Da, to jeste problem ramdiska fikse veličine. Kad ga ne koristiš, deo RAMa ti je totalno neiskorišten. Pa ako si napravio ramdisk da bi povećao iskorišćenost RAM memorije - nisi postigao cilj, jer ti je RAM i dalje neiskorišten u vreme nekorišćenja RAM diska.

Catch 22, rekao bih.
RAM disku se može, pomoću nekih programa, i dinamički menjati veličina, čime se povećava iskorišćenost RAMa, ali se smanjuje stabilnost sistema, koja ovisi o stabilnosti i kvalitetu programa koji upravlja RAM diskom. Pa kad "pukne" taj program, pukne i ramdisk, a možda i ceo sistem.
Ali, ja sam u situaciji da mi je skoro stalno oko 1.5 GB RAMa slobodno, pa mi se više isplati dodeliti Photoshopu (u kojem često radim) 1 GB ramdiska za scratch disk, nego taj gigabajt držati redovno neiskorišten.
Imam Vistu, ali mi ona radi sporije od XP-a.
Pošto imam integrisanu grafičku, a Vista zahteva veći angažman grafičkog procesora - koji se na ploči sa integrisanom grafikom nalazi na istoj memorijskoj magistrali kao i CPU, jasno je da povećanom upotrebom GPU-a Vista usporava ceo sistem sa integrisanom grafikom. I kod mene se to jasno oseti. Iako imam C2D na 2.5 GHz i 3 GB RAMa, Vista mi se opet "kilavi"... Jbg...
A istina je da Vista "pametnije" upravlja resursima, bar koliko ja znam....
A i previše mi je "našminkana"... Ne sviđa mi se to. Sve one transparentnosti i odsjaji me samo nerviraju, a ni malo ne impresioniraju.
Sačekaću Windows 7, možda mi se više svidi.