Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Okrugli sto na temu Digitalno opismenjavanje i informaciono društvo u Srbiji

[es] :: Informatika :: Okrugli sto na temu Digitalno opismenjavanje i informaciono društvo u Srbiji

[ Pregleda: 1338 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dragilic
Dragan Ilić
Profesor računarstva i informatike,
Prva niška gimnazija "Stevan
Sremac"
Niš

Član broj: 189194
Poruke: 156
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: pdisni.wordpress.com


+15 Profil

icon Okrugli sto na temu Digitalno opismenjavanje i informaciono društvo u Srbiji28.07.2011. u 15:07 - pre 134 meseci
1. jula je održan okrugli sto u organizaciji IT sektora Regionalne privredne komore na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Evo zaključaka:
http://www.pdis.org.rs/pdis/index.php?option=com_content&view=article&id=73:pks&catid=2:vestin&Itemid=2


Kratak opis rada po dnevnom redu:

U okviru međunarodnog stručnog skupa - ICEST 2011., na Elektronskom fakultetu u Nišu, 1. jula 2011., održan je Okrugli sto na temu Digitalno opismenjavanje i informaciono društvo u Srbiji.

Ovo je treći po redu održan Okrugli sto u organizaciji Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Niš i Vojvođanskog IKT klastera. Serija okruglih stolova ima za cilj unapređenje informatičkog obrazovanja na svim obrazovnim nivoima, s jedne strane, i iniciranje aktivnije uloge države u stvaranju uslova za rast i razvoj ovog privrednog sektora, sa druge strane.

Dobrodošlicu na ICEST-u poželeo je Bratislav Milovanović, prof. Elektronskog fakulteta i organizator ICEST 2011., a Okrugli sto je kao moderator vodio prof. Elektronskog fakulteta i predsednik KO IKT RPK Niš, g-din Vančo Litovski. Uvodna izlaganja su osvetlila širok spektar potreba i problema a teme su bile:
- opremljenost, pristup i korišenje Interneta - Milena Stanković, Elektronski fakultet Niš,
- Inoviranje nastave Informatike - Dragan Ilić, Gimnazija Stevan Sremac, Niš,
- Mere za podsticaj razvoja IT industrije u Srbiji, Milan Šolaja, Vojvođanski IKT klaster,
- Potrebna znanja i veštine IT stručnjaka - Mladen Stojanović, Troxo, Niš,
- savremeni Informacioni Sistem u kompaniji - Dragan Mihajlović Naissus, Niš.

Učešće u radu okruglog stola uzeli su i Katarina Anđelković, predstavnica Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Jelena Jovanović, Sekretar IT Udruženja Privredne komore Srbije, Dragan Janković, Elektronski fakultet Niš, Dragan Gejo, predstavnik Školske uprave Niš iz Ministarstva prosvete i nauke, Ljubiša Jovev, Irvas Internacional, Dejan Pavlović, Pakom Niš i td.

Diskutovano je o načinu sticanja znanja, uslovima koje pružaju škole, kao i dostupnosti Interneta i najčešće korišćenim programima i sadržajima. Važnost digitalne pismenosti u 21. veku posebno je istaknuta, proces učenja tokom školovanja i sadržaj znanja koje treba ostvariti nije zvanično prepoznat od strane Ministarstva prosvete i nauke, iako je Ministarstvo za informaciono društvo finansiralo veliki broj računarskih učionica kroz projekat ''Digitalna škola''. Naglašeno je da nije dovoljno razvijati samo „digitalnu pismenost“ već da je neophodno poboljšati opšta znanja i njihovu primenljivost u konkretnim životnim situacijama. Veliki deo očekivanja koje imaju poslodavci, osim uobičajenog korišćenja računara, čine opšta znanja o funkcionisanju preduzeća, dobra komunikacija sa nadređenima, poslovna etika i odnosi sa poslovnim partnerima i kupcima, dobra pismena poslovna komunikacija itd.

Veliki deo problema leži u odsustvu mera koje stimulišu razvoj elektronskog poslovanje i informacionog društva. Za razliku od razvijenih zemalja mi nemamo program oslobađanja od poreza i doprinosa za proizvodnju i izvoz softvera, čak ta oblast nije ni posebno šifrirana. Istovremeno se državni organi sporo ili nikako ne uključuju u procese elektronskog poslovanja i prižanja usluga, što bi stvorilo veće domaće tržište i stimulisalo rast i razvoj IT preduzeća. Istovremeno je i mali broj preduzeća koja u svom poslovanju koriste savremene informacione sistema i koriste ih za upravljanje proizvodnjom i procesima. Prikazan je primer dobre prakse koji je započelo preduzeće Naissus iz Niša.

