Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PHP klase, ima li smisla ova datoteka?

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: PHP klase, ima li smisla ova datoteka?

[ Pregleda: 1162 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon PHP klase, ima li smisla ova datoteka?19.04.2012. u 11:53 - pre 112 meseci
Ako bi recimo pokušali da napravimo neki veliki projekat, da li bi polazna tačka mogla da bude ova datoteka. Uzmimo u obzir da u različitim trenucima varijable mogu imati drugacije sadrzaje, recimo var $u_karakteri moze da ima vrednost "neko ime" a posle "neko drugo ime" itd... Da li ovoj datoteci nesto fali?
Code:

<?php

/**
* Osnovna struktura sajta. Cilj je da sajt bude sto vise optimizovan, 
* tako da skripte imaju manju količinu podataka.
*/
class ulaz
{
var $u_multimedia; // Video+zvuk,3d, zvuk stereo, komplikovane animacije, razni formati
var $u_video; // Samo video bez zvuka, uglavnom kratke ali slozene animacije bez zvuka
var $u_animacija; // Animacije, gif, flash i slične, sa zvukom ili bez
var $u_zvuk; // Samo zvuk, mono, stereo, različitog kvaliteta i formata
var $u_karakteri; // Slova i brojevi, razliciti karakteri
}

class izlaz
{
var $i_multimedia; // Video+zvuk,3d, zvuk stereo, komplikovane animacije, razni formati
var $i_video; // Samo video bez zvuka, uglavnom kratke ali slozene animacije bez zvuka
var $i_animacija; // Animacije, gif, flash i slične, sa zvukom ili bez
var $i_zvuk; // Samo zvuk, mono, stereo, različitog kvaliteta i formata
var $i_karakteri; // Slova i brojevi, razliciti karakteri
var $i_pixeli; // Različiti pixeli, kombinacije boja, linije i ostali jednostvani elementi
}
?>

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
*.85-200-249.bkkb.no.

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: PHP klase, ima li smisla ova datoteka?19.04.2012. u 12:04 - pre 112 meseci
Kad kazes "da li bi polazna tačka mogla da bude ova datoteka", na sta tacno mislis?
Sta bi ove klase tacno radile i kako?
U cemu je sustinska razlika izmedju "ulaz" i "izlaz", da li bi to mogla da bude jedna ista stvar? Takodje, da li je to sto ima ulaz i izlaz neki model (recimo, to je neki podatak, neki fajl, neki uredjaj...), sta to predstavlja na sajtu?
pisi jos podataka, objasni projekat i kako si planirao dalje da ides pa da vidimo, previse malo podataka za konkretan odgovor
 
Odgovor na temu

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon Re: PHP klase, ima li smisla ova datoteka?19.04.2012. u 12:27 - pre 112 meseci
Citat:
dakipro: Kad kazes "da li bi polazna tačka mogla da bude ova datoteka", na sta tacno mislis?


Sto se tice polazne tacke, to nisam siguran, jer je nemoguce izbeci HTML (mislim). Ali ovaj kod cini mi se obuhvata sve sto jedan sajt sadrzi. Sad ne znam ni cemu sluzi class kad nema funkcije. Ali ulaz i izlaz predstavljaju promenljive. Ulaz je sve ono sto korisnik moze da unese "u sajt" a izlaz "sve ono sto sajt moze da mu pruzi" eto jedina razlika je u var$i_pixeli. Jer je moguce napraviti kod koji zamenjuje jednostavne slike i linije, tacke, ikonice (mozda).

Ovakav pristup verovatno je loš, jer objedinjuje i interpretaciju koda i template. Tako da ne bi bilo moguce napraviti odvojeni templait bez poznavanja koda. Ali ako bi se ovako objektivno razmisljalo to bi bio super sajt engine koji ti postavlja pitanja u najsitnije detalje, ti odgovaras na pitanja i dobijes sajt kakav zelis. Naravno pitanja bi sadrzala i neke graficke opcije.
E sad me buni, koja bi to bila pocetna pitanja? Recimo, jedno od prvih bi bilo, na kojim uredjajima zelis da se vidi tvoj sajt, tj. koji browseri...pa onda da li je sajt skalabilan ili fixne sirine, sto vise konkretnijih pitanja, to je sajt laksi i brzi, kod pregledniji.

"Ovakav pristup verovatno je loš, jer objedinjuje i interpretaciju koda i template." To bi značilo da i web dizajner i programer rade na izradi ovakvog CMS. A onda administrator ili vec ko sklopi sebi sajt kakav zeli i nema vise onog,"pa dobro, slično je, ali..." "ovo vam je jeftinije, ono bi vam bilo mnogo skuplje..." Evo ja sam recimo napravio template za joomlu, ali ne mogu da sklonim ono recimo pitanje "Izgubili ste pasvord?" i sklonio sam ali u com_user. Ne kazem ja da je joomla losa, ali se pitam dali ima neki otvoreniji CMS (objektivniji) koji pruza vece mogucnosti, pa makar je u povoju razvoja?
 
Odgovor na temu

webjunior

Član broj: 301714
Poruke: 106
193.107.4.*



+4 Profil

icon Re: PHP klase, ima li smisla ova datoteka?19.04.2012. u 12:36 - pre 112 meseci
Zaboravio sam da dodam $u_slika i $i_slika.
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
*.85-200-249.bkkb.no.

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: PHP klase, ima li smisla ova datoteka?19.04.2012. u 12:41 - pre 112 meseci
Sta ti sad ovde isprica, zbunio si me totalno :)
"Ali ovaj kod cini mi se obuhvata sve sto jedan sajt sadrzi." - nadam se da ovo nije bukvalno receno, jer znam mnogo prostih sajtova koji imaju barem 500 puta vise koda, i sadrze mnogo mnogo vise od ovoga sto pise u tom kodu.
Sa ovim sto si postavio u prvoj poruci, ja ne vidim jasno nacin kako napraviti bilo kakav sajt koji bi nesto i radio.
Ti ustvari pravis sajt koji pravi sajtove? ili pravis neki univerzalni sajt?

inace otvorenih CMSova imas mali milion, zavisi koji ti i zbog cega najvise odgovara. Nekoliko ljudi sa foruma ima svoje CMSove koji su open
Pre toga, da li si napravio nekada neki sajt do sada, da li si koristio neki gotov framework ili cms osim joomle?
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: PHP klase, ima li smisla ova datoteka?

[ Pregleda: 1162 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.