Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..

[es] :: Access :: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..

[ Pregleda: 2454 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
92.36.188.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..30.01.2012. u 09:44 - pre 110 meseci
Pozdrav narode. Radim jednu bazu za svoj sud, i naisao sam na jedan problem. Svrha baze je da evidentira uplate po nekom sudskom predmetu (u konkretnom slucaju uplate za vjestacenja) i da evidentra isplate po istom predmetu (isplate vjestacima). Tabele imaju sljedeca polja:

tblUplate:
IDuplate - AutoNumber (primarni key)
DatumUplate - Date/Time
ImeIPrezimeUplatioca - Text
BrojPredmeta - Text
BrojIzvoda - Text
IznosUplate - Currency
Opis - Text
DepozitSuda - Text (postoji sjediste suda u jednom gradu, a odjeljenje suda u drugom gradu, pa su razliciti racuni depozita. ovo je bitno, jer se dio doprinosa uplacuje u na racun opstine gdje se nalazi sud/odjeljenje npr. porez na dohodak)*

tblIsplate
IDIsplate - AutoNumber (primarni key)
DatumIsplate - Date/Time
OsobaKojojSeIsplacuje - Text (vjestak)
BrojPredmeta - Text
Opis - Text
Opcina - Text (opcina sa koje dolazi vjestak, jer se dio doprinosa uplacuje na broj te opcine, npr doprinos za PIO-SestPosto) **
BrojRacuna
Neto - Currency
BrutoOsnovica - Currency
SestPosto - Currency
DesetPosto - Currency
CetiriPosto - Currency
DvadesetPosto - Currency
DodatakOsnovica - Currency
OsnovicaPorezDohodak - Currency
OporeziviDioHonorara - Currency
UkupnoZaIsplatu - Currency

Znaci, na nekom rocistu se odredi vjestak i on dostavi svoj troskovnik, npr. 200E (neki ekonomista). Zatim dodje mali Perica u ulozi tuzitelja, i uplati 150E u tom predmetu (npr. broj Rs-1254/10 - nekakav radni spor iz 2010)
Ja to fino evidentiram u tabelu uplata (naravno s izvoda koji dobijem u banci svaki mjesec). Nakon toga, dodje dan kad sudija odredi rjesenjem da se u tom predmetu tom i tom vjestaku isplati 150E, ali taj isti sudija od Perice zatrazi da on uplati jos 50E (jer je vjestak trazio 200E, a perica nije imao vise, pa uplatio samo 150E). Ovaj uplati jos 50E, i sudija ponovo rjesenjem odredi isplatu i preostalih 50E. Znaci, imao sam uplatu od 200E po nekom predmetu, i dvije isplate po istom predmetu, jedna 150E, a druga 50E. sve sam to evidentirao u tabelama. U tabeli tblIsplate sam evidentirao i razne poreze i doprinose. Prvi dio problema sam rijesio, a to je, da skupim i sumiram na jednom izvjestaju sve isplate (u odredjenom vremenskom intervalu) koje idu prema svim vjestacima s jedne opcine (posto kolegica iz blagajne to sve ispuni na JEDNU uplatnicu i izvrsi isplatu-pogledaj **). Ovo nije bio problem, jer je sve bilo u jednoj tabeli. E sad imam problem kako da sakupim sve ISPLATE koje dolaze sa istih depozita? znaci sad su razlicite tabele. Znaci, kako da povezem sve isplate, sa nekom uplatom? hvala na svakoj pomoci.


Ako je neophodno, bazu cu okaciti ovdje...





MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2998

Jabber: djoka_l


+1268 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..30.01.2012. u 10:07 - pre 110 meseci
Moram priznati da ne razumem u potpunosti tvoj problem.

