Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Preporuke i pravila ponašanja na C/C++ forumima

[es] :: C/C++ programiranje :: Preporuke i pravila ponašanja na C/C++ forumima
(Zaključana tema (lock), by X Files) (TOP topic, by X Files)

[ Pregleda: 4520 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4882
*.3gnet.mts.telekom.rs.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+629 Profil

icon Preporuke i pravila ponašanja na C/C++ forumima05.10.2011. u 13:11 - pre 114 meseci

(Sve preporuke i pravila koji su ovde izneti, deo su ES Pravilnika, Opštih pravila ponašanja u Internet komunikaciji, kao i višegodišnjeg iskustva uredništva ES foruma)PREPORUKE I PRAVILA PONAŠANJA

1. Opšte preporuke
2. Zahtevi
2.1. Formalni
2.2. Stil pisanja
2.3. Etika
3. Zakon1. OPŠTE PREPORUKE

Upoznajte se sa forumom. Pročitajte što veći broj starijih tema. Posećujte forum izvesno vreme „kao posmatrač” da biste stekli utisak o čemu je uopšte reč i koja su sve mišljenja zastupljena. Možda izabrani forum uopšte ne odgovara vašim očekivanjima i normama.

Ako se još uvek niste registrovali, izaberite smisleno korisničko ime. Iako je na forumu dozvoljeno izabrati proizvoljno korisničko ime (nadimak), uvek je dobra praksa izabrati nešto smisleno i nenapadno (najbolje je odabrati neku kombinaciju imena i prezimena). Vulgarni, provokativni, nečitki i u bilo kom smislu upadljivi nadimci mogu subjektivno stvoriti lošu sliku o vama.

Ne žurite s pitanjem ili odgovorom. Imajte u vidu da sve što kažete na forumu ulazi u trajne Internet arhive i biće vidljivo „doveka”. Dvaput razmislite šta ćete reći. Takođe, dvaput proverite gde šaljete poruku. Možete se osećati vrlo neprijatno ako slučajno poruku pošaljete recimo na forum, a hteli ste da pošaljete privatni email nekom prijatelju.

Pišite konzervativno, čitajte „sa opraštanjem”. Tekst bazirana komunikacija kakva se primenjuje na forumima je podložna pogrešnom tumačenju zbog nedostatka neverbalnih elemenata kao što su boja glasa, izraz lica ili govor tela. Stoga je najbolja praksa pisati konzervativno, a osećanja po potrebi iskazati posebnim Internet akronimima. Kada čitate, pođite od pretpostavke da je nečija namera bila dobra. Ako se poruka može shvatiti dvojako, uvek prihvatite „prijateljskiju“ varijantu.

Pazite kome verujete. Ne verujte slepo svakom odgovoru koji dobijete. Sačekajte izvesno vreme dok se više kompetentnih osoba ne uključi u diskusiju i iznese svoje mišljenje o problemu. Vrlo je moguće da ćete sami morati da izaberete pravu opciju iz spektra ponuđenih odgovora, nakon što razmotrite sve iznete argumente. Poželjno je da pratite poruke osoba koje nude odgovore na vaš problem, i tako ćete steći pravi uvid u to čije rešenje vredi razmatrati.


2. ZAHTEVI

2.1. FORMALNI

Izaberite relevantan podforum za svoju temu. Ne postavljajte pitanja u pogrešnim podforumima (pogotovo ne na više mesta). To je stvar koja verovatno najviše izluđuje starije korisnike, koji su uglavnom opredeljeni za nekoliko specifičnih podforuma koje isključivo prate na celom forumu. Ukoliko ste sigurni da ne postoji specifičan podforum za stvar o kojoj želite da pišete, predložite da takav podforum bude kreiran.

Ne ponavljajte teme. Pre nego što postavite pitanje, proverite da li je o tome već bilo reči na forumu. Čest je slučaj da novi korisnici, odmah nakon registracije – postave pitanje koje je ranije često postavljano. Zbog toga im poruka biva obrisana, ili budu izloženi gnevu korisnika koji ne vole takvu vrstu poruka. Upotrebite sistem pretrage po ključnim terminima da biste proverili da li je neka tema već obrađena.

