Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Podesavanje MS SQL servera iz C#

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Podesavanje MS SQL servera iz C#

[ Pregleda: 2854 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

batasson
Nikola Pasic
Beograd

Član broj: 96246
Poruke: 148
93.87.244.*



Profil

icon Podesavanje MS SQL servera iz C#13.04.2010. u 09:17 - pre 153 meseci
Pozdrav!

Radim neki prostiji program koji pisem u C# i koji ce koristiti MS SQL bazu, pa imam par pitanja vezano za to.
Pa da pocnem:

1) Klijent program ce biti na nekoliko korisnickih racunara, a SQL server sa bazom na posebnom racunaru. E sada, da li ja parametre servera moram da pisem direktno u kodu programa i svaki put kada se promeni neki od parametara servera moram da menjam izvorni kod programa? Ili to moze da se resi na drugi nacin, u samom programu da se parametri servera unose preko posebne forme?

2) S obzirom da ce klijent program biti na nekoliko racunara, postojace mogucnost da se program koristi u istovremeno na nekoliko masina. Sta je u tom slucaju bolje, pisati standardne upite za unos, izmenu itd. ili je bolje pisati procedure?

Hvala svima na paznji :)

 
Odgovor na temu

Dejan Carić
Oslo, Norway

Član broj: 230976
Poruke: 232
*.adacta.rs.

Sajt: www.dcaric.com


+26 Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#13.04.2010. u 09:27 - pre 153 meseci
1) Konekcioni string može da se upiše u app.config ili web.config fajlu u zavisnosti od toga da li koristiš web service ili ne.

2) Zavisi od potreba (da li koristiš ORM mapper koji sam generiše sql kod, da li praviš dinamičke upite, itd). I jedno i drugo može da prođe.
 
Odgovor na temu

cteba
ns

Član broj: 52625
Poruke: 69
82.208.224.*



+1 Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#13.04.2010. u 10:16 - pre 153 meseci
Mozes i da upises u neki fajl (XML), pa da citas iz njega.

Imas puno mogucnosti, a najgora je praksa da upises direktno u kod.
 
Odgovor na temu

AMD guy
Miroslav
.NET developer

Član broj: 128930
Poruke: 1004

Sajt: www.its.edu.rs


+37 Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#13.04.2010. u 10:22 - pre 153 meseci
Ja koristim Enterprise library zajedno sa app.config zbog enkripcije konekcionog stringa
http://i.imgur.com/V3feW.jpg
http://on.wsj.com/H9yjz6 -- India Graduates Millions, but Too Few Are Fit to Hire
 
Odgovor na temu

batasson
Nikola Pasic
Beograd

Član broj: 96246
Poruke: 148
93.87.244.*



Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#13.04.2010. u 10:28 - pre 153 meseci
Sad cu mozda biti malo naporan, ali jbg, nisam bas neki strucnjak......jos :)

Da li neko moze da mi pokaze kako bi taj konfiguracioni fajl izgledao na nekom primeru i kako da aplikaciju "uputim" da cita konfiguraciju iz tog fajla. Prvi put se susrecem sa ovakvim problemom pa bi mi primer dobro dosao.
-------------------------------------------------------------------------

Nasao sam primer, tj. vec generisan app.config koji sam dobio povezivanjem na postojecu bazu.
A kako bi resio u programu da kad otvara konekciju sa bazom pozove taj fajl?
 
Odgovor na temu

mish_ns
Miloš Krstin

Član broj: 159930
Poruke: 1105
109.106.255.*



+18 Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#13.04.2010. u 10:48 - pre 153 meseci
Sto se tice connection string-a ja radim ovako:

U app.config :
Code:

 <appSettings>
    <add key="sqlConnectionString" value="Data Source=.\SQLEXPRESS;Initial Catalog=Tabela;Integrated Security=True"/>
  </appSettings>


I u kodu pozivas sa:
Code:

SqlConnection objConnection = new SqlConnection(ConfigurationSettings.AppSettings["sqlConnectionString"]);


Mada postoji i ovako neki nacin.
app.config
Code:

<connectionStrings>
        <add name="sqlConnectionString"
            connectionString="Data Source=.\SQLEXPRESS;Initial Catalog=Tabela;Integrated Security=True"
            providerName="System.Data.SqlClient" />
    </connectionStrings>

U kodu
Code:

SqlConnection conn = new SqlConnection(ConfigurationManager.ConnectionStrings["sqlConnectionString"].ConnectionString);

 
Odgovor na temu

Sapphire
Denis Biondić
.NET software developer
Nürnberg, Germany

Član broj: 213086
Poruke: 290
62.113.2.*



+6 Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#13.04.2010. u 17:39 - pre 153 meseci
Citat:
batasson:
1) ... E sada, da li ja parametre servera moram da pisem direktno u kodu programa i svaki put kada se promeni neki od parametara servera moram da menjam izvorni kod programa? Ili to moze da se resi na drugi nacin, u samom programu da se parametri servera unose preko posebne forme? ...