Prvo, dizajn baze nije dobar, ali kakav je, takav je, nema smisla da se menja kada već imaš gomilu podataka unutra.
Drugo, čini mi se da "BrojPredmeta" u tabeli sa isplatama može da se koristi kao polje za grupisanje isplata. Međutim nije mi poznato iz tvog opisa da li je problem to što ti treba polje "DepozitSuda" (stranka može da uplati neke pare u više sudova po istom predmetu, što mi se ne čini verovatno), ili ne znaš da grupišeš po nekom drugom osnovu.
I, na kraju, ti ovde imaš klasičan knjigovodstveni problem "zatvaranja" stavki. Postoje neke obaveze i postoje neka potraživanja. Neko može da iz više puta uplati i pokrije jednu obavezu, takođe i jedno potraživanje može da se izmiri iz više rata. Ovo se u knjigovodstvu rešava na više načina. Najčešće se rešava tako što se potraživanja izmiruju po nekom prioritetu, da li jo to samo datum (prvo se izmiruje najstarije potraživanje) ili postoje još neki kriterijumi (prvo državna pa onda ostala potraživanja) to je stvar implementacije. Često je nemoguće reći šta je stranka uplatila (na primer ima tri obaveze, 100KM, 50KM i 25KM, a on uplati 125KM - šta je platio?).

Daj malo više podataka, pa da vidimo da li neko može da ti da ideju.
 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
92.36.188.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..30.01.2012. u 10:51 - pre 110 meseci
Pozdrav djoka, i hvala na brzom odgovoru. Stranka ce uplatiti jednom ili vise puta, samo u jednom predmetu, u jednom sudu. Također, moze i druga stranka uplatiti po istom predmetu (npr. onaj ko trazi vjestacenje placa taj trosak. mogu vjestacenje u jednom predmetu traziti i tuzeni i tuzitelj, pa ce svaki od njih na depozit suda uplatiti onaj iznos koji vjestak trazi). Trenutno su kod mene tabele uplata i isplata potpuno odvojene, ali ih jedino veze BrojPredmeta. Ali posto postoji samo jedna blagajna, a to je ona u sjedistu suda, onda blagajnica mora razdvojiti uplate koje dolaze na depozit sjedista suda, i na depozit odjeljenja suda, i sve sto bude isplata po predmetima u sjedistu suda u toku mjeseca, ona sabere odredjene doprinose, ispuni jednu uplatnicu i uplati na jedan racun (to isto uradi i sa isplatama po predmetima u odjeljenju suda).
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2736



+33 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..30.01.2012. u 11:03 - pre 110 meseci
tblUplate:
BrojPredmeta +IDuplate (primarni key)

tblIsplate
BrojPredmeta+IDIsplate (primarni key)

Radije koristi običan numerik i brojač umesto Autonumber. Kasnije, upitima možeš da rešiš većinu stvari.
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2998

Jabber: djoka_l


+1268 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..30.01.2012. u 11:42 - pre 110 meseci
Ja bih ti predložio, u cilju minimalizovanja izmene modela, da u tabelu isplata ubaciš i polje "DepozitSuda".
Naime, kada stranka u celini uplati svoje obaveze po predmetu (na primer troškove sudskog veštaka), tada prestaje bilo kakva obaveza stranke prema veštaku, a nastupa obaveza suda kojem je uplaćeno prema veštaku.
Bilo kakvo drugo spajanje uplata i isplata je znatno komplikovanije.

Ako tvoj softver još nije u funkciji, razmisli o sledećim izmenama:
Polja OsobaKojojSeIsplacuje, Opcina, BrojRacuna su sva vezana za veštaka kojem se plaća. Probaj da umesto toga staviš polje IDVestaka (ili neko slično polje), a ova tri polja + ID staviš u posebnu tabelu.

