Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

problem sa <div> tagom

[es] :: Web dizajn i CSS :: problem sa <div> tagom

[ Pregleda: 2862 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

DDROTT
Web Dizajneri Web Developer
Srbija

Član broj: 208878
Poruke: 109
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.facebook.com/popov.mo..


+3 Profil

icon problem sa <div> tagom06.04.2010. u 11:44 - pre 137 meseci
Dobar dan.
Interesuje me da li je moguce da napravim jedan odvojeni .html fajl u koji bih smestio jedan <div> tag.. i da sadrzaj tog .html fajla posle mogu da inportujem u stranicu.
To zelim da uradim jer mi je ideja da jedan div tag, pod nazivom npr. "leftPanel" imam na vise stranica, a na svakoj stranici zelim da je isti sadrzaj tog diva. i kada zelim da promenim sadrzaj tog diva, da se on promeni na svim stranicama a ne da moram svaku stranicu pojedinacno da izmenjujem.
 
Odgovor na temu

godunski
Beograd

Član broj: 43618
Poruke: 77
*.ptt.rs.



+1 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 12:15 - pre 137 meseci
A jesi li razmišljao o tome da to bude i-frame?
 
Odgovor na temu

musicmaster

Član broj: 50955
Poruke: 1447
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+7 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 12:49 - pre 137 meseci
Citat:
A jesi li razmišljao o tome da to bude i-frame?

A zašto kad ne mora?


Takve stvari je najbolje rešavati server-side jezikom. Dakle, php, asp.net, ruby... itd.

Mada, možeš to rešiti i javaskriptom.
Recimo, baš to što ti hoćeš postoji na sajtu koji sam radio za udruženje hraniteljskih porodica.

Na tom sajtu je navigacija stavljena da se učitava tako, na taj način.
A trenutno stoji tako, samo zezanja radi.


Dakle, pričamo o povlačenju, to jest, uglavljivanju eksternog .html fajla u određeni div tag.
Dakle, ne treba nam okidač, to jest "click here" i onda da se povuče, nego da se pri učitavanju stranice to automatski smesti gde treba.

Pokazaću ti metodu koju ja koristim.
Što ne znači da nema drugih, eventualno boljih.

Lokacija sajta je ovde → http://iskrica.info

A navigacija koju sam pomenuo dobija se na sledeći način...

U glavi <head> stranice ide ovo:

Code:

<script src="js/Data.js" type="text/javascript"></script>
<script src="js/init.js" type="text/javascript"></script>

(Data.js ti je prikačen u attachmentu)

zatim automatski okidač, kako ga ja zovem (ovo možeš staviti bilo gde unutar body taga)

Code:

<script type='text/javascript'>
window.onload = function () {init();}
</script> 


i primer init.js fajla koji se učitava iz "glave".

Code:

function init ()
{Spry.Utils.update('navigacija','navigacija/navigacija.html'); return false;}


Da rezimiramo...

Imamo jedan sitan javaskript dokument koji ima komandu da povuče,
da updateuje element 'navigacija' sadržajem iz 'navigacija' foldera gde se nalazi ciljani 'navigacija.html' fajl.

Međutim, "on" to ne može sam, treba mu automatski okidač,
a to je code tag primer broj 2.

Toliko o jednoj od tehnika/trikova.


Da napomenem samo, ako hoćeš da koristiš ovu metodu,
eksterni .html fajl koji se po učitavanju uvlači u određenu stranicu nemoj ostavljati sa <html><head><title></title</head><body><li>navigacija</li></body></html>...
Nego bukvalno samo ono što i ide unutar tog div elementa.

Nadam se da sam bio od pomoći.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

acca3
Aleksandar
internet konsalting
internet

Član broj: 81635
Poruke: 353
79.101.63.*

Sajt: https://plus.google.com/+..


+23 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 14:02 - pre 137 meseci
Ja bih se tu opredelio za PHP varijantu.
Prvo, stranice treba da budu sa .php ekstenzijom.

Onda, taj levi sidebar pišeš u novi fajl, recimo left.php

Na mesto gde treba da se pojavi staviš

Code:
<?php

include 'left.php';

?>


I to je to.



seo optimizacija sajtova za Google
Neparno 10
 
Odgovor na temu

DDROTT
Web Dizajneri Web Developer
Srbija

Član broj: 208878
Poruke: 109
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.facebook.com/popov.mo..


+3 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 14:06 - pre 137 meseci
woow.. fantasticno, zahvaljujem se i jednom i drugom.. samo, da li to baš mora sa java script-op i php-om ?? ne moze nikako samo html ? ili samo da mi extenzija stranice bude html a da u nju ubacim jedan deo jscripta.. ??
 
Odgovor na temu

snake_master
Čačak

Član broj: 18087
Poruke: 402
*.ptt.rs.

Sajt: Trenutno nemam:)


+2 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 14:23 - pre 137 meseci

Odlican clanak o tome mozes procitati ovde:

http://www.alistapart.com/articles/phpcms/
 
Odgovor na temu

musicmaster

Član broj: 50955
Poruke: 1447
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+7 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 15:37 - pre 137 meseci
Citat:
da li to baš mora sa java script-op i php-om


....

Citat:
A jesi li razmišljao o tome da to bude i-frame?
 
Odgovor na temu

DDROTT
Web Dizajneri Web Developer
Srbija

Član broj: 208878
Poruke: 109
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.facebook.com/popov.mo..


+3 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 15:44 - pre 137 meseci
aham.. da.. paa.. IFrame mi se cini kao prilicno dobro resenje .. mislim da nema loshih strana.. zar ne ?
 
