Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Login forma, provjeta lozinke i username

[es] :: PHP :: Login forma, provjeta lozinke i username

[ Pregleda: 3555 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

[email protected]

Član broj: 18553
Poruke: 48
*.as54.ze.bih.net.ba.



Profil

icon Login forma, provjeta lozinke i username09.01.2004. u 16:52 - pre 217 meseci
Ovako. Interesuje me kako mogu napraviti login formu. Znaci, treba da postoji jedan sajt kojem se nece moci pristupiti bez user name i passworda. Posto znam ponesto u PHP-u, ne treba mi sad neko objasnjavati code kako da napraviti, nego samo da mi objasni kako je princip inace na ostalim sajtovima, forumima pa i na ovom forumu. Kako napraviti tu login formu, koja bi isla (ako je tacan username i loznka) na neki HTML sajt a da se tom HTML sajtu ne moze pristupiti bez provjere lozinke i username.

I jos nesto. Kako ide code da odaberem tip slova. Npr. echo "neki tekst" i sad da taj tekst bude napisan recimo slovima Arial, naravno i velicine recimo 20.

Hvala.
 
Odgovor na temu

bluesman

Član broj: 4505
Poruke: 1895
*.173.EUnet.yu



+1 Profil

icon Re: Login forma, provjeta lozinke i username09.01.2004. u 17:27 - pre 217 meseci
Citat:
[email protected]:
Kako ide code da odaberem tip slova. Npr. echo "neki tekst" i sad da taj tekst bude napisan recimo slovima Arial, naravno i velicine recimo 20.

Ne želim da budem maliciozan, ali da nisi uzeo malo preveliki zalogaj kada ti ovo predstavlja problem?

sa echo (ili print) iz PHP ti u stvari radiš HTML output, pa tako možeš da ispišeš i bilo koji html tag, što znači da pre "neki tekst" ispišeš HTML tag koji definiše tip i veličinu slova...

Što se autorizacije tiče, tu postoji više metoda, a glavna ideja je da kada se jednom proveri username/password upišeš ga u session koji provlačiš dok god je on na sajtu (to se radi skoro poluautomatski). Kada je ulogovan, posle na svakoj strani proveravaš da li postoji ta neka varijabla (kako god ti hoćeš da je zoveš) upisana u $_SESSION array, ako je tu onda mu dozvoliš pristup, ako nije - šalješ ga da se uloguje.
Goran Pilipović fka bluesman
 
Odgovor na temu

Vuk Nikolić
Vuk Nikolić
Banovo Brdo, Beograd

Član broj: 4895
Poruke: 244
*.beograd-1.tehnicom.net

ICQ: 42139643
Sajt: www.letva.org


Profil

icon Re: Login forma, provjeta lozinke i username10.01.2004. u 20:47 - pre 217 meseci
ja koristim mysql bazu za cuvanje podataka o korisnicima...
ako imas bazu na raspolaganju mogu da ti pomognem :)
 
Odgovor na temu

Ilija Studen
Novi Sad

Član broj: 3864
Poruke: 859
194.106.186.*

Sajt: www.activecollab.com


+1 Profil

icon Re: Login forma, provjeta lozinke i username10.01.2004. u 21:47 - pre 217 meseci
patUser klasa. http://www.php-tools.de/site.php

Pogledaj na DevShed ( http://www.devshed.com ), imas par tutorijala koji objasnjavaju kako da ga koristis.

PS: Ima li neko sistem koji koristi bazu, ali omogucava samo elementarne stvari (login i logout, whosonline isl). Treba biti Open Source da mogu da ga prilagodim... patUser je suvise mocan za ovo sto mi treba i bio bi pravi overkill koristi ga, a ja sam u takvoj frci sa ispitima da mi nije do izmisljanja tople vode :(
http://www.activecollab.com - Alat za upravljanje projektima
 
Odgovor na temu

Vuk Nikolić
Vuk Nikolić
Banovo Brdo, Beograd

Član broj: 4895
Poruke: 244
*.beograd-2.tehnicom.net

ICQ: 42139643
Sajt: www.letva.org


Profil

icon Re: Login forma, provjeta lozinke i username15.01.2004. u 12:02 - pre 217 meseci
mozda mogu da ti pomognem... jedino sta ti smatras pod elementarnim :)

ja imam kao sto si video na dasci jedan sistem... ali ako treba mogu da ga "redukujem" :)
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.bankmeridian.com

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Login forma, provjeta lozinke i username15.01.2004. u 12:30 - pre 217 meseci
Za login i logout, minimalno.

Jedna tabela u bazi, minimalno 2 polja - username (ključ) i password (kriptovan).
U $_SESSION jedna promenljiva za proveru da li je korisnik logovan - recimo provera je tipa: if (session_is_registered ('logged')). Dobro je da joj se dodeli vrednost username kako mogu da se kasnije ispituju raznorazne stvari vezane za korisnika.
Logout: session_destroy ().

Ubacivanje whosonline već mnogo komplikuje stvari. U onoj tabeli ili nekoj drugoj vezanoj za korisnike dodaješ još polje lastvisit koje mora da se osvežava pri svakoj novoj stranici. Za prikaz "ko nam je onlajn" se radi selekcija korisnika po tom polju.

Svaka druga džidžubidža takođe proširuje zahteve za implementaciju, dobro je ovo pitanje koje su to elementarne stvari (po meni, whosonline nije elementarno, ali to je već pitanje ukusa).
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Login forma, provjeta lozinke i username

[ Pregleda: 3555 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.