Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

problemi sa podlogom

[es] :: Web dizajn i CSS :: problemi sa podlogom

[ Pregleda: 2264 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
93.87.190.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon problemi sa podlogom24.01.2010. u 19:20 - pre 129 meseci
Veovatno ovo moje pitanje zvuci smesno vecini ljudi koji dolaze na ovaj deo foruma, ali evo:

Ne poznajem dobro alate za izradu web stranica, odradio sam nekoliko jednostavnih u FP i nekad davno u Page Composeru (isao uz Netscape) i to je sve.

Ne zelim da napravim nista tehnosloski extra, zelim da napravim jednu brzu i preglednu prezentaciju koja ima jako puno sadrzaja, razlicitih i koja ce sve vreme kao neki zajednicki motiv imati 4 backgrounda koji ce se pojavljivati na stranicama sa srodnim sadrzajem.

E sad, ono sto me muci: zbog obima sadrzaja a i mog ogranicenog znanja, za pojedine delove bi mi najvise odgovarali frejmovi, jedan za navigaciju a drugi za izmenjivi sadrzaj. Ono sto mi predstavlja problem je to sto inicijalni index.htm nema nikakav sadrzaj osim informacija o postojanju frejmova, tako da na njega nemogu da postavim bacground koji ce se lepo videti kroz providne frejmove (BG ima neki rad, nije samo boja ili mali motiv koji se ponavlja). Da ovaj BG postavim u svaki frejm - opet nije to TO.

Moze li me neko samo uputiti na neki link ili dati neku smernicu ka nekom resenju za ovaj "problem".
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

acca3
Aleksandar
internet konsalting
internet

Član broj: 81635
Poruke: 353
79.101.63.*

Sajt: https://plus.google.com/+..


+23 Profil

icon Re: problemi sa podlogom25.01.2010. u 09:36 - pre 129 meseci
Preporučio bih ti da izbegneš frejmove i umesto njih koristiš DIV-ove. Za to ti treba malo znanja CSS-a ali za to imaš gomilu tutorijala i objašnjenja na netu i neće biti veliki problem. Frejmovi su prošlost u webdizajnu tako da kad već učiš kreni odmah sa onim što je aktuelno i mnogo elegantnije za rad.
seo optimizacija sajtova za Google
Neparno 10
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
93.87.190.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom25.01.2010. u 13:56 - pre 129 meseci
hvala na savetu, ali to bi zahtevalo jedan poduzi studiozan rad za koji trentuno nemam vremena (moram da sto pre podignem prezentaciju), sto nikako ne znaci da necu sesti i kasnije nauciti sta i kako valja. s obzirom na moj vrlo oskuda nivo znanja, izgleda da cu ipak morati da posegnem za necim sto sam radio jos pre 10 godina - pseudofrejmovi, tj stanica samo lici kao da je iz dva (ili vise frejmova) a u stvari je to tabela koja se iznova ucitava pri svakom kliku. vec nekoliko sati citam po netu (npr. http://www.devarticles.com/c/a...ets/DIV-Based-Layout-with-CSS/ ), ali osim sto sam dobio raspored kontejnera kakav mi treba, i dalje ne nalazim nacina da u jednom od njih bude izmenjiv sadrzaj a u drugom samo navigacija.

jos jednom hvala na pomoci, kad mi se ukaze neko slobodno vre, moracu da ozbiljno prionem na ucenje :)
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

acca3
Aleksandar
internet konsalting
internet

Član broj: 81635
Poruke: 353
79.101.63.*

Sajt: https://plus.google.com/+..


+23 Profil

icon Re: problemi sa podlogom25.01.2010. u 14:26 - pre 129 meseci
Aha. Nisam odmah shvatio da hoćeš izmenjiv sadržaj u jednom DIV-u. Mislim da bi za to morao da upotrebiš PHP ili Javascript. Što proširuje oblasti koje trebaš da naučiš. :) Mada ima na netu i gotovih besplatnih skripti za to, pretraži recimo "random content script php" ili "random content javascript" trebalo bi da nađeš dosta raznih rešenja.

