Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu

[es] :: Access :: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu

[ Pregleda: 2574 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zagorecForEver
Krapina

Član broj: 63062
Poruke: 54
89.249.105.*



Profil

icon Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu09.11.2009. u 13:47 - pre 142 meseci
pozdrav
molim za pomoć access gurua... kako prebaciti sadržaj nekog direktorija u access tabelu? Npr. da u nekom polju upišem ili odaberem određeni dirketorij i da mi program u neku tablicu koja prebaci nazive svih datoteka koje se nalaze u tom direktoriju....
npr. access tablica ima polje: path i ime_datoteke i da se onda na nekoj formi u nekom polju odabere direktorij npr:c:\slike\ i onda program u polje path upiše taj path c:\slike\ koji bude isti za sve datoteke u tom dir, a polje ime_datoteke da poprimi nazive datoteka tog direktorija( npr. slika1.gif, slika2.jpg, slika3.jpg. itd...)

zahvaljujem nkakavom korisnom savjetu!!

Poz
ZfE
ZagorecForEver
 
Odgovor na temu

izonic
ishab zonic
Tuzla

Član broj: 38128
Poruke: 591
92.36.212.*

Sajt: www.icentar.ba


+2 Profil

icon Re: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu09.11.2009. u 15:18 - pre 142 meseci
Nije mi jasno samo zasto u tabelu smijestati.
Broj datoteka u nekom direktoriju se vjerovatno mijenja pa ne vidim razlog zasto to smijestati u tabelu.
Dovoljno je u trenutku podizanja forme ili pak na neki taster iscitati sadrzaj direktorija i prikazati na formi.

Ako zapisujes u tabelu onda treba i pribiljeziti stanje na dan sat min.
zxz
 
Odgovor na temu

zagorecForEver
Krapina

Član broj: 63062
Poruke: 54
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu10.11.2009. u 18:19 - pre 142 meseci
poz
ovako.. ja sam gore naveo primjer sa slikama, a u stvari meni trebaju nazivi datoteka koji u nazivu sadrže određene šifre članova, npr TX9999_2009_11_08.xls gdje je 9999 šifra nekog člana, ostatak je datum
Datoteke u taj privremeni direktorij "puni" jedna aplikacija na koju ne mogu utjecati. Ja bi trebao generirane dateoteke upariti preko poznatih šifri i poslati na mejl tim članvima
Podatke u tabelu trebam jer mi treba ostati u arhivi informacija koj dan sam koju datoteku poslao. Osim toga trebaju mi i statistike po datumima za pojedinog člana a datum je sadržan u nazivu datoteke.

Iz svega navedenog sam zaključil da je najjednostavnije u neku tabelu puniti podatke o tim datotekama koje su poslane.
Etho - to je razlog zašto bi trebao popis dadoteka u tabelu. Sadržaj direktorija koji se čita generira se dnevno odnosno minimalno 2x tjedno.
Pomoću ovog foruma sam posložil i procedure za slanje mejla, prilagodil postojeće primjere svojem problemu, ali ostaje mi to famozno čitanje direkorija i spremanje u tablicu...
I da... program nije komercijalan nego ga radim iz usluge

Pljiz help
ZfE

ZagorecForEver
 
Odgovor na temu

izonic
ishab zonic
Tuzla

Član broj: 38128
Poruke: 591
92.36.140.*

Sajt: www.icentar.ba


+2 Profil

icon Re: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu10.11.2009. u 20:14 - pre 142 meseci
Napravit cu ti proceduru.
Moram to reci da ne pomislis da filozofiram ali eto moram pro izdetaljisati da nebi doslo do zabune.
Jasno mi je sad otprilike sta hoce ali po meni opet je bolje zapisati datum kada si iscitao datoteke nego njihov spisak.
Jedino nije tako ako ta aplikacija non stop izbacuje datoteke i zapisuje jednu preko druge.
Ako nije tako onda bi zapisao samo datum kada si zadnji puta ucitao datoteke ili pak ako treba od kojeg od kojeg datuma treba da ucita (svaka datoteka ima datum Kreiranja).
Narvno moze i na tvoj nacin tj. da se upisuju nazivi datoteka u mdb bazu te pri sledecem pokretanju da iozbacuje samo one koje nisu ucitane.
E sad ti znas najbolje sta ti treba.
zxz
 
Odgovor na temu

zagorecForEver
Krapina

Član broj: 63062
Poruke: 54
89.249.105.*



Profil

icon Re: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu11.11.2009. u 12:13 - pre 142 meseci
izonic... falim na trudu i čeeekma proc... i ne brini .. nema tu FILOZOFIRANJA - tu je to samo razmjena ideja. Više ljudi - više ideja - bolje rješenje!!
Ovo tvoje kaj predlažeš je ok, ali program mora poslati sve fajove koji se nalaze u tom direktoriju, nekam zapisati informacioju da je to napravil za te i te datoteke (tu mi treba taj popis u tbl), kad su sve otišle, direktorij se briše i ostaje prazni da čeka slijedeći export.
Problem koji me dalje očekuje je taj što ako mi ovaj program izgenerira neku šifru za koju ne mogu pronaći mejl u šifrarniku. Teoretski je to nemoguće, ali praksa "ruši teoriju" :-)

ZagorecForEver
 
Odgovor na temu

izonic
ishab zonic
Tuzla

Član broj: 38128
Poruke: 591
92.36.143.*

Sajt: www.icentar.ba


+2 Profil

icon Re: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu11.11.2009. u 15:15 - pre 142 meseci
Ovge procedure kopiraj u neki modu.
Ukljuci dao u referencama
U funkciji SearchFile <.LookIn = "C:\Tmp\nn" '> putanja napiši svoju putanju
Na neki Taster sa forme Napravi poziv Funkcije SearchFile
I to je to:

Code:
Public Function SearchFile()
'*******************************************
'Ime:      SearchFile  (Function)
'Sadržaj:   Trazenje fajlova na disku
'Autor:     ZXZ
'Datum:      rujan 05, 2008, 03:26:54
'Adresa: Tuzla BiH
'Email:     [email protected]
'Ulazni parametri:
'Izlazni parametri:
'*******************************************
Dim Db As Database
Dim Rs As Recordset
Dim Rsp As Recordset
Dim I As Integer
Dim R, Rp As Integer


'On Error GoTo Kraj
Call TabelaZapisa
With Application.FileSearch 'odredi opcije trazenja
.NewSearch ' nova pretraga
.LookIn = "C:\Tmp\nn" ' putanja
'.SearchSubFolders = True ' trazi i u pod direktorijima

.MatchAllWordForms = True 'ova 2 red nisam siguran kako protumaciti
.FileType = 1 ' tip fajla misli se na exstenziju 1--Sve extenzije 2-- xls file
    If .Execute() > 0 Then ' ako je sta nadjeno tada
    MsgBox " Ima: " & .Execute & " Datoteka"
    Beep
R = MsgBox("Da pobrišem poslije zapisa?", vbYesNo + vbDefaultButton2, "Pitanje")
    Set Db = CurrentDb
        Set Rs = Db.OpenRecordset("SELECT * FROM Putanje")
        For I = 1 To .FoundFiles.Count
        Set Rsp = Db.OpenRecordset("SELECT Putanja   FROM Putanje WHERE Putanja='" & .FoundFiles(I) & "'")
            If Rsp.RecordCount > 0 Then
            Rp = MsgBox("Datoteka: <" & .FoundFiles(I) & "> postoji u tabeli." & vbCr & _
            "Zapisi ponovo <Yes>" & vbCr _
            & "Nemoj zapisati  <No> " & vbCr & _
            "Prekini cio posupak <Cancel>", vbYesNoCancel + vbDefaultButton3, "Napomena")
            End If
            Rsp.Close
           If Rp = 0 Or Rp = 6 Then
                        Rs.AddNew
                        Rs.Fields(1) = .FoundFiles(I)
                        Rs.Fields(2) = Now
                        Rs.Update
                        MsgBox .FoundFiles(I)
                            If R = vbYes Then
                            Kill .FoundFiles(I)
                            End If
             ElseIf Rp = 2 Then
                        Rsp.Close
                        Set Db = Nothing
                        GoTo Izlaz
             End If
        Next I
        Rs.Close
        Set Db = Nothing
        Else 'ince
    MsgBox "nije nađeno!" ' upozorenjeda nije nadjeno
    End If ' kraj uslova
End With ' kraj opcija
Izlaz:
Exit Function
Kraj:
MsgBox "Greška Br: " & Err.Number & vbCr & Err.Description
GoTo Izlaz
End Function


Code:
Function TabelaZapisa()
'*******************************************
'Ime:      TabelaZapisa  (Function)
'Sadržaj:   Trazenje fajlova na disku
'Autor:     ZXZ
'Datum:      rujan 04, 2007, 12:3:33
'Adresa: Tuzla BiH
'Email:     [email protected]
'Ulazni parametri:
'Izlazni parametri:
'*******************************************
Dim Db As Database
Dim Tbl As TableDef
Dim Qd As QueryDef
Dim ImeTabele As String
Dim T As Boolean
Dim SQL As String

Set Db = CurrentDb
For Each Tbl In Db.TableDefs
ImeTabele = Tbl.Name
If ImeTabele = "Putanje" Then: T = True
Next Tbl

If T = False Then ' Ako nema tbale kriraj
SQL = "CREATE TABLE Putanje (ID Counter, Putanja TEXT(255) ,Datum Date)"
DoCmd.RunSQL SQL
End If

T = False
For Each Qd In Db.QueryDefs
If Qd.Name = "QPutanje" Then: T = True
Next Qd
If T = False Then
SQL = "SELECT ImeFilea([Putanja]) AS Ime, * FROM Putanje"
Set Qd = Db.CreateQueryDef("QPutanja", SQL)
End If
Set Db = Nothing
End Function
Function ImeFilea(Ime As String) As String
'*******************************************
'Ime:      TabelaZapisa  (Function)
'Sadržaj:   Trazenje fajlova na disku
'Autor:     ZXZ
'Datum:      rujan 07, 2008, 11:13:22
'Adresa: Tuzla BiH
'Email:     [email protected]
'Ulazni parametri:
'Izlazni parametri:
'*******************************************
Dim Fajl As String
    
    On Error Resume Next
Fajl = Ime
    Do Until Right$(Ime, 1) = "\"
        Ime = Left$(Ime, Len(Ime) - 1)
    Loop
ImeFilea = Right(Fajl, Len(Fajl) - Len(Ime))
End Function



zxz
 
Odgovor na temu

zagorecForEver
Krapina

Član broj: 63062
Poruke: 54
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu11.11.2009. u 16:01 - pre 142 meseci
vauuu.. ja to do pemzije ne bi složil.. pa i pitanje da li bi i tad.
Falim.... idem isprobavat

Se javim ak kaj ne mi jasno... iako ovak kad čitam kod mi sve izgleda jasno :-)

pozdrav

ZfE

ZagorecForEver
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Kako sadržaj direktorija prebaciti u tabelu

[ Pregleda: 2574 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.