Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

C++ aplikacija za videoteku

[es] :: C/C++ programiranje :: C++ aplikacija za videoteku

[ Pregleda: 4277 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

RollingStone
Australija

Član broj: 2871
Poruke: 9
*.c.002.mel.iprimus.net.au



Profil

icon C++ aplikacija za videoteku14.02.2004. u 05:00 - pre 222 meseci
Evo posto sam vec krenuo s pitanjima, a vidim da ovdje ima ljudi koji poznaju svoju struku zaista dobro, onda da nastavim. ;)
Naime, moje znanje do sada je ograniceno na male projekte u okviru faksa ali nisam na zalost imao prilike da radim i steknem iskustva o tome kako se to radi u industriji. Zato sam razmisljao o na primjer jednoj jednostavnoj aplikaciji kao sto je za videoteku (ne vise njih povezanih, vec samo jedna).
Ono sto me najvise interesuje je vjerovatno kako se cuvaju podaci u jednoj takvoj aplikaciji, da li se podaci pisu u fajl (prepisijuci podatke iz jednog "kontejnera" koji sadrzi podatke recimo svih clanova) kao sto smo vecinom cinili na faksu ili su ti programi povezani s bazom podataka pa se podaci u nju upisuju?
To je jedna mala dilemica koja mi se mota po glavi, znam da djeluje pomalo glupo, ali nisam imao prilike da pricam s nekim o tome pa i ne znam..Inace je to jedan problem kada zavrsis faks a nemas odakle da pokupis iskustvo. To me malo brine i pred ovaj intervju koji me ocekuje. :(

Hvala svima unaprijed na odgovorima.
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..ndg-pm4-2.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku15.02.2004. u 01:01 - pre 222 meseci
Ne želim da te obeshrabrim, ali C++ nije najpogodniji jezik za takvu vrstu aplikacija. Ako želiš da napraviš neki mali projekat radi učenja jezika, savetujem ti da razmisliš o nekom malom programu za crtanje (nešto kao "Paint").
 
Odgovor na temu

Hallman
Bojan Sala
Beograd, V. Banja

Član broj: 17191
Poruke: 24
*.109.EUnet.yu

Sajt: www.univerzalsoft.com/hs/..


Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku15.02.2004. u 16:27 - pre 222 meseci
Paint - "mali program"... grdno se varas, prvo ga napravi pa reci da je mali :) !
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku16.02.2004. u 08:49 - pre 222 meseci
RollingStone, podaci za bilo kakve biznis aplikacije se danas uglavnom
cuvaju u nekoj bazi(ci). S obzirom da je u pitanju program za samo jednu
videoteku, predlazem da koristis recimo SQLite, Paradox, DB4 ili Access.
To su sve dobre baze podataka i rade odlicno, a postoje biblioteke koje
su sasvim lagane za ucenje - pogotovo je SQLite (http://www.sqlite.org)
API jednostavan - smelo bih izjavio da je to najlaksi API za rad sa
bazama podataka IKADA (ima samo 10ak funkcija koje treba nauciti).
Za rad sa bazama ti je potrebno poznavanje SQL-a, defakto standarda kad
je u pitanju slanje upita bazama podataka.
Kad naucis SQL, onda ces znati kako da kreiras bazu, tabele, da je punis
podacima, da podatke trazis po odredjenim kriterijumima i tako dalje.
Ako si voljan mogli bi skupa da radimo taj projekat, ovde, bas na ES-u,
da recimo svaki dan diskutujemo dokle smo stigli sa programom, kako smo
odradili GUI i tako dalje... Ovo je cak odlicna ideja! - Ti bi lako
naucio C++, rad sa bazama podataka, izradom GUI-ja, a i ostali koji bi
ucestvovali u projektu. Svejedno sta odlucis - znanje SQL-a i rada sa
bazama podataka je MORANJE.

Sto se tice Nemanjinog odgovora (ja sam ga bar video na njuz-u) ... ne
znam kakve veze Paint ima sa ovim.
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku16.02.2004. u 16:14 - pre 222 meseci
Citat:
leka:
Sto se tice Nemanjinog odgovora (ja sam ga bar video na njuz-u) ... ne
znam kakve veze Paint ima sa ovim.