Polja:
Neto - Currency
BrutoOsnovica - Currency
SestPosto - Currency
DesetPosto - Currency
CetiriPosto - Currency
DvadesetPosto - Currency
DodatakOsnovica - Currency
OsnovicaPorezDohodak - Currency
OporeziviDioHonorara - Currency
UkupnoZaIsplatu - Currency

su, u stvari, nekakve stavke obračuna. Bilo bi dovoljno da ostaviš, na primer, samo UkupnoZaIsplatu i IDObracuna (ili samo IDobracuna), a da sve stavke obračuna staviš u drugu tabelu, na primer tblStavkaObracuna, koja bi bimala IDObracuna, RedniBrojStavke, Tip (porez 4%, porez 20%, neto itd) i Iznos.

Ovakvo rešenje kakvo ti imaš je nefleksibilno jer je vezano za trenutni metod obračuna. Šta se dešava, na primer, ako u nekom periodu država propiše dodatni porez od 2% za železnicu ili 1% za šume ili ekološku taksu ili bog te pita koju drugu nebulozu?

Uzgred, pošto nisi napisao na kojoj bazi radiš, izbegavao sam da stavljam SQL upite. Po tvojoj dosadašnjoj aktivnosti na forumu, rekao bih da je u pitanju Access, pa bi možda tamo trebalo da ostaviš demo bazu, jer će forumaši koji bolje poznaju Access nego ja moći više da pomognu...


[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 30.01.2012. u 13:03 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
92.36.188.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..30.01.2012. u 12:25 - pre 110 meseci
evo baze, pa pogledajte. mislim da bi mi bilo sad previse posla da sad u potpunosti mijenjam koncept :( eto pogledaj na formi izvjestaja taj koji mi fali dole, zadnji.

EDIT: ako je moderator voljan, moze da ovu temu sutne u Access podforum.... :)

[Ovu poruku je menjao Kolins Balaban dana 30.01.2012. u 14:05 GMT+1]
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
92.36.180.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..31.01.2012. u 09:53 - pre 110 meseci
Pozdrav. Samo da javim, da sam uspio nesto izmajmunisati :) :) evo sql-a

Code:

SELECT tblIsplate.BrojPredmeta, tblIsplate.SestPosto, tblIsplate.PolaPosto, tblUplate.DepozitSuda, tblIsplate.DatumIsplate, tblIsplate.OsobaKojojSeIsplacuje, tblIsplate.IDIsplate, tblIsplate.OsnovIsplate FROM tblIsplate INNER JOIN tblUplate ON tblIsplate.BrojPredmeta = tblUplate.BrojPredmeta
GROUP BY tblIsplate.BrojPredmeta, tblIsplate.SestPosto, tblIsplate.PolaPosto, tblUplate.DepozitSuda, tblIsplate.DatumIsplate, tblIsplate.OsobaKojojSeIsplacuje, tblIsplate.IDIsplate, tblIsplate.OsnovIsplate, IIf(tblIsplate.BrojPredmeta=tblUplate.BrojPredmeta,1,0), tblUplate.BrojPredmeta
HAVING (((tblUplate.DepozitSuda)=[Forms]![frmIsplatePremaDepozituVjestaku]![cboDepozitSuda])
AND ((tblIsplate.DatumIsplate) Between [Forms]![frmIsplatePremaDepozituVjestaku]![txtDatumIsplateOd] And [Forms]![frmIsplatePremaDepozituVjestaku]![txtDatumIsplateDo]) AND ((IIf([tblIsplate].[BrojPredmeta]=[tblUplate].[BrojPredmeta],1,0))=1));


MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2130
*.adsl-a-12.sezampro.rs.



+70 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..08.02.2012. u 09:14 - pre 110 meseci
Ni ja ne koristim access pa nisam gledao bazu. Nije bitno da li ti je to zadatak ili hobi ali kako napisase knjigovodstveno gledajuci svodi se na zatvaranje stavki.

Da ne zalazimo koliko je realizacija odmakla napisacu ti kako bi ja uradio.

