Upravo procitah koje su teme ove godine, i moram da kazem da su odlicne!
Pokusacu da kazem nesto vise o ovim kriterijumima koji su postavljeni na site-u.
Prije svega najvaznije je odabrati temu jer materijal je najteze sakupiti. Traze se sitnice, istorija, zanimljivosti, kreativnost i osmisljenost.
Pridržavanje odabranoj temi i informativnost sadržaja
- Napr. ako je tema ljudi i mjesta, prosle godine neki su pisali o nekom sportskom klubu ili Nikoli Tesli. Takve prezentacije ne prolaze. Svi oni podaci koje je lako pronaci nikome nisu interesantni. Tema treba sto dublje da bude obradjena i shvacena. Bez nekog fraziranja i sl. Budite oiginalni i kreativni!
Gledala sam mnogo prezentacija pretrpanih tekstom. Na prezentaciji Short Run, po nekom mom misljenju od 30 stranica, do 12 sasvim ispunjenih tekstom je i vise nego dovoljno. Treba imati na umu koliko ce biti interesantno nekome ko nikada nije cuo nista o tome sto cita. Ako se prica onako samo da se prica o necemu niko to nece citati.
Znaci kratko, jasno, poucno, a pri tome kreativno i zanimljivo. Izbjegavati godine, vjekove i istoriju. Uglavnom preko opisa se stice najbolji utisak o procitanom.
Metodičnost pristupa istraživanju teme
- U svakom trenutku treba da znate sta cete da radite, koji materijal da sakupljate, gdje da nadjete i sl. Veoma je vazno na vrijeme se organizovati, jer obicno svi cekamo mart pa pocnemo da radimo na projektu
.
Kreativnost
- Treba biti mastovit i pronaci i korsititi nesvakidasnje informacije i dogadjaje.
Realizacija i usklađenost sa prikazom u formi stabla (tree view)
- Ovo je veoma vazan dio iako mnogi timovi ne obracaju veliku paznju na to, (zbog cega bivaju iskljuceni iz takmicenja). Kada se zavrsena prezentacija salje, pri tome se pravi Tree View (
Microsoft Visio je najidealniji za to). Tu se mora prikazati tacno gdje koja stranice ide, kao kad pravite porodicno stablo. Ako jedan dio prezentacije nije kao na Tree View istog trenutka ste ispali iz konkurencije.
Znaci poceti sa Introm, jednostavan Menu i linkove prikazati, zavrsiti sa Outro-m. Imate primjer toga u Siemensovom prirucniku koje cete dobiti na adresi skole nakon prijavljivanja.
Kvalitet korišćenog materijala koji su učenici sami kreirali
- Kvalitet je naravno veoma bitan, i to je prva faza prezentacije koja se radi na racunaru. Fotografije moraju biti obradjene, sredjene, bez bijelih ivica na krajevima i sl. propusta. Veoma vazno je da je svaka
fotografija simbolicna. Napr. mi kada smo govorili o prodici koristili smo fotografije sa vjencanja, djece sa roditeljima; o ekonomiji - fotografije novca, kancelarija, radni sto... ili tako nesto.
Strukturna i organizacija menija multimedijalne prezentacije
- Menu sto jednostavniji a sto kreativniji. Niposto ne koristiti vise od 5-6 linkova. Ubaciti muziku za dugmad. Sto vise detalja to bolje. Ali "na pravom mjestu, u pravo vrijeme".
Razmeštaj vizuelnih elemenata
- Isto sto vazi i za prethodno.
Korišćenje i logička povezanost interaktivnih elemenata
- Ovo ne moram ni da komentarisem, to je logicno.
Tema - recenica- tema - recenica.
Timski rad
- Veoma vazan dio, ali uglanvom oni ne znaju koliko je ko i sta radio, tako da kako god da radite glavno je da zavrsite. Mnogi timovi na kraju, Outro, napisu sta je ko radio. Mi to nikada nismo praktikovali, jer cini mi se da kada se to ne naglasi ima se bolji utisak timskog rada - svi sve rade. Mada mozda smo tu malo i pogrijesili. U svakom slucaju Outro ne igra glavnu ulogu kod zirija.
Ostalo...
- Zanimljivo, ali
svaka pobjednicka prezentacija ima napravljenu neku igricu, puzlu, a da je u vezi sa prezentacijom. Ovo ostavlja veoma dobar utisak i zahtijeva dosta rada.
- Muzika u skladu sa textom - najbolja kombinacija, a jos ako neki dio prati text (iscitavanje ili sl.) wrh. Ovo ja onako pricam iz svog ugla, jer sam pogledala sve pobjednicke prezentacije iz prethodnih godina.
- Voditi racuna o kvalitetu zvuka i fotografije.
- Koliko god da je prezentacija dobro uradjena opet je stvar ukusa, tako da treba osmisliti najbolji nacin za Home page, Menu i ostalo.
- Intro, kao pocetni dio prezentacije, ostavlja najbolji utisak. S toga, uvijek teziti da to bude sto bolje odradjeno.
Mislim da sam bila dovoljno opsirna. Nadam se da ce ti nesto od ovoga koristiti. Ako imas jos pitanja, ja cu pokusati da ti odgovorim.
Heh, sad mi je zao sto nisam tamo, bas je fino raditi na svemu tome. Ove godine su jos teme vrh, ova prva je odlicna barem za textualni dio; a ova poslednja - svjetlost- za Flash, 3D Studio i Photoshop. Srecno!
[Ovu poruku je menjao shake dana 14.02.2005. u 02:09 GMT+1]