Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Forma html i PHP

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Forma html i PHP

[ Pregleda: 2314 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

a zo zo

Član broj: 117395
Poruke: 189
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Forma html i PHP02.05.2010. u 08:13 - pre 132 meseci
Interesuje me kako da ako kliknem na dugme Nadji a upisah prethodno sifru u odgovarajuce joj polje da mi iskoci podatak za sve na toj formi o nekoj osobi, Sifra Ime Prezime (uproscavam pitanje)?

Probah sa mysql_fetch_array i mysql_fetch_row pa nesto nece:

$sifra=$red[0], $ime=$red[1]... pa onda i ovako

$sifra=$red["sifra"], $ime=$red["ime"]...

Nece a mora da grijesim negdje oko toga...

kako? Ao neko ima malo vremena da mi odgovori... Hvala!
 
Odgovor na temu

Tudfa
Jovicevic Vladimir

Član broj: 152699
Poruke: 384
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: Forma html i PHP02.05.2010. u 09:58 - pre 131 meseci
Mozda ti upit nije ispravan, posalji vise koda...
 
Odgovor na temu

a zo zo

Član broj: 117395
Poruke: 189
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Forma html i PHP03.05.2010. u 12:13 - pre 131 meseci
Evo, npr.

Elseif (ISSET ($search))
{
$query="SELECT ime,prezime FROM tabela WHERE sifra=............nesto sto me mrzi pisati sad";
$result=mysql_query($query);
$row=mysql_fetch_row($result);{
$ime=$row[0];
$prezime=$row[1];
....
}

Tako nesto, ali nece...

Probala sam i sa mysql_fetch_array, nece.

Jako nervira ovaj PHP, posebno kad u INSERT upitu moram pisati gomilu navodnika, "ime='".$_POST['ime']."' itd. ili
"ime='".$_POST['ime']."' itd. Jos koristim jednu knjigu PHP4 a drugu PHP5 pa se to sve smucka u mojoj glavi, buckuris :)

Kako....? Hvala na izdvojenom vremenu!
 
Odgovor na temu

Tudfa
Jovicevic Vladimir

Član broj: 152699
Poruke: 384
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: Forma html i PHP03.05.2010. u 13:39 - pre 131 meseci
Upit mozes da pises i na ovaj nacin, bez tih silnih navodnika:
Code:

$query = "SELECT id FROM user WHERE username LIKE '$username' LIMIT 1";

Nije dobra praksa da se ono sto je korisnik poslao koristi koristi odmah u upitu,
ali ako to bas hoces i to moze da se uradi bez gomile navodinka:
Code:

$query = "SELECT id FROM user WHERE username LIKE '$_POST[username]' LIMIT 1";
//kada je ovako napisan upit  navodnici se ne koriste oko imena indeksa u post nizu

Php moze da bude i lep, zavisno od toga kako ga koristis

Iz dela upita koji si poslala se ne moze videti da li je ispravno napisan(bar ja ne mogu)...
Pa ako mozes ti otkucaj ceo(ili zasto ne bi uradila samo copy/paste svega)

[Ovu poruku je menjao Tudfa dana 03.05.2010. u 22:54 GMT+1]
 
Odgovor na temu

a zo zo

Član broj: 117395
Poruke: 189
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Forma html i PHP04.05.2010. u 11:58 - pre 131 meseci
1. U jednoj knjizi koju imam bas pisu toliko navodnika, nekad se zeznem i moram da trazim iglu u plastu sijena :) Cudno, ali tako su predavali, a tako i pise u knjizi, a na netu i u drugoj knjizi drugacije a akad ukucam i ja tako onda greske... Otkud znam, naucih tezim putem pa cu lakse laksim :)