Temi dajte jasan naslov. Naslov teme treba da bude kratak, jasan i deskriptivan. Ne postavljajte pitanja tipa: „Upomoć”, „Hitno potrebna pomoć!!!!!!!“, i sl, jer ona ništa ne govore o samom problemu. Iz samog naslova teme treba da se pretpostavi o čemu može biti reč. Teme sa nejasnim naslovima se obično brišu ili ih potencijalni učesnici sasvim ignorišu. Zapitajte se kako biste voleli da je neko drugi dao naslov temi – a da je vi možete pronaći pretragom po ključnim terminima.

2.2. STIL PISANJA

Pišite pismeno. Ne pišite poruke nepovezano, tek da i vi nešto kažete. Korigujte pravopis i gramatičke greške. Ne pišite velikim slovima (smatra se vikanjem) već korisite uobičajen, školski stil.

Pomozite da vam se pomogne. Budite precizni i jasni. Kad kažete da nešto „ne radi“, to samo po sebi ništa ne govori o samom problemu.Ukoliko tražite pomoć oko nečega, učinite sve što je u vašoj moći kako biste olakšali posao ljudima čiju pomoć očekujete. Iz poruke isključite sve što nema veze sa problemom, a detaljno objasnite korake koji su dovode do problema, odnosno recite sve što je direktno ili posredno povezano sa istim. Izložite tačno šta očekujete da se dogodi, šta se u stvari desilo.

Pomoć oko složenijih zadataka razložite u manje delove. Ako je problem (zadatak) isuviše složen, a vi tražite da vam neko da kompletno rešenje – sva je prilika da ćete ostati bez odgovora. Niko nema baš toliko slobodnog vremena na raspolaganju da bi pisao nekome „referate“. Složene zadatke (pitanja) morate razložiti u manje logičke celine, pa čak ih postavite u više nezavisnih tema.

Odvojte celine jednog pitanja u pasuse. Mnogi forumi zahtevaju da se uradi „ručni prelom“ teksta pitanja na oko 80 karaktera i da se pasusi (logičke celine) odvoje praznim redom. Na ES-u ne morate raditi ručni prelom, ali jeste poželjno logičke celine odvojiti novim redom. Razlog leži u boljoj čitljivosti i lakšem citiranju radi odgovaranja. Kilometarske rečenice koje je potrebno uz to i „skrolovati“ da bi se videle cele i nemogućnost razlikovanja logičkih celina – uzrokuje da mnogi učesnici neće ni pročitati vašu poruku. Pogledajte kakav stil je prihvaćen i zastupljen na forumu na kome učestvujete.

Ne šarenite poruke. Ne preterujte sa korišćenjem „smajlija”, interpunkcijskih znakova, UBB kodova ([red]...[/red], [blue]...[/blue], [b]...[/b], ...) i ostalih stvari koje su dostupne na većini foruma. Njih treba upotrebiti samo u slučaju kada je potrebno izdvojiti neku važnu misao.

Ne citirajte bez potrebe. Korisnici često bespotrebno citiraju celu poruku i umnožavaju tekst koji se već nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Brišite delove citata i ostavite samo ono što je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vaše, gotovo je sigurno da nema nikakve potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovarate. Ako odgovarate na neku poruku deo po deo, ili na više različitih poruka, koristite „tagove“ za citiranje selektivno za konkretne iskaze, kako biste dali ostalima do znanja na koji deo teksta se vaš odgovor odnosi, ali nikako nemojte dozvoliti da citat predstavlja veći deo poruke koju pišete.

2.3. ETIKA

Ne budite nestrpljivi. Postoji velika mogućnost da odmah po postavljanju pitanja i dobijete odgovor, ali će često proći i nekoliko dana pre nego što se pojavi neko ko zna pravi odgovor. Ne ponavljajte poruku u toku nekoliko dana ukoliko vidite da vam niko ne odgovara.

Ne tražite da vam neko uradi ceo domaći zadatak. Ne očekujte da je bilo ko u obavezi da odradi sav posao umesto vas! Domaći zadaci su predviđeni za samostalan rad, a članovi foruma će svakako pokušati da pomognu kada i sami pokažete svoje angažovanje i inicijativu.

