Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Neka pocetnicka pitanja

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Neka pocetnicka pitanja

[ Pregleda: 1186 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kole017
Nezaposlen

Član broj: 283396
Poruke: 3
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Neka pocetnicka pitanja17.04.2011. u 07:56 - pre 143 meseci
Koristim Dev-C++. Pri radu sa grafikom koristim winbgim.h biblioteku.

Nisu mi jasni argumenti funckije initgraph.
Code:
int gdriver = 9;
int gmode = 2;
initgraph(&gdriver, &gmode, "");

Nasao sam da je gdriver tip grafickog prozora a gmode broj boja. Ovo "" ne znam. Cega sve tu ima?

Kako da popunim sledeci pravougaonik bojom (SOLID_FILL):
Code:
line(100,250,200,110);
line(200,110,300,250);
line(100,250,300,250);


Kako da proverim da li je pritisnut neki odredjeni taster na tastaturi, npr. neka strelica ili space, pa onda da izvrsim neku akciju?

Treba mi jednostavni generator slucajnih brojeva koji generise izmedju nekih vrednosti, npr. 20 i 65. Brojevi trebaju biti razliciti pri svakom pokretanju programa.

Kako da pokrenem neki exe kog imam na disku? Nasao sam na google pomocu system() ali ne mogu da se snadjem.

Da li je dovoljno da nekome posaljem exe da bi mu program radio, ili trebam jos neke fajlove da mu posaljem?

Imam problem sa XO igrom koju pravim. Javlja mi da koristim pointere, a ja do toga jos nisam stigao, pa ne mogu da prepoznam gresku. Kao, ne moze da se izvrsi konverzija izmedju char i char* kad ispisujem tekst.

Code:
#include <winbgim.h>
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
int gdriver = 9, gmode = 2;
int red = 1;
int polje = 0;
char polje1 = '1', polje2 = '2',...; //imam 9 polja...
oznaka = 'X';
bool kraj = false;

initgraph(&gdriver, &gmode, "");
setbkcolor(WHITE);
setcolor(BLACK);
cleardevice();
//deo koda namenjen crtanju table - line komanda nekoliko puta

do{
//deo koda kojim podesavam izgled teksta

outtextxy(95,55,polje1);
outtextxy(300,55,polje2);
//deo koda za ispis teksta; postoje ukupno 9 polja

if (red == 1){
cout << "Red je na X.";
red = 2;
oznaka = 'X';}
else{
cout << "Red je na O.";
red = 1;
oznaka = 'O';}

//deo koda za odabir polja i testiranje da li je unos ispravan
//deo koda koji postavlja znake X i O na tablu menjajuci vrednosti promenljivih polje1, polje2 itd.
//deo koda za proveru da li ima pobednika

}while(kraj = false);


getch();
closegraph();

return 0;
}


[Ovu poruku je menjao kole017 dana 17.04.2011. u 09:30 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao kole017 dana 17.04.2011. u 09:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao kole017 dana 17.04.2011. u 10:11 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1239



+94 Profil

icon Re: Neka pocetnicka pitanja17.04.2011. u 09:53 - pre 143 meseci
Najvažniji savet koji treba da dobiješ: umesto Dev-C++ počni da koristiš neki drugi IDE i kompajler. Stvarno.
 
Odgovor na temu

kole017
Nezaposlen

Član broj: 283396
Poruke: 3
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Neka pocetnicka pitanja17.04.2011. u 11:04 - pre 143 meseci
Da li postoji neki specijalan razlog za tako nesto?

Odgovori na pitanja mi trebaju sto ranije.

[Ovu poruku je menjao kole017 dana 17.04.2011. u 14:46 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1239



+94 Profil

icon Re: Neka pocetnicka pitanja17.04.2011. u 14:15 - pre 143 meseci
Poslednja verzija Dev-C++ je stara više od 6 godina. To je ultimativni argument protiv korišćenja, bez postojanja poznatog kontra-argumenta u poznatom svemiru. Ima drugih okruženja, i svako ima svoje mane, vrline, i zastupnike. U ovakvim situacijama ja uvek spomenem Visual Studio Express kao besplatnu verziju Visual Studija. Veličina paketa je, prilikom izbora, poslednja stvar oko koje treba lupati glavu. VS je manji od jednog filma, a koliko imaš njih na hard disku?

Evo linka na Vikipediji od kojeg možeš sam da kreneš, a drugi nek slobodno iznesu svoje mišljenje: http://en.wikipedia.org/wiki/C...pment_environments#C.2FC.2B.2B

Ozbiljniji kandidati (pored VS) u besplatnoj kategoriji su Code::Blocks, Eclipse CDT, NetBeans C/C++ pack, i wxDev-C++, a u plaćeničkom kampu tu je još i C++Builder. Svi oni imaju autocomplete funkcionalnost, kao i još mnogo što-šta.

 
Odgovor na temu

kole017
Nezaposlen

Član broj: 283396
Poruke: 3
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Neka pocetnicka pitanja17.04.2011. u 14:33 - pre 143 meseci
Bas sam se navikao na ovaj Dev-C++. Instaliracu wxDev-C++. Samo da se jos snadjem tamo.

[Ovu poruku je menjao kole017 dana 17.04.2011. u 17:05 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Neka pocetnicka pitanja

[ Pregleda: 1186 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.