Shvatio sam da čovek želi da napravi bilo kakav program da bi naučio C++. Moj savet je da napravi neku aplikaciju za koju se taj jezik uobičajeno koristi, a neki program za crtanje bi bio primer za tako nešto. Progam za vođenje video-kluba je naravno moguće uraditi u C++u, ali je uobičajeno da se takve aplikacije rade u VB-u ili Delphi-ju a ne C++u.
 
Odgovor na temu

MAD-MAX
Marko Mitic

Član broj: 351
Poruke: 1060
195.252.107.*

Jabber: MAD-MAX@jabber.com
ICQ: 65811355


Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku16.02.2004. u 23:07 - pre 222 meseci
Citat:
leka:
RollingStone, podaci za bilo kakve biznis aplikacije se danas uglavnom
cuvaju u nekoj bazi(ci). S obzirom da je u pitanju program za samo jednu
videoteku, predlazem da koristis recimo SQLite, Paradox, DB4 ili Access.
To su sve dobre baze podataka i rade odlicno, a postoje biblioteke koje
su sasvim lagane za ucenje - pogotovo je SQLite (http://www.sqlite.org)
API jednostavan - smelo bih izjavio da je to najlaksi API za rad sa
bazama podataka IKADA (ima samo 10ak funkcija koje treba nauciti).
Za rad sa bazama ti je potrebno poznavanje SQL-a, defakto standarda kad
je u pitanju slanje upita bazama podataka.
Kad naucis SQL, onda ces znati kako da kreiras bazu, tabele, da je punis
podacima, da podatke trazis po odredjenim kriterijumima i tako dalje.
Ako si voljan mogli bi skupa da radimo taj projekat, ovde, bas na ES-u,
da recimo svaki dan diskutujemo dokle smo stigli sa programom, kako smo
odradili GUI i tako dalje... Ovo je cak odlicna ideja! - Ti bi lako
naucio C++, rad sa bazama podataka, izradom GUI-ja, a i ostali koji bi
ucestvovali u projektu. Svejedno sta odlucis - znanje SQL-a i rada sa
bazama podataka je MORANJE.

Sto se tice Nemanjinog odgovora (ja sam ga bar video na njuz-u) ... ne
znam kakve veze Paint ima sa ovim.


Ovo stvarno ne bi bilo lose (a i meni je trebao/treba bas takav program :)). A sto se tice SQLite bas cu da ga probam (kad je tolko lak :)).

A sto se tice Paint-a (odnosno programa njemu slicnom) i nije toliko tesko napraviti ga (VC++ 6) a pogotovu ako imate knjigu "Visual C++ 6 Biblija" :). Tu ima poglavlje posveceno bas takvom programu, ako neko hoce mogu da mu posaljem source. Ah da, da me ne bi neko prozivao da kazem da je taj program dosta siromasniji od Paint-a ali vazno je da radi!
"If you do what you always did! - You will get what you always got!"
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku17.02.2004. u 09:38 - pre 222 meseci
Citat:
ali je uobičajeno da se takve aplikacije rade u VB-u ili
Delphi-ju a ne C++u.

Zasto? Mislim ono, ne zelim da ovo bude polemika tipa C++ moze da uradi
sve... Ali, zaista, ne vidim zasto neko ne bi izabrao C++ za takav
projektic. U Borland C++ Builder-u se sa bazama radi tako brzo i
jednostavno da je to za ne verovati. Maltene sve osnovne komponente su
data-aware i covek moze da specificira sors odakle ce se "izvlaciti"
informacija kojom ce se objekti "puniti".

Podseticu Borland C++ Builder Radi ISTO kao i Delphi i Visual BASIC, to
je pravi pravcati RAD alat! Bukvalno, verovali ili ne, sa par klikova
imate program koji radi sa nekom bazom podataka, bilo preko BDE, ODBC
ili ADO-a, mozete da birate sta vam treba. :)
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku17.02.2004. u 16:34 - pre 222 meseci
Mislim da sam jasno rekao "nije uobičajeno" da se takvi programi rade u C++u, a ne "ne može" da se uradi u C++u. Ako neko već želi da nauči C++, mislim da je bolje da radi na poljima na kojima se ovaj jezik normalno koristi. Mogu se praviti i igrice u Javi, zašto da ne? Ali da li to znači da je Java jezik za pravljenje igrica?

