Citat:
npnetwork: ne radi se o tome sta bi za tebe bio spam, nego sta je po zakonu spam.
Zakon ne tretira spam nego samo oglašavanje koje je podvarijanta spama. Spam je pojam koji je daleko širi od oglašavanja.
Citat:
onda je spam i ako ja nekom ortaku posaljem mail i kazem mu:
Hoces da idemo na Adu?
Da bi neka poruka mogla da se proglasi spamom postoje tri neophodna uslova:
- da primalac nije tražio poruku,
- da primalac nije želeo da dobije i
- da se primalac izjasni da je smatra netraženom i neželjenom.
Imaš to detaqnije elaborirani u članku
Šta je spam - definicija spama.
Citat:
Jbyn4e:
Da li se slanje maila firmama svodi na poslovnu ponudu,ili spam?
To je nebitno. Na procenu spamabilnosti poruke ne utice to ko je primalac
Citat:
Onda mogu ovako da ti odgovorim: prvo slanje ti JESTE bilo SPAM, a svako sledece onima koji su potvrdili da zele da primaju obavestenja od tebe NIJE SPAM.
Pedja, slazes li se? Ipak ti imas mnooogoo vise iskustva oko svega toga.
Upravo tako. S tim, da je prema zakonu potrebno imati dokaz da je korsinik dao dozvolu da mu se salju oglasne poruke.
Citat:
I jos nesto Pedja, sta ako ja pitam nekoga da li zeli da mu dostavljam informacije o novim proizvodima (npr. mob. telefonima) u svetu? Znaci bez navodjenja da moze da kupi kod mene, cisto bih ga obavestavao ako je zainteresovan da dobije tehnicke specifikacije, link na sajtu proizvodjaca gde moze da vidi podatke o telefonu, skine drajvere i uputstvo... Da li je i to spam? Znaci ne oglasavam svoje proizvode, usluge itd, vec nudim informaciju (tehnicku) o proizvodu?
Yakon namenski ne govori o reklamiranju nego o oglasavanju. Oglasavanje je sirokpojam i ne mora obuhvatati samo proizvode i usluge. SLanje informacija je takodje oglasavanje.
U sustini, sadrzaj poruke nije bitan. Vazno je to na koji nacin i pod kojim uslovima je poruka poslata primaocu.
Opet, za nas zakon vazno je imati pisani dokaz da je primalac trazio da mu se salju poruke. Najprakticniji nacin za dobijanje dozvole je dvostruka potvrda: jednom korisnik inicira zahtev da mu se salju poruke (obicno preko sajta) a zatim taj zahtev potvrdi, obicno preko imejla. I tu ima mesta za zloupotrebe jer spamer moze da simulira da je ciljani korisnik poslao zahtev preko sajta p amu na osnovu toga posalje imejl i tako ostvari prvu komunikaciju, no i tu debelo rizikuje jer primalac opet moze da reaguje tumaceci to kao spam - jer on tu komunikaciju nije zapoceo.
Citat:
Tyler Durden: Praktično, svaki kontakt koji iniciraš TI kao neko ko bi slao poštu, se u 99% slučajeva smatra SPAM-om.
Ovo bi verovatno bila i najkraća definicija, jednim delom neprecizna, jer i dalje, da bi poruka bial protumacena kao spam moraju biti ispunjena gore navedena tri uslova. Ovo je samo prvi uslov, ali statisticki gledano, spam mozda nije bas u 99% slucajeva, ali tu je negde.
Citat:
fanfon:
Po meni je spam relativna kategorija. Ako neko dobije email sa ponudom kupovine usisivaca, a treba mu usisivac, nece ga smatrati spamom, dok onaj kome ne treba hoce. Ako bi posmatrali striktno, u vezi kupoprodaje, svaka prva poruka sa ponudom nekome bi se moglo smatrati spamom jer ako nesto nekom treba, taj ce kucati u pretragu to sto ga zanima i pronaci sajt gde se stvar prodaje. Ja te poruke vidim kao neku naprednu verziju trgovackih putnika, onih sto idu od kuce do kuce i nude sve i svasta. 99% ljudi definitivno ne zeli da im neko stalno dosadjuje na vratima kuce. Otici ce u prodavnicu kad im nesto treba...
Upravo tako. Mi kada nešto tumačimo kaso spam idemo sa pretpsotavkom da to jeste spam. Međutim, spamabilnost je relativna stvar i zavisi samo od toga kako primalac poruke poruku protumaci. Da bi nesto bilo spam moraju biti ispunjena sva ti vec pomenuta uslova. Ako neki od njih nije ispunjen, poruka nije spam.
Citat:
npnetwork: @Tyler Durden
mailove sam sakupio od klijenata koji su kupovali jedan od nasih proizvoda. Bili su tad upitani da li da im
saljemo obavestenja i pristali su. Jedina razlika izmedju og pitanja je ta sto sam ih licno pitao (licem u lice)
da im saljem kad taj proizvod dozivi neku promenu a sad ih pitam preko maila da im saljem mesecno dve poruke...
To ti nije dobro, jer ako je neko od tih klijenata zaboravio da je bio upitan, ili pitanej nije dobro shvatio, on moye da reguje tumaceci vasu poruku kao spam. I bio bi u pravu, jer vi nemate dokaz da vam je on dao dozvolu da mu teporuke saljete. Ako bi vas prijavio inspekciji ne biste se dobro proveli.
Citat:
I sve mislim da je to pitanje kako ko gleda u tom trenutku.
Pitanje je samo kako primalc poruke gleda na tu poruku. Neko ce na istu poruku reagovati kaoda je spam, a neko nece. I jedan i drugi bi bili u pravu, svako za sebe.
Kada mi govorimo o spamu to je nacelno, jer u najvecem broju slucajeva spam je lako prepoznatljiv. Izuzetak su oglasne poruke koje potpadaju pod nas Zakon o oglasavanju jer je on izricit - ne odlucuje primalac poruke o tome da li je poruka protivzakonita, vec Zakon a zakon kaze da je neophodno da posiljalac ima prethodno odobrenje da salje oglas imejlom.
Citat:
E to je glupo malo, isto kao i ono moje za adu, ali na ovom svetu sta god neko kaze naci ce se neko ko ce da kaze i suprotno od toga.
Glupo bilo ili ne, urpavo o tome moras da vodis racuna, jer ako nekome ne bude po volji to sto saljes, on je u pravu i obeutice te inspekcija. Slanje obavestenja imejlom je visoko rizicna stvar za ozbiljan posao. Mnogo je bolej uopste ih ne slati nego rizikovati da budu proglasena spamom, odnsno slati samo onim korisnicima z akoje smo sigurni da su svojevoljno trazili da im se te informcije salju, i obavezno cuvati dokaze o tome.
Kada ti dodje inspekcija samo ce da ti trazi dokaz da ti je neko odobrio slanje oglasnih poruka. Ako to nemas, gotov si. Kazne su drakonske kako za firmu, tako za odgovorno lice.