Odgovor na temu

godunski
Beograd

Član broj: 43618
Poruke: 77
*.ptt.rs.



+1 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 15:53 - pre 137 meseci
pa ako hoće baš html, onda je i-frame možda rešenje, iako php ima svojih prednosti. jedino što sam na par mesta pročitao da i-frame nije najbolje rešenje zbog googla, ali opet mislim da i to zavisi od kolikog je značaja informacija koja ide u i-frame...
 
Odgovor na temu

musicmaster

Član broj: 50955
Poruke: 1447
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+7 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom06.04.2010. u 16:05 - pre 137 meseci
Citat:
jedino što sam na par mesta pročitao da i-frame nije najbolje rešenje zbog googla,


BIlo nekada.... sada više ne.....
Google se kao motor za pretraživanje non-stop unapređuje....
sve ono što nekada nije bilo vidljivo za botove... sada jeste.

Inače, sitemap je dovoljan da sve "upečati" kako treba.
pored sajta, korektan sitemap i google vidi sve stranice,
bez obzira na ostalo...

Opet se svodi na jedno te isto...
Sajt kako god okreneš, treba da sadrži materijal koji ima smisla i koji predstavlja nešto...
Tematika je manje bitna.

Dakle, ako koristiš i-frame način,
onda na svakom frejmu koji se dobija pomoću klika,
ostaviš i link ka "bazi"...
...ako neko naleti samo na taj i-frame.
 
Odgovor na temu

SStudio

Član broj: 254071
Poruke: 586



+308 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom07.04.2010. u 12:14 - pre 137 meseci
Google ne indexira strane u iframe samo ukoliko je njegov sadrzaj sa druge web lokacije. Ali to ti ionako nije mnogo bitno ima drugih "kolaca" koje google vise voli :). Lupi mu iframe zavrsava ti posao.
Kada imas cekic sve ti lici na ekser
Simplicity is the ultimate sophistication.
 
Odgovor na temu

DDROTT
Web Dizajneri Web Developer
Srbija

Član broj: 208878
Poruke: 109
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.facebook.com/popov.mo..


+3 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom07.04.2010. u 14:00 - pre 137 meseci
hvala vam svima !! Odlicna ideja za iframe.. uopste mi nije pala na pamet..
znate, to mi je trebalo za ceo desni panel sajta.. to je onaj deo u kom mi se nalaze neke reklame, mali meniji.. sve u svemu, stvarcice koje cesto treba da menjam.. i od kojih cu izludeti ako ih budem popunjavao pojedinacno na svakoj stranici ! :))
puno ste mi pomogli. Hvala !


inace.. ako neko zna kako mogu da napravim comment formu na sajtu.. neka mi, molim vas, kaze.. jer mi je upravo ona. mala virtuelna stvarčica, skratila život za barem 3 godine.. pretražio sam ceo internet.. i ništa.. nigde ništa konkretno da nadjem.. prosto ne mogu da verujem da tu glupost koju svaki sajt ima.. ja ne mogu da nadjem na celim onternetu !
Hvala !
 
Odgovor na temu

m.stojanov
Milan Stojanov
Zajecar

Član broj: 126777
Poruke: 231
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.milanstojanov.iz.rs


+3 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom10.04.2010. u 12:12 - pre 137 meseci
Moras prvo da znas osnovno u PHP-u i da znas da baratas u phpMyAdmin-u da bi mogao da napravis formu za komentare. Mozemo da ti damo smernice:

1) Prvo treba u html-u da napravis formu za dodavanje komentara. (jedna od bitnijih stvari tu ti je name atribut svakog input polja!)

2) Treba da napravis bazu sa makar jednom tabelom (recimo komentari).

3) Zatim da napravis malecnu skriptu u PHP-u koja ce da uzme podatke iz html input polja preko $_POST promenljive, a onda da iste ubaci u tabelu tvoje baze.

4) Da napravis kod koji ce da napravi upit ka svim komentarima iz baze, a onda mysql_fetch_array() funkcijom i nekim loop-om sve komentare da ispise na strani.

Eto, to su te 4 stvari koje treba da uradis - vrlo je jednostavno ako si makar malo radio u PHP-u, a ako nisi, onda verujem da ces imati problem i dalje. U tom slucaju, obrati se u PHP forumu za pomoc. Ovo je forum za CSS.

Nadam se da sam uspeo da pomognem.


P.S.
I batali iframe - iskoristi ono sto ti je neko predlozio - include('sidebar.php');. Mnogo je bolje, a pored toga, jednostavno je standard da se tako radi. ;-)

P.S.2 Hvala ti na ideji - posto vec nema nigde, uskoro cu da napisem tutorial za apsolutne pocetnike - kako da naprave formu za komentare.
 
Odgovor na temu

DDROTT
Web Dizajneri Web Developer
Srbija

Član broj: 208878
Poruke: 109
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.facebook.com/popov.mo..


+3 Profil

icon Re: problem sa <div> tagom10.04.2010. u 17:05 - pre 137 meseci
eee.. to bi bilo mnooogo dobro !!!! to zelim.. vec sam i bio postavio pitanje na forumu.. ( na koje mi niko nije odgovorio.. xDD alii, nema veze !! :)) ) cekam da naucim kako se to radi.. i postavljam jedan sajt na internet.. samo cekam tu formu za komentarisanje.. i to je to. :))

Hvala u napred !! :D
 
Odgovor na temu

[es] :: Web dizajn i CSS :: problem sa <div> tagom

[ Pregleda: 2862 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.