Tabela uplate-isplate bi trebala biti jedna, a popunjavas polja koja treba
Tabela predmeta, mozda tebi ne treba ali ce nekom drugom trebati
Tabela vestaka, umaticis ih jer ce se pojaviti i sledeci put
Tabela uplatilaca ili trazioca usluga

Sto se polja tice tu necu nista konkretno da navodim, pretpostavljam da taj deo poznajes

Ako radis ovako nesto, prakticno za knjigovodstvo mada se ta sluzba tamo drugacije zove, ne bi bilo lose da malo popricas i sa njima jer ako ti ovo uspe imaces jos zahteva, a to ce obicno biti nesto deseto na sta ni u snu nisi racunao

Ono o cemu mozes da razmislis je da kad neko uputi zahtev, kad dobije resenje dobije i uplatnicu, tu moze biti vazan poziv na broj

Ako uplate-isplate stavis u jednu tabelu bice ti lakse da izvedes potrebne izvestaje, po vestacima za period, po predmetima za period, dugovanja i slicno


Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
92.36.160.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..10.02.2012. u 08:44 - pre 110 meseci
dragancesu hvala na odgovoru. ovi odgovori me malo bune. vidim da su po forumima cesto podjeljena misljenja, ali neki forsiraju sto manje tabela i u njima sto vise polja (tj. nekakve mega tabele), dok drugi forsiraju sto vise manjih tabela, koje povezuju nekako. sta radi brze? ja ovo sad ne mogu prepravljati, tj. spajati tabelu uplata i tabelu isplata u jednu vecu tabelu, kad su mi tu vec podaci. ovo sto gospodin dragancesu kaze, je zapravo razlog sto sam ja odustao od programiranja/baza/web dizajna, je sto na pocetku kupac/klijent iznese jedan zahtjev, a kasnije ih se rodi jos stotinu, i u nekim slucajevima moras skoro cijeli koncept izmjeniti, a samo zato sto klijent ne zna sta zapravo zeli. hajde ovo radim jer imam nekakvog slobodnog vremena, pa mi nije nije tesko implementirati svakojake izvjestaje koje blagajnica zeli. ali da to radim za novac, vec bih popizdio, da prostite na izrazu :D :D :D prica je krenula od neke sasvim jednostavne bazice, sa j1 ili 2 izvjestaja (sve uplate i sve isplate), da bi se sve zavrsilo na desetak sto statickih sto dinamickih izvjestaja po raznim kriterijima :D
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2736



+33 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..15.02.2012. u 06:47 - pre 110 meseci
Oko odluke da li jedna velika ili više malih tabela, sve zavisi od tvog poslovnog problema. Prvo moraš da razlučiš da li je on iz transakcionog domena (OLTP), te su mu tipične operacije: brzo ažuriranje, nizak analitički zahtev, tekući podaci, velika verovatnoća pristupa, traženo vreme odziva reda sekunde. Ako je tako, onda više manjih tabela povezanih uz poštovanje pravila normalizacije relacione teorije. Ni jedna tabela nebi trebala da ima više od dvadestak kolona.
Ako ti je problem iz domena analitike (OLAP), te su mu tipične operacije: izveštavanje i analiza, visoki analitički zahtevi, istorijski podaci, srednja do mala verovatnoća pristupa, traženo vreme odziva reda minute i ako je nivo detaljnosti podataka sumarni i agregirani podatak, onda bi struktura umesto normalizovana trebalo da bude dimenziona. Ovo prejudicira tabelu činjenica sa brojem kolona koji nije ograničen i više tabela dimenzija, koje ustvari služe da se u njima nalaze podaci od kojih se prave kriterijumi za pretraživanje. Što je poslovni problem kompleksnii, postoji verovatnoća da dimenzioni model iz takozvane šeme zvezde pređe u šemu pahulja. Znači nekoliko povezanih šema zvezde.

Nadam se da ti je sad jasnije od čega zavisi odluka i oko čega ti misliš da se ”bazaši” spore, a u stvari oni pričaju o različitim sistemima, iako to često iz kratkih postova ne možeš da protumačiš.