seo optimizacija sajtova za Google
Neparno 10
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
93.87.190.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom25.01.2010. u 14:35 - pre 129 meseci
ma nista specijalno, samod akad kliknem u levi navigacioni deo, dobijem adekvatan sadrzaj u desnom. da mi nije toliko stalo da zadrzim podlogu takvu kakva je, odavno bih sve ovo zavrsio sa frejmovima (ma kako zastareli bili, trentuno mi rade posao :) )

hvala ti i za ove savete, sad cu malo da procunjam netom.
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

kelja

Član broj: 70429
Poruke: 1416
109.93.18.*



+35 Profil

icon Re: problemi sa podlogom25.01.2010. u 19:43 - pre 129 meseci
A ono, najprostiji javascript, nije rocket science. Menjas javascriptom display property za divove... i to bi bilo to. :)
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
77.46.222.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom26.01.2010. u 23:21 - pre 129 meseci
nema te proste stvari od koje neznanje nece napraviti "rocket science" :)
taj sam :(

:)
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

musicmaster

Član broj: 50955
Poruke: 1447
93.86.214.*



+7 Profil

icon Re: problemi sa podlogom27.01.2010. u 00:21 - pre 129 meseci
Ja trenutno radim jedan sajt i dodajem tako malo po malo na njemu svašta nešto.
Inače, svaki index.html ima baš to što tebi treba sa po 2 dinamična div taga.

Taj link je kod mene u potpisu.
Sajt o kafi.
Recepti se pozivaju na js. kao i sredina saržaja na nekim stranicama.

Skoro sam dodao http://kafa.iskrica.info/num/ sekciju
pa pogledaj i sam.

Ciljaš na takav neki način prezentacije?

Evo ti odakle sve to potiče → http://labs.adobe.com/technologies/spry/samples/index.html

Imaš ti da čitaš do mile volje, btw.
Iz svakog "view source" klika na primerima iz linkova, možeš izvući odgovarajuću .js biblioteku i skinuti je kod sebe.
Kasnije koristiti.

Ono što je dobro, jeste da sve .js biblioteke i jQuery i Spry zajedno, sarađuju bez problema.
To ti možda sad ništa ne znači, ali hoće kasnije.

[edit]

Evo ti jednog lepog primera već skockanog....
Sve što treba je da poskidaš .js biblioteke...
iz source fajla...
Sve što je linkovano u HEAD tagu, iz FF-a, Google chrome browsera.... možeš dobiti pomoću tih linkova iz source fajla.

View Source.

http://labs.adobe.com/technolo...mples/htmlpanel/product-0.html

Kada dobiješ svoju kopiju, izmenjaš tekst.....
malo se potrudiš oko CSS-a..
ubaciš neku sliku....
promeniš malo, par background boja...

Šta ja znam....
Za 3 dana možeš biti gotov..

Brži način od toga, tako kako si ti zamislio...
jedino da platiš nekoga....

[/edit]


Good luck.
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
77.46.222.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom27.01.2010. u 13:56 - pre 129 meseci
musicmaste, veliko ti hvala na trudu i savetima, svakako cu sve lepo pregledati.
ja sam do sad, sa ovim vise nego malim znanjem uspeo sledece:
ubacio sam layere onde gde mi odgovara, a zatim u njih ubacio inline frejmove. i sve radi dobro (osim pozicioniranja objekata u infrejmu sto me povremeno dovodi do ludila, al ajd sad.) medjutim, sad sam se zaglavio na sledecem problemu: ono gde ti imas na strani o kafi Slatkiši | Gledanje u Šolju | Simboli | HOME ja imam neke druge pojmove. svaki od njih bi trebao da pozove razlicit navigacioni frejm iz koga bih u centralnom delu ekrana, klikom na link, dobio razlicit sadrzaj.

Na adobeovom primeru imaju samo jedan navigacioni deo, a ne 2 kao kod tebi i kod mene. ono sto takodje zelim da izbegnem je da mi se ponovo ucitava stranica pri promeni "glavnog" linka, npr. kod tebe klik na simboli, solje, home itd, dovodi do ponovnog ucitavanja stranice.

i hoce li mi iko reci kako da ubijem boju inline frejma, treba mi providan @%#^#@##$#$#@@!!!!.
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

musicmaster

Član broj: 50955
Poruke: 1447
93.86.214.*



+7 Profil

icon Re: problemi sa podlogom27.01.2010. u 14:45 - pre 129 meseci
Gledaj, na adobe primeru, imaš 2 varijante što lepo i piše na samom meniju.

Prvi je da učita komplet .html fajl, ne samo fragment. A to tebi i treba. Neko onda može da bookmarkuje baš tu stranicu.
Drugi je napravljen da iz te stranice te fragmente koristiš kao recimo pod-kategoriju.

