Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Inventor i ograde

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Inventor i ograde

[ Pregleda: 3650 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

haktore
Haktore Frodo

Član broj: 152830
Poruke: 5
*.adsl.net.t-com.hr.Profil

icon Inventor i ograde13.07.2009. u 23:02 - pre 130 meseci
Treba mi pomoć oko najboljeg načina definiranja sklopa ograde tako da bude upotrebljiv. Naime, razmak između osi vertikalnih cijevi je recimo 785. Ako u istom assembleyu imam dvije slične ograde (jedna ima razmak vertikalnih osi od recimo 1 metar), i ako idem editirati jednu ogradu i mijenjam razmak osi, mijenja mi se i ona druga a to ne želim. Ponovno definiranje cijele ograde zahtjeva određeno vrijeme, a vremena nikad viška. Isto tako želio bi riješiti i da mi se uz to mijenja i duljina nogobrana.

Valjda sam bio dovoljno jasan u objašnjenju pa molim za pomoć one iskusnije od mene...

Evo slikice ograde:
 
Odgovor na temu

SlavishaT
Slaviša Todorović
konstruktor alata za obradu lima
Prijedor

Član broj: 41978
Poruke: 355
*.broadband.blic.net.+5 Profil

icon Re: Inventor i ograde14.07.2009. u 01:17 - pre 130 meseci
Ne vidim razlog zašto bi se mjenjao razmak između osi vertikalnih cijevi kod druge ograde kada edituješ prvu, osim ako te dvije ograde nisu dva identična assembly-ja. Kako mjenjaš razmak između osi vertikalnih cijevi? Je li izmjenom dužine horizontalnih cijevi ili izmjenom dužine nogobrana?

Bolji način od takvog je da kreiraš u Excel-u tabelu sa potrebnim dužinskim parametrima: razmak između osa vertikalnih cijevi, visina ograde, razmak između osa horizontalnih cijevi, rastojanje nogobrana od tla, dijametar vertikalne cijevi i dijametar horizontalne cijevu. Parametre iz te tabele uvezeš u listu parametara svakog part-a i assembly-ja i na osnovu njih dimenzionišeš partove i definišeš 3D constraints-e u assembly-ju. Prednost je dakle što naknadno editovanje assembly-ja vršiš jednostavno izmjenom vrijednosti parametara u Excel tabeli.

Da li ovu ogradu modeliraš pomoću Frame Generatora, ili ''klasično'' modeliranjem svakog parta pa sklapanjem u assembly?
 
Odgovor na temu

haktore
Haktore Frodo

Član broj: 152830
Poruke: 5
*.adsl.net.t-com.hr.Profil

icon Re: Inventor i ograde16.07.2009. u 13:00 - pre 130 meseci
Nisam stigao ranije napravit reply - uvijek neka gužva...

Ograda je napravljena u Frame Generatoru. Problem se javlja ako imam recimo ogradu sa dvije strane neke platforme a ograde su različite duljine. Sad bi ja trebao prilagođavati i nogobrane, i sketch za frame generator i možda dodati i još koji stupić u sredini. Svaki part posebno i naravno ga preimenovat jer inače nastaje dar-mar. Taj proces bi želio nekako automatizirati da izbjegnem pogreške. Ako ne ide drugačije morat ću ručno, part po part.

Sviđa mi se ideja sa parametrima i možda uspijem nešto napraviti od toga. Hvala na savjetu.
 
Odgovor na temu

SlavishaT
Slaviša Todorović
konstruktor alata za obradu lima
Prijedor

Član broj: 41978
Poruke: 355
*.broadband.blic.net.+5 Profil

icon Re: Inventor i ograde17.07.2009. u 05:10 - pre 130 meseci
Evo još jedan prijedlog:

Da umjesto Frame Generatorom ograde modeluješ ubacivanjem iPartova u Assembly i zadavanjem Constraints-a između njih. Evo kako napraviti iPart za horizontalnu cijev:
1. Modeliraš cijev kao na slici. Dužina prvog Extrude-a može biti proizvoljna, ali ona će kasnije odgovarati rastojanju između osi vertikalnih cijevi. Tu dužinu u listi parametara možeš preimenovati u ''Duzina'' na primjer:

2. Snimiš cijev a zatim Tools/Create iPart
3. Prebaciš parametar ''Duzina'' u desni dio prozora a zatim ga podesiš kao Custom Parametar Colmun, vidi sliku:


Sada kada ubacuješ iPart horizontalne cijevi u Assembly imaš mogućnost zadavanja željene dužine.

Ovom logikom kreiraj iPart-ove za vertikalne cijevi, ''savijeni prelaz'' između krajnjih vertikalnih i gornje horizontalne cijevi, gornju horizontalnu cijev i nogobran. Te iPartove koristi pri kreiranju Assembly-ja ograda i pri tome zadavanjem visina vertikalnih cijevi i dužina horizontalnih cijevi i nogobrana definišeš željene dimenzije ograde. Prednost je u tome što naknadnim editovanjem jednog Assembly-ja ne mjenjaju se ostali Assembly.
Nedostatak je što se pri editovanju Assembly-ja moraju izmjeniti dimenzije svih iPartova pojedinačno.

Zakačio sam za poruku iPartove koje sam kreirao pa isprobaj odgovara li ti ovakav postupak. Sad vidim da je mnogo jednostavnije umjesto vanjskih vertikalnih cijevi, gornje horizontalne cijevi i savijenog dijela koji ih spaja uraditi sve jednim Sweep-om i konvertovati to u iPart, gdje bi ubacivanjem tog iParta u Assembly zadavali visinu i dužinu cijele ograde


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Inventor i ograde

[ Pregleda: 3650 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.