 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
77.238.210.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..15.02.2012. u 06:57 - pre 110 meseci
Pozdrav. Evo mene opet. Zapeo sam oko jednog izvjestaja ponovo. Radi se o izvjestaju koji bi zapravo bio nekakva kartica za jedan predmet, gdje bi se vidjele sve isplate, i sve uplate po predmetu. Pokusavam sloziti izvjestaj tako, da su mi prvo slozene sve uplate, pa onda sve isplate, i to tako da bude svaki slog novi red, ali ne ide. dio koda koji sam napisao na OnOpen event reporta izgleda ovako:


Code:

Private Sub Report_Open(Cancel As Integer)
Dim rs, rs1 As DAO.Recordset
Dim db As Database

Set db = CurrentDb
Set rs = db.OpenRecordset("SELECT * FROM tblUplate")
Set rs1 = db.OpenRecordset("SELECT * FROM tblIsplate")
rs.MoveFirst
Do
If rs![BrojPredmeta] = [Forms]![frmIzvjestaji]![cboBrojPredmeta] Then
    Me.lblDatumUplate.Caption = rs![DatumUplate]
    Me.lblImeIPrezimeUplatioca.Caption = rs![ImeIPrezimeUplatioca]
    Me.lblIznosUplate.Caption = rs![IznosUplate]

End If

rs.MoveNext
Loop Until rs.EOF
rs1.MoveFirst
Do While Not rs1.EOF
If rs1![BrojPredmeta] = [Forms]![frmIzvjestaji]![cboBrojPredmeta] Then
    Me.lblDatumIsplate.Caption = rs1![DatumIsplate]
    Me.lblOsobaKojojSeIsplacuje.Caption = rs1![OsobaKojojSeIsplacuje]
    Me.lblUkupnoZaIsplatu.Caption = rs1![UkupnoZaIsplatu]
End If
rs1.MoveNext
Loop

End Sub



i taj izvjestaj mi izgleda onako kako ne zelim :( slika govori 1000 rijeci :) fazon je, sto u ovom predmetu imam jednu uplatu, a 4 isplate, a eto kako izvjestaj izgleda. izbaci mi jednu isplatu i jednu uplatu, i to onoliko puta koliko imam isplata. ne mogu naci gdje grijesim u ovom kodu (pokusao sam sa obe vrste petlji, ali je rezultat isti. pokusao sam i DoCmd.GotoRecord , , acNext, ne bi li uspio ubaciti svaki puta u novi red/record.... hvala na svakoj pomoci...
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2736



+33 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..15.02.2012. u 07:35 - pre 110 meseci
Moj savet ti je da umesto VBA koda koristiš SQL upit i izvučeš iz tabela samo one podatke koji ti trebaju. Zatim za izvor (Record Source) izveštaju zadaš taj upit. Access ima odličan alat Sorting and Grouping za slaganje podataka u izveštaju.

VBA koristi samo za automatizaciju, tamo gde ne postoji druga alternativa.

 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
77.238.210.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..15.02.2012. u 10:51 - pre 110 meseci
Gosp. Gesbi, uradio sam ja report bez ikakvog programiranja, ali ne izgleda onako kako bih zelio (polja koja se odnose na isplate, sam spustio dole nize na reportu, tj. polja isplate su na cik-cak u odnosu na polja uplate). Posto ima samo jedna uplata, a 4 isplate, onda su preostala 3 polja koja se odnose na uplate prazna.
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2736



+33 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..15.02.2012. u 13:42 - pre 110 meseci
Okači primer sa upitom i reportom. Možda će neko imati vremena da pronađe rešenje.
 