Možeš ukloniti jedan od ta 2 menija, funkcionisaće.
Kod mene je nešto slično, ali u pitanju su drugačije .js biblioteke. Kod mene je spryupdate content.

Razlika je u tome da kada koristiš product pages iz datog adobe primera, address bar ostaje nepromenjen,
a učitava novu, kompletnu stranicu. E, to ti je ta mimika koju ti pokušavaš da izvedeš.

Kada bi probao da učitaš fragment kao open link in new tab... učitava se uvek samo fragment bez body taga.. bez html taga, samo dakle h1.

Izbor je tvoj, hoćeš samo frejmove, .js ili server side scripting.

Što se ostalog tiče,
Citat:
i hoce li mi iko reci kako da ubijem boju inline frejma, treba mi providan @%#^#@##$#$#@@!!!!.
probaj sa inline css metodom.

Recimo....

Code:
<htmltag style="cssproperty1: value; cssproperty2: value;"> </htmltag>


Good luck again.


 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
77.46.222.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom27.01.2010. u 15:35 - pre 129 meseci
tnx ver. 2.0 ;)

probacu veceras, javljam kad kupim novu makinu (posto cu verovatno da ovu razlupam u napadu kreativne nemoci ;) )
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

Stranger2
Stranger2

Član broj: 143429
Poruke: 2572
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.videomajstor.com


+43 Profil

icon Re: problemi sa podlogom27.01.2010. u 18:20 - pre 129 meseci
Ne moras praviti to sve od nule. Probaj koristiti neki CMS. CMS-ovi su izmisljeni bas za ljude koji imaju sadrzaj eli nemaju znanja ili vremena za kod i dizajniranje. Pogledaj na primer joomla, Wordpress i slicne...
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
77.46.222.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom27.01.2010. u 19:01 - pre 129 meseci
ljudi, stvarno ste 100% ok, svaka cast. pomalo mi je bilo nelagodno da uopste i postavim ovakvo pitanje, jer bar toliko znam da je za nekoga ko se time bavi ovo prilicno trivijalan problem. zbog toga sam malo i zazirao od toga kakve cu odgovore dobiti, na nekim drugim forumima (i u vezi nekih drugih tema) ljudi znaju da budu bas grubi preko svake mere, ali izgleda da to ovde nije slucaj, naprotiv. hvala vam svima na strpljenju, pa ako ni zbog ceg drugog onda cu zbog vaseg truda da mi pomognete, ovo odraditi kako treba i do kraja :)

radim u MS Expression Web-u, ali su mi templejti za CSS totalno strani i tesko mi je da elemente postavim onde gde zelim, a jos teze da ih suvislo povezem. zato sam krenuo sam html-om pa uz pomoc lejera i inline frejmova da malo zaobidjem nauku, aliizgleda da cvrc-nece-moci.

videcemo, javljam :)



~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
77.46.222.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom27.01.2010. u 23:53 - pre 129 meseci
Mozda ce zvucati cudno ali - uspeo sam

Napravio sam prvo ciljne fajlove (mala tabela, u jednomd elu se vrti mali slide shov, u drugom tekst koji opisuje sadrzaj.
Onda sam napravio navigacionu stranu za svaku od podoblasti - s leve strane lejer u kojem su tekstualno nabrojeni delovi koji treba da se pokazu i pored njega jos jedan lejer unutar kojeg je napravljen samo inline frejm (SADRZAJ) sa h=100% i v=100%.
Nakon svega, napravio sam glavnu stranu sa naslovom, ispod naslova horzontalno postavljen niz linkova, a sav preostali deo stranice opet jedan leyer u okviru kojeg je jedan inline frejm (NAVIGACIJA).

Sa horizontalnih linkova na glavnoj strani pozivam kao target inline frejm sa ucitavanjem navigacionog fajla koji dgovara "naslovnom" linku (NAVIGACIJA frejm). U NAVIGACIJA frejmu se ucitavaju navigacioni fajlovi u okviru kojih se sa svakog linka poziva odgovoarajuci sadrzaj kroz inline SADRZAJ frejm.

I sve radi.

