Bio sam u situaciji da mi je jedan od HD prikazao kao dynamic unreadable. Pokusavao sam neke od saveta koje sam nasao medju temama ali jednostavno nista se nije menjalo. U jednom momentu sam HD zakacio kod ortaka i on je od diska od 80 GB prijavio u win 2000 samo 30 GB. Probano je i na win 2003 serveru Import f.. disk ali ni to nije islo.
Nasao sam resenje koje je upalilo i svi podaci su pritom bili sacuvani. Dok sam trazio po netu resenje naisao sam na stotine (bukvalno) stranica sa naslovima it is inposible to convert back to basic without data loss. ali evo mene kao zivog primera da moze .
Disk je bio u NTFS
Ovo je uradjeno pod win 2000
1) Instalirajte dskprobe.exe ( obicno se nalazi na win 2000 disku medju support tools koje instalirate)
2)Startujte dskprobe.exe
3)Selektujte Drives menu pa "Physical Drive"
4)Dupli klik na drajv koji zelite da konvertujete u basic disk. Zatim kliknite na "Set Active" dugme pored istoimenog drajva
5)U meniju "Sectors" selektujte "Read"
6)Prihvatite default (begin sector 0, read 1 sector) a zatim clik na Read
7)u editoru idite do "01C0" linije a zatim treci bit be trebao da bude "42". Ovo promenite u "07", na samo nekim mashinama se ovaj podatak nalazi na "01D0" liniji. Ali ja sa tim nisam imao susreta.
8)Iz sektor menija clik na Write, i potvrdite sve sto vas pita.
9)Izadjite iz dskprobe RESTART
10) Posle restarta meni je win dao poruku da je nasao i instalirao novi disk ponovo RESTART
11) Ugledao sam moj disk sa svim podacima sacuvanim
Ako ovo nekome moze da pomogne neka proba ali sve ovo je na 2000 radilo ali naprimer na win 2003 serveru njegov dskprobe nije uopste davao nikakve mogucnosti za rad... Znaci ovo sam probao samo na WIN 2000 i radi.
(((angel design