Odgovor na temu

srdrazic

Član broj: 187994
Poruke: 508



+13 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..15.02.2012. u 15:54 - pre 110 meseci
Ja ovaj report nisam mogao naći u prethodnoj bazi?
Tu je samo problem u sortiranju.
Teško je biti direktor a još teže ne biti!?
 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
77.238.210.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..16.02.2012. u 07:13 - pre 110 meseci
Hvala na odgovorima, uspio sam odraditi ovo. Kreirao sam dva kverija bazirana na tabelama uplata i isplata nazvana PrUplata i PrIsplata (imena polja u ova dva kverija su identicna), s tim da sam u onaj koji je baziran na tabeli uplata dodao polje Tip="Uplata", a kod kverija baziranog na tabeli isplata sam dodao polje Tip="Isplata". Zatim sam kreirao treci kveri kao uniju ova dva (UNION SELECT), nazvan PrKartica. I na kraju jos jedan koji se zove QPrKartica, a ciji je SQL kod


Citat:

SELECT PrKartica.predmet, IIf([tip]="uplata",[iznos]) AS Upl, PrKartica.tip, IIf([tip]="isplata",[iznos]) AS Ispl, IIf([tip]="isplata",[datum]) AS DatumI, IIf([tip]="uplata",[datum]) AS DatumU, IIf([tip]="isplata",[person]) AS Vjest, IIf([tip]="uplata",[person]) AS Klijent
FROM PrKartica
WHERE (((PrKartica.predmet)=Forms!frmIzvjestaji!cboBrojPredmeta));

ovaj sql mi omogucava da u slucaju da je tip = uplata, sva polja vezana za isplatu ostavi prazna, i obrnuto, ako je tip=isplata, sva polja vezana za uplatu ostavi prazna, a kako je na reportu izvrseno sortiranje po tipu, dobijem prvo poredane sve uplate, pa onda sve isplate.


[Ovu poruku je menjao Kolins Balaban dana 16.02.2012. u 08:28 GMT+1]
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
31.176.249.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..27.02.2012. u 15:50 - pre 109 meseci
pozdrav svima :) ev' mene opet. imam sad jedno kratko pitanje. koristim MS Office 2003 pro. U Access-u mi se na nekim masinama ne pojavljuje default vrijednost u txt poljima. sta bi tu mogao biti fazon? nebitno sta ukucam izmedju "", ili npr. =Date() ali polja su prazna kad mi se digne forma :(
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
 
Odgovor na temu

srdrazic

Član broj: 187994
Poruke: 508



+13 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..27.02.2012. u 20:59 - pre 109 meseci
Probaj u control panel -> na regional and language settings, podesiti na podešavanja kao na onom na kojem radi sve to. možda?
Teško je biti direktor a još teže ne biti!?
 
Odgovor na temu

Kolins Balaban
Kolins Balaban
Srednja bosna

Član broj: 4847
Poruke: 1318
92.36.135.*

ICQ: 166070540


+8 Profil

icon Re: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..28.02.2012. u 08:43 - pre 109 meseci
Pozdrav kolega srdrazic. Vec sam bio ispucao sve te opcije oko regionalnih postavki i to nije urodilo plodom. Slucajno primjetih da je MS Office 2003 bio "go". Instaliram SP3, i evo ga pici ko doksa :) hvala na javljanju.

[Ovu poruku je menjao Kolins Balaban dana 28.02.2012. u 09:57 GMT+1]
MyCoNfa:
CPU: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz BOX
Maticna:Asus M4A89GTD PRO
RAM: Corsair 4x2GB 1600MHz, 9-9-9-24
Grafa: Diamond ATI 5870 1GB
HDD:3xWD 320GB AAKS, stripe raid
DVD/RW:LG,SATA
SilverStone SST-ST50F 500W
CoolerMaster CM690
LG 24" 2453TQ-PF
Tastatura A4Tech X7 G800
Stakor: A4Tech X7-755FS
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Pomoc oko povezivanja tabela ili sta vec..

[ Pregleda: 2454 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.