Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Prosledjivanje vrednosti iz tabele u fajl

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Prosledjivanje vrednosti iz tabele u fajl

[ Pregleda: 988 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

A_c_a

Član broj: 90452
Poruke: 14
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Prosledjivanje vrednosti iz tabele u fajl25.04.2012. u 16:57 - pre 117 meseci
Pozdrav svima na forumu!

Imao bih jedno pitanje vezano za prosledjivanje vrednosti promenljive iz baze podataka fajlu koji vrsi obradu.

Naime, za potrebe vezbe napravio sam skript koji unosi u polja (prethodno kreirane baze i tabele clanovi) ime, prezime, br_telefona, adresa, pol, dat_rodjenja, email. U pitanju je skript za vodjenje evidencije clanova. Polje ID je auto increment. Skript za pregled unetih clanova, kao i za sam unos istih sam napravio, te mi jedino problem predstavlja promena nekih od unetih vrednosti. Pomocu dinamicki kreirane tabele prikazuju se podaci iz tabele clanovi, a krajnja desna kolona (koju generise skript) sadrzi polje za izmenu podataka, za svaki red tabele, odnosno svaki ID. Skript za izmenu unetih podataka sam takodje napravio, medjutim, ono sto mi nedostaje jeste, kako da klik na to krajnje polje (koje moze biti link ili button) omoguci otvaranje skripta za izmenu podataka bas tog reda (ID) koji je kliknut?

Odnosno, kako da me klik na link ili button tog polja "odvede" na fajl za unos izmena, gde bi se po tom ID-u ucitavali podaci a zatim i menjali? Pretpostavljam da se na neki nacin taj ID mora proslediti, gde bi se u skript za promenu vrednosti prvo ucitavao taj red "select * from clanovi where ID = ....", a zatim i menjao.

Hvala puno.

Izvanjavam se unapred ako je ranije bilo govora o ovoj temi.
 
Odgovor na temu

gotivac
Kragujevac

Član broj: 26754
Poruke: 160
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: Prosledjivanje vrednosti iz tabele u fajl25.04.2012. u 18:36 - pre 117 meseci
Taj link krajnje desno, ako vodi na stranicu za uređivanje podataka koja se zove na primer edit.php, napravi ovako (podrazumeva se da si iz tabele iščitao pored imena, prezimena, email-a... i ID i smestio ga u promenljivu $id:

Code:

<?php
echo '<a href="edit.php?id='.$id.'">Izmeni</a>';
?>


Na stranici edit.php, preuzmi ovu promenljivu, dalje je lako:

Code:

<?php
$id=$_GET['id'];
$sql="SELECT * FROM clanovi WHERE ID=$id";
...
?>
 
Odgovor na temu

A_c_a

Član broj: 90452
Poruke: 14
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Prosledjivanje vrednosti iz tabele u fajl25.04.2012. u 20:43 - pre 117 meseci
Hvala na brzom odgovoru!

Upravo sam na taj nacin i pokusavao da resim taj problem, ali me je bunilo to sto sam mislio da je potrebna forma da bi se podatak prosledio dalje. Polje id u tabeli clanovi ima jedinstvenu vrednost, te ce na osnovu prosledjivanja $row['id'] zaista biti prosledjen id tog clana za kojeg je potrebno izmeniti neki od podataka u tabeli.
Hocu reci, $id koji si naveo u resenju ne prosledjuje se dalje, ostaje u toj skripti, prosledjuje se ['id'], a u edit.php se "ucitava" sa $_GET['id']. Ako sam dobro shvatio, ['id'] u $row['id'] i $_GET['id'] moraju imati isto ime, u suprotnom ne radi, dok promenljiva $id u koju sam ucitao vrednost ID ne figurise, vec se ona kreira u skriptu edit.php.

Koliko je to dobro sa stanovista bezbednosti, da li je dovoljno ukljuciti session?

Hvala puno, izvinjavam se ako sam preterao :)
 
Odgovor na temu

gotivac
Kragujevac

Član broj: 26754
Poruke: 160
*.medf.kg.ac.rs.



+2 Profil

icon Re: Prosledjivanje vrednosti iz tabele u fajl26.04.2012. u 08:31 - pre 117 meseci
Pazi, ti promenljivu možeš da nazoveš kako hoćeš, na primer ovako:

U tabeli, polje se zove ID.
Ti možeš da ga smestiš u neku promenljivu $pera:

$pera=$row['ID'];

Sada nam je vrednost u promenljivoj $pera. Možeš sledećoj strani da je proslediš kao 'mika':

echo '<a href="edit.php?mika='.$pera.'">Izmeni</a>'

Na strani edit.php, možeš da je smestiš u promenljivu $milisav:

$milisav=$_GET['mika'];
$sql="SELECT * FROM clanovi WHERE id=$milisav";

Nadam se da je sada jasnije.

Što se bezbednosti tiče, ovakav način je potpuno nebezbedan za korišćenje na internetu na strani kojoj pristupaju korisnici, tu bi već morale da se uvedu kontrole da li korisnik koji je logovan ima pravo da edituje to polje, da ostaje u bazi trag koji je korisnik i kada izvršio izmenu i tako dalje... Mada se ovakve stvari u principu i ne postavljaju na front-end stranu sajta.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Prosledjivanje vrednosti iz tabele u fajl

[ Pregleda: 988 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.