Hmm Nadalllina, dobar primer ali nisam mislio na njih. Ustvari, nije me zacudilo nista od ovoga sto sam procitao (na zalost)...
Agencija na koju sam mislio (kad vec otvaramo karte) je New Moment, koja ima izuzetno slicnu prirodu poslovanja kao McCann Erickson... Da rezimiram, odnosno da probam da ih citiram - krajnje ironicno: "Mi smo agencija, mnogo jaka agencija, ti si (nazovi neki) talenat koji se skolovao za ovaj posao, iako ne postoji dovoljno dobra skola za nas nivo rada, ali cemo ti izaci u susret sa sansom da radis kod nas, zivis od vazduha - kolika ce ti biti plata, ali s druge strane, obezbedjujemo ti dosta materijala da napises autobiografiju pod nazivom "Moj talenat je crnac u vreme aparthejda"...!
Ne zelim da licno "prozivam" glavnu osobu iz pomenute agencije, ali sinonim New Momenta - Dragan Sakan, je u 80-im godinama mozda bio na pravom smeru osavremenjivanja tadasnjeg nerazvijenog domaceg advertajzinga, te dobro prepoznao i iskoristio priliku kao skolovani psiholog, da bi na kraju (kao i mnogi) ziveo i diktirao danas uslove i ultimatume koji su vazili u tim 80-im godinama. Ta stara garda, sa svim svojim principima, je jedan od razloga zasto obicna talentovana osoba ne moze doci do izrazaja, bez obzira na sve svoje umece i znanje (ne mislim na sebe... :)
Principi poslovanja pomenutih agencija se svode na cinjenicu da se zaposljava mladi skolovani (iskljucivo skolovani) kadar, pri cemu se praksa i iskustvo nipodastavaju jer "samo te agencije mogu pruziti adekvatnu / kvalitetnu / priznatu praksu"... preciznije, sav dotadasnji rad ne vredi ni za prazan burek...
Dokle god se glavno-odlucujuca licnost u agenciji postavlja kao "smartest brain in the world", srozavajuci talenat i nadarenost novozaposlenih kroz sramotno mala finansijska primanja, ukljucujuci i (po njima) opravdano neprijavljivanje radnog staza, uvek cemo dolaziti do zakljucka da MOZDA ROBOVLASNICKO DOBA NIJE ZAVRSENO...?! E sad, ko voli (ili jos bolje - mora), nek' izvoli...! Njihovoj politici je svejedno, nece se promeniti ni za hiljadu godina...
>>> Designed to be signed...!