Naravno da možeš staviti posebnu formu, ali da li baš želiš korisnika zamarati time? Jedino što bi korisnik trebao znati je IP adresa server-a, baš njega briga šta je port / username ili ime baze ... Recimo, možeš napraviti login na početku u kojem imaš IP, te mogućnost da se isti "zapamti". Pokušaj se malo igrati sa tim sitnicama, puno znače kasnije (razumijem da je ovo program za vježbu?)

Citat:
batasson:
2) S obzirom da ce klijent program biti na nekoliko racunara, postojace mogucnost da se program koristi u istovremeno na nekoliko masina. Sta je u tom slucaju bolje, pisati standardne upite za unos, izmenu itd. ili je bolje pisati procedure?


Pitanje stored procedura vs. ad-hoc query upita je jedno od najčešćih pitanja, ali treba shvatiti da na to pitanje ne postoji jedinstven odgovor. Stored Procedure imaju svoje prednosti, kao i dinamički upiti. Razglabati sada o tome baš i nema smisla - vidim da pitaš šta je bolje u pogledu rada više korisnika istovremeno. Odgovor je isti kao maloprije. Radi sa oba, trebat će ti jednog dana, vjeruj. Upoznaj se za početak sa transakcijama, te sa Isolation Level-ima i Lock tehnikom u Sql Serveru. Nakon što napišeš prve upite kroz ADO.NET, počni eksperimentisati sa SqlTransaction objektom, preko:

Code:

SqlConnection connection = new SqlConnection(connectionString);
SqlTransaction transaction = connection.BeginTransaction();


Razumijevanje svih concurrency problema zahtjeva puno vremena, jer se radi o dosta širokom području. Za početak je dovoljno da si upoznat sa pojmom transakcija. Kasnije dolaze stvari kao što su optimistic i pessimistic concurrency itd...


My programs don’t have bugs, they just develop random features.
 
Odgovor na temu

batasson
Nikola Pasic
Beograd

Član broj: 96246
Poruke: 148
93.87.244.*



Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#14.04.2010. u 09:09 - pre 153 meseci
@Sapphire
Citat:

Naravno da možeš staviti posebnu formu, ali da li baš želiš korisnika zamarati time? Jedino što bi korisnik trebao znati je IP adresa server-a, baš njega briga šta je port / username ili ime baze ... Recimo, možeš napraviti login na početku u kojem imaš IP, te mogućnost da se isti "zapamti". Pokušaj se malo igrati sa tim sitnicama, puno znače kasnije (razumijem da je ovo program za vježbu?)


Aplikacija ce biti koriscena u firmi u kojoj radim. Mislio sam da napravim jedan deo "Administracija" i tu da ubacim, izmedju ostalog, podesavanje za server. Aplikacija je za drugi diplomski rad (prvi je vec uradjen pre par godina, isto iz baza podataka ;) samo sto je access bio u upotrebi), a ujedno i da ga implementiram u firmu. Mozda dobijem povisicu :)

Citat:

Vidim da pitaš šta je bolje u pogledu rada više korisnika istovremeno. Odgovor je isti kao maloprije. Radi sa oba, trebat će ti jednog dana, vjeruj. Upoznaj se za početak sa transakcijama.


Mislio sam na transakcije, a ne na storne procedure. Lapsus. Ne zamerite :)


@mish_ns

Probacu sa ovim, pa ako zapnem opet negde....

Samo jos jedno pitanje. Kad zavrsim aplikaciju i iskopiram onaj .exe fajl na korisnicku masinu, gde treba da cuvam taj app.config fajl? Mora biti u istom folderu gde i .exe?
 
Odgovor na temu

mish_ns
Miloš Krstin

Član broj: 159930
Poruke: 1105
*.adsl.beotel.net.



+18 Profil

icon Re: Podesavanje MS SQL servera iz C#14.04.2010. u 09:36 - pre 153 meseci
Da trebao bi da bude u istom folderu.
Kad bulid-ujes projekat u bin/Debug folderu imas npr. Projekat1.exe fajl i Projekat1.exe.config fajl.
Kopiras ta dva i trebalo bi da radi.
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Podesavanje MS SQL servera iz C#

[ Pregleda: 2854 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.