Ne tražite da vam se rešenje pošalje e-mailom. U osnovi, to zvuči kao da je vaše vreme važnije od vremena onoga ko želi da vam odgovori. Ukoliko neko ima volju da odvoji svoje vreme da vama pomogne, pokažite barem toliko interesovanja i dođite na forum da potražite odgovor. Pomoć „jedan na jedan” se zove consulting a to nije besplatno.

Ne odgovarajte samo da biste učestvovali. Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojte malo vremena i dobro razmislite šta ćete napisati i da li ćete uopšte napisati. Proverite da li ste zaista u pravu i imate li dokaza za svoju tvrdnju. Proizvoljnost čini da vas na foumu ne doživljavaju u lošijem svetlu.

Obratite pažnju koga ispravljate i kome govorite kako nije u pravu. Šta god da radite, ne pokušavajte da ispravite bilo koga, osim ako ste 100% sigurni da ste u pravu, a da druga osoba greši. Takvi postupci su čest uzrok besmislenih svađa po forumima. Ukoliko niste potpuno sigurni da li neko greši, bolje zatražite od te osobe da objasni svoje mišljenje ili rešenje problema. Zbog prazne priče je moguće je da će ljudi sa foruma početi da vas gledaju sa podozrenjem i da ignorišu vaša pitanja.

Isključivost nije poželjna. Mnogi učesnici imaju „potrebu“ da subjektivno veličaju prednost jednog rešenja u odnosu na drugo. To „zarazno“ deluje i na druge učesnike koji brane svoje stavove, i tada dolazi do sukoba. Ukoliko želite da iznesete prednosti jednog u odnosu na drugo rešenje – iznesite i dokaze za takve tvrdnje.

Ne skrećite s teme. Skretanje s teme se zove „Off-topic“. Kada pišete odgovor, zapitajte se „Da li moj odgovor ima veze sa naslovom?“. Ako je odgovor – ne, vrlo je verovatno da ste skrenuli s teme ili da treba prilagoditi naslov. Ako je tema otvorila neko novo pitanje koje bi zasluživalo i novi naslov – slobodno otvorite novu temu i diskusiju nastavite tamo.

Preusmerite off-topic na e-mail ili privatne poruke. Često se događa da tehnička diskusija nakon nekog vremena preraste u prijateljsko „ćaskanje” s nekim, nevezano za temu. Ovo je ponekad i poželjno jer produbljuje osećanje pripadnosti „zajednici”. Ipak, kad dikusija značajno skrene sa originalne teme prestaje da bude od interesa za većinu učesnika – preusmerite off-topic na e-mail ili privatne poruke.

Izbegavajte zbijanje šala. Izbegavajte zbijanje šale ne nečiji račun po bilo kojoj osnovi (verskoj, rasnoj, nacionalnoj, intelektualnoj). Tome nije mesto na ozbiljnoj diskusiji.

Reklamiranje nije poželjno. Forum nije oglasna tabla i mesto za besplatno reklamiranje vašeg posla, sajta, firme, ili nečeg sličnog. Za plaćene oglase obratite se vlasniku foruma.


3. ZAKON

Ne promovišite nezakonite radnje. Zakonom je zabranjeno objavljivanje „serijskih brojeva“ ili „crack“-ova koji omogućavaju nelegalno korišćenje softvera bilo koje vrste. Takođe je zabranjeno postavljanje linkova za ilegalano preuzimanje komercijalnog softvera.

Ne šaljite materijal zaštićen autoriskim pravima bez prethodnog odobrenja autora. Umnožavanje i objavljivanje materijala zaštićenog autoriskim pravima bez odobrenja autora je krivično delo kažnjivo po zakonu.

Hvala na razumevanju.


[Ovu poruku je menjao X Files dana 05.10.2011. u 16:42 GMT+1]
 
0

[es] :: C/C++ programiranje :: Preporuke i pravila ponašanja na C/C++ forumima
(Zaključana tema (lock), by X Files) (TOP topic, by X Files)

[ Pregleda: 4520 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.