Citat:
pogotovo je SQLite (http://www.sqlite.org)
API jednostavan - smelo bih izjavio da je to najlaksi API za rad sa
bazama podataka IKADA (ima samo 10ak funkcija koje treba nauciti).


Strogo gledano, dovoljno je da poznaješ 3 funkcije (sqlite_open, sqlite_close i sqlite_exec). Na to je nakalemljen interfejs sa sqlite_vm, a postoji i treći sa printf-like funkcijama (ja najčešće koristim taj). Inače na mojoj TODO listi je pravljenje C++ interfejsa SQLite - znam da postoje već dva, ali mi se ne dopadaju.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku17.02.2004. u 17:07 - pre 222 meseci
Nemanja, potpuno se slazem sa tobom. :) Ja takodje planiram da radim C++
SQLite API verovo ili ne, samo nazalost nase ideje se garant ne
poklapaju zbog toga sto ja zelim da ubacim SQLite podrsku u eFLTK/RTK.
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

RollingStone
Australija

Član broj: 2871
Poruke: 9
*.a.010.mel.iprimus.net.au



Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku22.02.2004. u 22:14 - pre 222 meseci
Samo da se zahvalim na odgovoru i izvinim sto se nisam ranije javio. Naravno, bila bi super ideja da se nesto od ovoga realizuje. Sledecih nekoliko dana sam malo zauzet, ali ako nakon toga bude zainteresovanih za "dalju saradnju", onda bi mogli krenuti na posao. ;)

Hvala svima!
 
Odgovor na temu

monteboy
Vojkan Prokopic
Minhen

Član broj: 21867
Poruke: 1
*.mnet-online.de

Sajt: www.it-group-montenegro.o..


Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku03.03.2004. u 23:06 - pre 221 meseci
Jedan od brzih nacina je da koristis MFC , koji ti omogucava efikasno i jednostavno da kreiras Aplikaciju sa implementiranom podrskom za neku bazu preko ODBCa , DAOa ili ADOa.

Organizovati podatke u nekom fajlu je staromodna, nesigurna i prevazidjena varijanta i po mom subjektivnom misljenju nije solidno resenje za takav projekat koji si zamislio realizirati.
Naravno da ces koristiti bazu za trajno ubacivanje podataka na primer Access , Firebird (besplatna) ili MySQL (besplatna) ...

Pozdrav




 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku05.03.2004. u 11:51 - pre 221 meseci
Citat:

Organizovati podatke u nekom fajlu je staromodna, nesigurna i prevazidjena varijanta i po mom subjektivnom misljenju nije solidno resenje za takav projekat koji si zamislio realizirati.

Ja bih te zamolio samo da objasnis o kakvom fajlu zapravo pricas, jer ne mogu da razumem smisao tvog teksta dok ne razumem znacenje "nekog fajla".
Sto se ODBC, DAO, ADO tice (ja bih dodao i BDE tu recimo) tu se naravno slazem u vecini (80%) slucajeva.
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: C++ aplikacija za videoteku05.03.2004. u 12:01 - pre 221 meseci
Hallman, moze da bude mali a moze da bude opasno velik. - Sve zavisi na kom nivou covek pise aplikaciju. Recimo ako renderovanje preda nekom nivou ispod (a garant hoce, jer Windows GDK ima sve sto treba za dobar Paint), onda jedino sto treba da odradi je zapravo najvise sminka i povezivanje kockica.
Naravno, ako rendering radi sam, onda se posao visestruko komplikuje. Konkretan primer - dobro renderovanje teksta (Paint mora da ima opciju da covek pise nesto na slici) je poprilicno komplikovano. No, ove stvari (na ovom nivou) po meni nisu za ovu diskusionu grupu.
Citat:
Hallman:
Paint - "mali program"... grdno se varas, prvo ga napravi pa reci da je mali :) !


Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C++ aplikacija za videoteku

[ Pregleda: 4277 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.