještiti ovu sporost ili ste mislili na to da cemo uz longhorn imati jače mašine?


I jedno i drugo, ali sam više imao u vidu softverska poboljšanja - .NET će biti sastavni deo OS-a i nadam se da će to unaprediti performanse, a možda i otkloniti potencijalnu zbrku oko raznih verzija frameworka.

Međutim, to je i dalje "svetla budućnost", a koje alate danas koristiti za poslovne desktop aplikacije, ostaje veliko pitanje. VB6 odlazi u prošlost i počinjati nešto ozbiljnije u njemu je suludo. C++ nije baš jezik za ovakve namene. Java je isto tako spora kao i .NET. Delphi?
 
Odgovor na temu

Toni_Spajic
Toni Spajic
Mostar

Član broj: 19392
Poruke: 30
212.39.112.*



Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?01.03.2004. u 23:06 - pre 243 meseci
grid tehnologija je nešto o čemo sam maštao prije 5 godina.i evo sad cujem da je izašao oracle 10 grid app server ...
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6041



+4631 Profil

icon Re: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?02.03.2004. u 19:35 - pre 243 meseci
Citat:
Dragi Tata:
Java je isto tako spora kao i .NET. Delphi?


Delphi je sa v8 prešao na .NET, što je i bilo očekivano. Čak je i ceo VCL prerađen u IL. Elem, kad sam video ASP.NET stranu u pascal-u video sam sve Da ne budem škrt, ako neko hoće da vidi kako izgleda code-behind jedne pascal asp.net strane, ima je u attachmentu. Ko ne veruje meni, nek veruje svojim očima.


Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Šta može da upori VB.NET Windows database aplikaciju?

[ Pregleda: 4214 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.