mtesic ;-)) Novi Sad
Član broj: 166666 Poruke: 70 *.skupstinavojvodine.gov.rs.
|
>Kakve su mi sanse da nesto uspem da uradim ako kupim isti ovakav hard i da zamenim elektroniku???
Imao sam problem koji jako liči na tvoj, i to baš sa WD, i ništa nisam uspeo sa tim da uradim. Po meni, šanse da nešto uradiš su, na žalost, male i to iz razloga što mi se čini da nije problem u elektronici nego u glavama/pločama koji ne rade kako treba.
BTW, ako je elektronika crkla, ona se lako zameni. Jednom sam disk pri priključivanju "samo da prebacim nekoliko fajlova" nezgodno položio na kućište i tako prespojio kontakte (od tada ga uvek uredno ubacim na njegovu poziciju, ili ga stavim na neki izolator, npr, podlogu za miša). Istog momenta sam osetio miris pregorevanja, i od dole se jasno videlo šta je pregorelo. LM, moj drugar je imao isti model sa zaglavljenim glavama ali ispravnom elektronikom, pa sam skinuo onih šest zvezdastih šrafova, zamenuo elektroniku, i dan danas radi kao nov.
I jos jedan savet/iskustvo: u mom slučaju, nikad kada se u BIOS-u disk nije uredno prijavio (WD6400AAKS u tvom slučaju - bez nekih nula, dolara, upitnika i sl.), hard nije bio upotrebljiv iz OS-a. Ako je reč o neispravnoj elektronici, nakon njene zamene eventualno S.M.A.R.T (deo BIOSa) može da primeti da nesto nije savršeno, ali ti lupi OK/Continue, pa vidi šta se vidi iz Windowsa.
U svakom slučaju, savetovao bih ti da ukoliko imaš mogućnosti, uzmeš od nekog elektroniku pa probaj. Rizik uvek postoji, ali mislim da ako sve radiš uredno, verovatnoća da nešto dodatno pokvariš je minimalna.
I da... Možda da ne kriviš druga. Praksa govori da HDiskovi imaju svoj životni vek, i ponekad sami od sebe otkažu - iako bih po kapacitetu rekao da ovaj tvoj nije bio jako star i da je trebao još dosta da služi. Ništa ne mora da znači, ali i ja sam imao dva samocrknuta WD-a, dok recimo, ni jedan Seagate, Quantum i Samsung (koje imam kratko, tek godinu-dve) kod mene nisu crkavali.
|