Oko ovog mog, evo sta ja zapravo hocu: Neka je sve poslato uspjesno u bazu sa forme, e sad ja hocu da upisavsi neku sifru u njeno polje na formi da dobijem sve iz baze napisano na formi u odgovarajucim poljima, tj. da mi podaci za tu sifru budu na formi u svakom odgovarajucem polju. E to ne znam kako da uradim, zasad sam ostala na nacinu da kad ukucaju sifru odbaci ih na posebnu stranicu gdje ispise neke podatke o tom, podatke koje sam odredila. Evo, npr:

elseif (ISSET ($_POST['nadji2']))
{
$sql5="SELECT bp, predmet FROM sindtabela WHERE zastupnik=('".$_POST["zastupnik"]."')";
$result5=mysql_query($sql5,$db);
if (!$result5)
die("Neuspesan upit");
echo "<br><hr>";
while ($red2=mysql_fetch_array($result5)){
echo "broj predmeta: " .$red2["bp"]."<br> predmet: ".$red2["predmet"];
echo "<hr><br>";
}
}

Tu mi na posebnoj stranici ispise samo bp i predmet za sve predmete koji su vezani za tog zastupnika. Tako nadju sifru koja mi je potrebna radi izmjena jer sam podesila da izmjene teku preko sifre, preko neceg mora ali dok sam na formi ja sam sa praznim poljima a u polje koje mijenjam ukucam novu vrijednost. E pa, ja hocu da vidim sve trenutne vrijednosti na formi za taj slucaj pa da lijepo ispravim sta vidim da ne valja...

Hvala sto ste se potrudili! Ne znam da li razumiju ljudi sta hocu zapravo ali bi bilo bas korisno.

2. Kako da podesim da kad kliknem na submit dugme forme koja npr. vrsi upis u bazu da me ne odvede na posebnu listu vec da to obavi ali da ja ostanem na toj formi i nastavim sa daljim upisom? Razdvojila sam html i php kod u posebne fajlove, .html i .php, logicno. Mozda sam ipak trebala kombinovati kodove, vidjela sam da tako neki cine. Sutnu html kod na dno, npr. a php kod je iznad...

Hvala, pozdrav!
 
Odgovor na temu

mitke013
As Divljine
Freelancer

Član broj: 231934
Poruke: 338
195.252.79.*



+34 Profil

icon Re: Forma html i PHP04.05.2010. u 12:36 - pre 131 meseci
Citat:
a zo zo
2. Kako da podesim da kad kliknem na submit dugme forme koja npr. vrsi upis u bazu da me ne odvede na posebnu listu vec da to obavi ali da ja ostanem na toj formi i nastavim sa daljim upisom? Razdvojila sam html i php kod u posebne fajlove, .html i .php, logicno. Mozda sam ipak trebala kombinovati kodove, vidjela sam da tako neki cine. Sutnu html kod na dno, npr. a php kod je iznad...


Code:

<?php
  
      if (isset($_POST['first_name']) AND isset($_POST['last_name'])) {
        // neka obrada podataka kad je u formi upisan first_name i last_name korisnika
      }
      
      
    
      // i opet prikaze formu
?>

    <form action="" method="post">
        <input name="first_name" value="<?php echo isset($_POST['first_name']) ? htmlentities($_POST['first_name'], 'utf-8', ENT_QUOTES) : ''; ?>" />
        <input name="last_name" value="<?php echo isset($_POST['last_name']) ? htmlentities($_POST['last_name'], 'utf-8', ENT_QUOTES) : ''; ?>" />
    </form>



Dobro je sto razdvajas php od html-a. Gornji primer to ne radi, ali ovo je samo ideja. Obavezno koristi htmlentities kao ja, sprecice brdo problema. Vidi sta se desava kad obrises htmlentities i u polje first_name ubacis nesto sto ima navodnike, javascript-u ili slicno.
 
Odgovor na temu

a zo zo

Član broj: 117395
Poruke: 189
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Forma html i PHP05.05.2010. u 06:32 - pre 131 meseci
Hvala vam puno, probacu to sve! Imam jos jedno-dva pitanja i necu vas vise daviti.