Ono sto me izludjuje to je totalno nepostojanje wysiwyg-a (koji sa valjda podrazumeva?!?!), u Expression Web-u odradim npr. Prikaz 1 za sadrzajni frejm. Isti fajl samo preimenujem, zamenim flash slideshow (istih dimenzija kao i prethodni) istom velicinom ukucam drugi tekst proverim dimenzije tabele, sve isto u dlaku - a u browseru se svaki od prikaza razlikuje. Za malo, ali ipak primetno

I ono sto mi ostaje kao poslednji (mozda i neresiv?) problem je to sto sve sto se radi u inline frejmu mora da ima pozadinu u nekoj boji? Probao sam da ubacim #ffffffff, ali nista ne pomaze. a ako to ne resim, mogao sam komotno da ustedim sebi 3 dana kidanja nerava i odradim sve sa frejmovima

Link koji mi je musicmaster dao - ne znam da upotrebim. s obzirom da sam koristio samo html sa lejerima (a mozda i glupo pitam )
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
77.46.222.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom28.01.2010. u 01:29 - pre 129 meseci
dakleM, bas me krenulo, odmah zorom u prvu kladionicu,...

nadjoh i ovu providnost kako treba

u iframe sekciji coda treba ubaciti
ALLOWTRANSPARENCY="true"

a u body sekciju samog iframea
<body style="background-color:transparent"> </body>

jos samo da ukapiram ako je ikako moguce kako da ono sto vidim u programu u kojem radim, vidim i u pretrazivacu. koristim iste dimenzije za sve elemente, i nikad nisam siguran kad ce sta da "poludi".


p.s. ovo nisam pisao da bih pokazao svoje "znanje" bilo bi smesno, nego da se nadje za slucaj da naidje jos neko sa istim mukama koje sam i ja imae

p.s.s. jos jednom hvala svima na pruzenoj pomoci

~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

svetionicar
pancevo

Član broj: 89682
Poruke: 82
79.101.225.*

Sajt: www.manus.rs


+2 Profil

icon Re: problemi sa podlogom29.01.2010. u 12:44 - pre 129 meseci
Polako privodim kraju neke pocetne radove, tj, imam sajt od nekoliko celina koje ce sve izgledati kao ova koju radim, samo u drugim bojama i sadrzajima. Ostalo mi je da doradim jos par sitnica ali...



tekst "broj semenki..." je nekako zalepljen za ovaj flash koji se vrti u sredini ekrana. flash je stavljen u jednu celiju tabele, zatim je jedna prazna celija i na kraju kolona gde je u gornjoj celiji glevni tekst opisa a u donje dve "seme" i "rasad". Prazna celija koja ide celom visinom tabele i koju sam stavio kao "odbojnik" - nicemu ne sluzi koju god vrednost njene sirine da dam, ovaj maleni razmak izmedju slike i teksta ostaje, pa ostaje. u gornjem delu sam to nekako izbegao gurnuvsi sav tekst u desno poravnanje, ali dole nemogu nikako da se izborim sa tim.

tekst koji skroluje krajnje desno sam na jedvite jade smestio tu gde jeste i da bude veliki i sirok kao sto je na slici. nista vise nesmem ni da pipnem, jer i najmanje pomeranje dovodi do totalne pretumbacije elemenata na ekranu. iako sam se od samog starta trudio da napravim "cist" raspored, sve zajedno su tu 3 lejera i jedna tabela od 2 kolone, programi koje sam koristio kao da ne mare za wysiwig. veliki deop posla obavljam "nabadajuci" vrednosti u samom kodu jer granice i polozaj nekih elemenata cesto i ne vidim ili su negde izvan radnog ekrana i nedohvatni.

evo samo jednog primera, taj spisak biljaka, flesh i opis su unutar fajla koji se prikazuje kroz inline frejm. u originalu, to je jedna lejer desno (u kom je spisak biljaka) i inline frejm u kojem su u tabeli flesh i opis. evo kako to "vide" tri programa (99% sam odradio u expressionu, ovo je samo ilustracija)



i ako je pojam lejera isti kao i do sad, zasto ni u jednom od ovih programa nemogu da nadjem nacin da se kontrolise koji lejer stoji iznad ili ispod neceg drugog? npr, ako u lejeru imam inline frejm, kako da neki drugi lejer stavim IZNAD njega, imam utisak da kao po difoltu svi idu ispod i odmah postaju nedostupni zbog toga mi ostaje neiskoriscen prostor citavom sirinom slike odmah ispod flesha i spiska biljaka, jer u radnim ekranima ovaj prostor je prekriven leyerom sa inline frejmom (koji opet nesme da bude manji, jer odmah se pojave scroll barovi ).
~~~~~~~~~~~~~
manus manum lavat
manus.bravehost.com
 
Odgovor na temu

[es] :: Web dizajn i CSS :: problemi sa podlogom

[ Pregleda: 2264 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.