Ne znam kako upadah u ovu temu preko gugla, ne mogu sada sve da citam vec cu citirati milancheta sa neke od prethodnih strana, pa to iskorisiti za moje vidjenje.
Da relaksiram moj post, moje vidjenje i stav je da je sve ovo celicno subjektivno. Vredno je procitatit misljenja sagovornika, ali njihova +misljenja ne znace da necete doci u to i to mesto i pokajati se.
Citat:
Zapravo, ovo malo prepucavanje suprotnih misljenja smatram prilicno dragocenim testom svog vrednovanja
stvari (destilaciju svog subjektivnog od objektivnog), pa sam se nadao da cemo se malo macevati vise oko detalja.
Da elaboriram malo na temu iz okvira svog razmisljanja:
Meni licno je stalno na umu jedna bitna cinjenica - retko se nadje skup kvalitetnih faktora na jednom
mestu:
klima
--------
Nema mnogo boljih mesta na svetu, temperatura OK preko cele godine, prakticno nemas zimu + odsustvo vlage,
cak i na 100 metara od okeana, a pristedjenih 10-15 zimcuga se oseti na kostima kad-tad. Ko voli zimske radosti,
najblize skijanje je na 3-4 sata voznje.
Pocnimo sa slikom u ogledalu :)
Proletos stojim na kalemegdanskoj terasi, poslom. Pored mene izmedju ostalih u grupi ljudi je i covek koji zivi u LA, a ima ili imao napucane vile u najlepsim kalifornijskim mestima. Covek je milioner. Posmatrajuci okolinu, lep sunacan prolecni dan, omladinu na kalemegadu, kaze poputno sam zaboravio na ovo. Pitam na sta mislite, kaze covek na prolece. Kaze, da budem precizan na devojke u prolece. Kaze kalifornija je fantasticna, klima je odlicna, ali posto je tako fina klima, nema tog prelaza iz prave zime u pravo prolece, osecaja u vazduhu, uzbudjenja, prolecnih osmeha, posle duge zime razgolicenih devojaka. uglavnom je vise puta ponovio da bi dao 2 kalifornijske godine za jedno beogradsko prolece. Beograd mu se dopao, kao i nacin na koji se ovde trose pare.
Zena mog rodjaka. Amerikanka iz Kalifornije iz ugledne belacke porodice, mi bi rekli snob iz burzujske porodice :). Dosla je u bg tokom paklenog leta. temerature blizu 40C, trava spaljena, zemlja ispucala. Iako je diplomatski skrivala misljenje, na kraju je ispalo ocekivano da joj je grad grozan, ruzan, neodrzavan, gadan, arhitektura nikakva, restorani tanki, a usluga losa itd. Svidela su joj se uredjena trendi mesta i bastice.
Najbolji prijatelj dobija posao na istocnoj obali USA. Lep grad, sa kulturnim sadrzajima, sa interesantnom arhitekturom za usa ...
On otkida na ameriku i grad, posao, stil zivota, sve mu se dopada. Nakon nekog vremena, tamo mu odlazi i zena. nakon 6 meseci ona se vraca da zavrsi neku papirologiju, ali njena prica je kontra. Ljudi su primitivni i slabo obrazovani, kultura je nikakva, arhitektura je dosadna, medjuljudski odnosi su odvratno izvestaceni, ustvari nista joj se ne dopada. A da, ona nije srpkinja, a veci deo zivota je provela u nemackoj. Ok sada se navikla, vremenom se covek navikne i ublazi stavove, u suprotnom ne bi ostala tamo...
Eto tako. Moje turisticko misljenje o kaliforniji kao mestu za izlaske i zabavu se podudara sa misljenjima momka koji je rekao da se uni ave ne moze porediti sa laze teleckog u NS. Meni je takodje vazniji taj ljudski vibe sto bi rekli ameri, nego skockana spoljasnost kuca i novih kola. To ne znaci da tamo ne valja, ni da se vam nece svideti :D.
Drzava ili grad idealan ?
Neko malo mesto u Istri, sa uvek punim podrumom vina, punom mrezom i rezervoarom kola da mogu gde hocu. Ali ta drzava ne postoji vise.