1. Imam jednu formu koja sadrzi polje u koje se ukuca lozinka koja zapravo po njoj preusmjerava gdje da se ode-npr. ako unesu indus1 ode na industrija.html gdje ja unesem podatke i kliknem Unos i sve posalje u bazu zahvaljujuci kodu u industrija.php. Isto tako ako u formi na pocetku ukucaju javno2 za lozinku onda se preusmjere na javno.html gdje ja unesem podatke ali se zahvaljujuci javno.php ne posalju podaci u bazu. Kako je to moguce? Fajlovi javno.php i industrija.php su skoro identicni (samo sam neke ponudjene odgovore u select listama izmijenila) s tom razlikom da je ovako pri konekciji s bazom:
_____________________________________________________
<?php
$db=mysql_pconnect("server","clanstvo1","indus1");
if (!$db)
die ("Neuspeh pri povezivanju!");
$ok=mysql_select_db("sindbaza",$db);
if (!$ok)
die ("Neuspeh pri odabiru!");
//dio da bi prepoznao cirilicu
mysql_query("SET NAMES utf8");
mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
mysql_query("SET COLLATION_CONNECTION='utf8_general_ci'");
header("Content-Type: text/html; charset=UTF-8");

______________________________________________________
<?php
$db=mysql_pconnect("server","clanstvo2","javno2");
if (!$db)
die ("Neuspeh pri povezivanju!");
$ok=mysql_select_db("sindbaza",$db);
if (!$ok)
die ("Neuspeh pri odabiru!");
//dio da bi prepoznao cirilicu
mysql_query("SET NAMES utf8");
mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
mysql_query("SET COLLATION_CONNECTION='utf8_general_ci'");
header("Content-Type: text/html; charset=UTF-8");

______________________________________________________


Znaci razlika je samo ta da sam u MySql bazi u Privilegies podesila dva korisnika, sa dvije sifre. Da li to buni transfer? Da li da stavim jednog korisnika? MOzda je dovoljno ono razdvajanje na pocetnoj formi? Sta je bolje kod takvih slucajeva? kako vi radite sa Privilegies u MySql? Sad cu probati da ukinem sve korisnike osim jednog pa cu probati da tako podesim u svim kodovima. Ja volim da razdvojim stvari-i html i php, i korisnicke grupe i korisnike i lozinke, pa eto nekad moguce da zeznem nesto :)

2. Drugo pitanje se odnosi na sql upite. Hocu, npr. da prebrojim sve unijete podatke za, npr. ime. Da li radim ovako:

$query="SELECT COUNT(ime) FROM sindtabela;
$result=mysql_query($query);
$row=mysql_fetch_row(result);
echo "Broj clanova je:" $row[0];

Kod za ispis eventualne greske nisam pisala ovdje da ne bi odvracao paznju od same ideje, naravno da je i on potreban.

Interesuje me ako imam jednu formu i na njoj, npr. jedno dugme koje klikom odradi sledece: ispise izvjestaj sa stanjem zadatim u, npr. statistika.php. Interesuje me da li ja mogu u statistika.php da uglavim vise ovih upita, npr. ovako:

...
$query1="SELECT COUNT(ime) FROM sindtabela;
$result1=mysql_query($query1);
$row1=mysql_fetch_row(result1);
echo "Broj clanova je:" $row1[0];

$query2="SELECT COUNT(plata) FROM sindtabela;
$result2=mysql_query($query2);
$row2=mysql_fetch_row(result2);
echo "Broj clanova je:" $row2[0];

$query3="SELECT COUNT(titula) FROM sindtabela;
$result3=mysql_query($query3);
$row3=mysql_fetch_row(result3);
echo "Broj clanova je:" $row3[0];
...

Da li to mogu tako ili moram uvoditi posebnu dugmad za svaki upit pa onda ispisati odredjeni kod ako se kliknulo na odgovarajuce dugme, elseif ISSET ovo onda uradi ovaj upit... itd?

Hvala vam puno! Pozdrav iz Ns!

 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Forma html i PHP

[ Pregleda: 2314 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.