Ovako, još prije par godina, kupio sam Pioneer TS-1346 II zvučnike za auto: http://reproduktory.hledejceny.cz/data/images/10/img_10265.jpg Zvučnici su 13 cm, 25 W nominalne i 120 W maksimalne muzičke snage, 4 oma. Međutim, nikad ih nisam koristio... Povremeno bi ih stavio u kartonske kutije od cipela (xD) i slušao na kompjuteru, u kombinaciji sa subwooferom... Prije nekoliko mjeseci mi je prijatelj dao stari radio, mozda 60 godina star i izvadio sam jedan zvucnik od njega... Jedan covjek kad ga je vidio, poludio je i za njega mi dao jos jedan par zapakiranih, nikad koristenih Pioneer TS-1346 : http://www.planetpioneer.de/medienbilderpool/TS-1346.jpg Također su 13 cm, 25/120 W, 4 oma a razlika od onih prvih je samo u membrani... TS-1346 II imaju običnu, dok TS-1346 imaju kao neke crtice na membrani (da se vidjeti na slici). Tako lijepo sad ja imam 4 komada, nisam punoljetan pa još ne vozim a moji svi imaju već ugradbene zvučnike u autu tako da neće tako ubrzo trebati!
Eto nakon priče, što je moja glavna namjera... Želim napravit kutiju za ove Pioneere za kućnu upotrebu! Audiofili, STOP! Odmah da vas obavijestim da ne prihvaćam komentare tipa "zvučnici su loši, nisu za kuću itd.". Slušam pretežno komercijalu i elektro muziku (techno, dance, trance, house) i ne tražim dlaku u jajetu. Tražim samo čisti zvuk (bez zujanja, prckanja itd. a to sve ovisi o pojačalu) i htio bi izvući što bolji, čvršći bas (budući da slušam techno) i čiste visoke, ali da ne bude previše "tanko". Uglavnom slušam MP3-ce (izvor laptop, MP3 player ili mobitel).
S obzirom na moje potrebe, mislite da će ovi zvučnici zadovoljiti potrebe?
Sad mene zanima... Prvo, budući da ću ugrađivati po dva zvučnika u jednu kutiju, jeli bolje da između iznutra odvojim (da svaki zvučnik ima svoju kutiju) ili da rade zajedno? Također pitanje; dali da ih spajam serijski ili paralelno? Čuo sam da je paralelni spoj bolji i kvalitetniji, ali budući da su 4 oma, paralelnim će doći 2 oma što bi mi moglo spalit neka pojačala (iako sam već slušao u takvim spojevima i u najgorem slučaju, pojačalo se malo više zagrijalo). Serijski spoj bi mi više odgovarao jer bi dobio 8 oma (impedanca na kojoj rade uglavnom sva kućna pojačala, a čak i da je pojačalo 4 oma, neće mu smetat veća omaža zvučnika, dapače, još će ga manje opteretit iako će izlazna snaga bit manja). No ćuo sam da je serijski spoj nekvalitetniji. Onda, kako da ga spojim?
Budući da je riječ o istim drajverima, mislim da skretnice neće biti potrebne, slažete se?
Nadalje, obraćam vam se jer želim izvući maksimum od ovih zvučnika! Najlakše je otprilike projektirat kutiju ali neću biti zadovoljan ako zvuk ne bude tkozna što a znam da nisu zvučnici krivi... Prvo je pitanje dali raditi bass reflex ili kompresijsku kutiju? Što vi mislite? Treba tu prvo odlučit jer o tome ovisi i litraža kutije. Pošto su isti zvučnici, dolazi u obzir i izobarna kutija ali mislim da je više fensy da imam dva zvučnika vani nego da je jedan unutra iza, a i kažu da su komplicirane takve kutije te zahtjevaju preciznost! A meni je ovo prva samogradnja zv. kutija. Mislim da ću se odlučiti za kompresionu jer sam malo testirao u kartonskim kutijama i mislim da mi daje bolji, precizniji bas bez cijevi (kompresijska kutija) a vjerojatno su i zvučnici napravljeni za kompresiju (jer u autu ćete jaaako rijetko naći bass reflex port u vratima =) ). Također, bass reflex kutije zahtjevaju malo veću preciznost nego kompresijske.
Vjerojatno ćete mi preporučiti WinISD ili slično... Imam ga instaliranog ali u bazi podataka nema ovog modela, a TS parametre nemogu nać na netu. Znam proceduru ručnog računanja ali nemam živaca, iskustva ni opreme za takvo nešto. Stoga pitam vas iz iskustva da ovako mi na blef pomognete neku dobru kutiju projektirati!
Sljedeća stvar, od čega da radim? Koji materijal? Mislio sam koristit šperploču (moj prijatelj je radio od toga, oni su mu odmah i izrezali i zadovoljan je zvukom ali je koristio male drivere, nekih 11 cm ili manje i to samo jedan po kutiji).
Evo ja sam napravio otprilike plan kako bi ja to napravio a sad dali će biti OK i to recite mi vi! Materijal: šperploča; mjere su OTPRILIKE (nisu točne!), mjerene ravnalom!

Dalje, ćime da lijepim stranice kutije? Drvofix? I da, kao što vidite, od iza mislim postaviti priključke, koje ću kupiti (nastojat ću koristit pozlačene i koristit kabel baš za zvučnike, malo deblji i kvalitetniji). Za to trebam napravit rupu od iza... Pošto je taj dio plastičan, dali će to remetiti zvuk?
Ako me niste shvatili u ovom "testamentu" od vas tražim da razmotrite moje planove i ispravite me ako griješim! Želim napravit jednu dobru kutiju da budem zadovoljan zvukom i basom!
EDIT: Zaboravio sam pitat; dali će mi biti potrebni neki midrange/tweeter? Ja se iskreno nadam da neće jer zvučnici su dobri i imaju dual-cone. I isto tako, budući da ovo radim čisto radi gušta, osim u materijal, ne mislim ulagat neke pare više jer drivere već imam. A midrange, visokotonci i skretnice će me dosta doći. Imam doma one neke male piezzo horne od 3 € ali mislim da bi to još samo pokvarilo zvuk...
Također za ispunu sam nabavio neke spužve dosta skupe (dao mi frend) ali mislim da imam malo toga... Moj drugi frend koji je radio kutije je kupio vunu (Rockwool xD) pa što da ja koristim?
A evo i kratka slikica kako izgleda to u kartonskoj kutiji: http://www.imagesforme.com/show.php/689842_DSC01079.JPG
Hvala unaprijed na pomoći!
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 19.09.2009. u 17:29 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 19.09.2009. u 17:30 GMT+1]