Na osnovu svih diskusija zaključeno je: da je neophodno nastaviti diskusiju na sledećem okruglom stolu koji će biti organizovan u Novom Sadu, da zaključci ovih okruglih stolova treba da budu dostavljeni nadležnim ministarstvima i državnim organima, da obrazovni program treba inovirati a ne stalno „reformisati“, da država treba da uvede mere za stimulaciju IT preduzeća po ugledu na uspešne svetske modele, da državne institucije i zvaničnici treba da povećanim korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju osavremene svoj rad i prošire prostor za razvoj IT preduzeća.

Sledeći okrugli sto na ove teme biće organizovan u Novom Sadu tokom septembra ove godine.

Nakon diskusije poslednjeg diskutanta, moderator skupa, g-din Litovski se zahvalio svim učesnicima okruglog stola na učešću, a zatim se kratko osvrnuo na ciljeve okruglog stola, istakavši da jedino kolektivni um može da stvori kritičnu masu ljudi koji misli na sličan način kako bi mogli javno da nastupamo i to je upravo jedan od rezultata ovog skupa, a to je ujedno i put koji mora da nastave: Komorski sistem Srbije, Vojvođanski IKT klaster, Elektronski fakultet, ali i svi ostali privredni subjekti, ostale obrazovne institucije, klasteri i organizacije. On je na samom kraju istakao da bi trebalo sačekati planirani okrugli sto u Novom Sadu kojim će se svakako zaokružiti napori za reformu informatike u obrazovnom sistemu Srbije, a samim tim i razvoj IT sektora u celini, a da se nakon toga izađe sa objedinjenim zaključcima prema državnim organima-nadležnim ministarstvima.

Analizirajući sve korisne sugestije moderatora, uvodničara i učesnika ovog okruglog stola, nameću se generalni zaključci i to:

1. Društvo koje teži tehnološkom i svakom drugom napretku, mora težiti razvoju IT industrije. Bez razvoja IT sektora nijedna privredna grana ne može očekivati ni svoj napredak. U isto vreme razvoj IT sektora je uslovljen postojanjem obrazovanih i stručnih kadrova koji mogu biti inovativni i kreativni samo ako imaju adekvatan obrazovni sistem. Zbog toga je neophodna hitna inovacija predmeta ''Informatika'' na svim nivoima obrazovanja: od osnovnog i srednjeg, pa do viših škola i fakulteta.
2. Privreda stalno mora da postavlja zahteve nadležnim komisijama Ministarstva prosvete i nauke koje kreiraju nastavne planove i programe o profilima potrebnih kadrova, kao i nivou potrebnih znanja. To je jedino moguće ostvariti formiranjem stručne i kompetentne komisije privrednika iz tri ključna regiona: Novi Sad, Beograd i Niš, koja bi bila deo pomenute nadležne komisije koja se inače bavi izradom nastavnih planova i programa. Na taj način bi se kvalitet nastave podigao na mnogo viši nivo što bi svakako uticalo na kvalitet i kvantitet IT stručnjaka u zemlji, a što bi u značajnoj meri podiglo razvoj IT sektora u celini.
3. Takođe, država mora na pravi način da prepozna značaj IT sektora i da nizom aktivnosti i mera omogući takav privredni ambijent IT kompanijama koji bi unapredio njihovo poslovanje. Najveća očekivanja su u delu poreske politike, odnosno ukidanja PDV na računare i računarsku opremu, ali i u proizvodnji i plasmanu softvera.
Dragan Ilić
 
Odgovor na temu

dragilic
Dragan Ilić
Profesor računarstva i informatike,
Prva niška gimnazija "Stevan
Sremac"
Niš

Član broj: 189194
Poruke: 156
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: pdisni.wordpress.com


+15 Profil

icon Re: Okrugli sto na temu Digitalno opismenjavanje i informaciono društvo u Srbiji14.09.2011. u 20:52 - pre 132 meseci
izvor: http://www.pdis.org.rs/pdis/index.php?option=com_content&view=article&id=96:okrugli-sto-u-pks-qimplementacija-informacionih-tehnologija-u-prosvetiq&catid=2:vestin&Itemid=2

Okrugli sto u PKS "Implementacija informacionih tehnologija u prosveti", 22.septembar 2011, sala 2 u 11h

Društvo za informatiku Srbije, Privredna komora Srbije – Udruženje informatičke delatnosti i Pokret za elektronsku privatnost Srbije Vas pozivaju na okrugli sto:

“IMPLEMENTACIJA INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA U PROSVETI”.

Skup ce se održati u četvrtak 22.septembra 2011.godine., u prostorijama Privredne komore Srbije, Resavska 15, u Sali 2, sa početkom u 11.00h.


Poziv sa više detalja, naći ćete u prilogu.Do viđenja u PKS, srdačno Vas pozdravljamo.

UDRUŽENJE INFORMATICKE DELATNOSTI

Prilog
Dragan Ilić
 
Odgovor na temu

[es] :: Informatika :: Okrugli sto na temu Digitalno opismenjavanje i informaciono društvo u Srbiji

[ Pregleda: 1338 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.