Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?

[es] :: C/C++ programiranje :: Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?

[ Pregleda: 1950 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

cbb
Marko Kovacevic
Beograd

Član broj: 156292
Poruke: 34
*.eunet.rs.



Profil

icon Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?07.05.2009. u 02:47 - pre 132 meseci
Rečeno mi je da bi kod exception handling-a trebalo da za throw stavljam objekat posebne klase grešaka ("throw Izuzetak();"), umesto npr. "throw 20;".
Nisam uspeo da shvatim koja je prednost toga. :)
 
Odgovor na temu

Goran Arandjelovic
Beograd

Član broj: 29116
Poruke: 387
212.200.217.*



+9 Profil

icon Re: Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?07.05.2009. u 03:11 - pre 132 meseci
Ako ti je neophodno malo više informacija u vezi nepredviđene situacije, bacićeš složeniji objekat koji ih objedinjuje.

Nema tu pravila, ako ti je dovoljno da baciš jedan ceo broj samo, onda je i to sasvim ok.
Doduše, praksa je da imaš određenu hijerarhiju klasa izuzetaka i da bacaš objekat neke od tih klasa kako bi lepo mogao da iskoristiš eventualno polimorfno ponašanje i da postigneš veću granularnost.

Ako nije baš jasno opet, daću ti primer...
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1224



+92 Profil

icon Re: Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?07.05.2009. u 09:47 - pre 132 meseci
Citat:
cbb: Nisam uspeo da shvatim koja je prednost toga. :)

Recimo da ti se situacija sa izuzecima zakomplikuje, pa ti trebaju dodatne informacije za neki izuzetak. Treba ti recimo koja je funkcija pozvana i sa kojim parametrima. To ćeš lako pribeležiti ako je izuzetak objekat.
 
Odgovor na temu

cbb
Marko Kovacevic
Beograd

Član broj: 156292
Poruke: 34
*.eunet.rs.



Profil

icon Re: Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?07.05.2009. u 12:58 - pre 132 meseci
Ok, da, kapiram. Iz istog razloga iz kog je osoba tipa klasa, a ne ceo broj. Greška može biti složeno opisana.
Hvala. Problem je bio u tome što je meni dato neko polovično objašnjenje o tome kako ne želimo svaki put kad bacamo izuzetak "pisati "nešto" ".
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1224



+92 Profil

icon Re: Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?07.05.2009. u 13:35 - pre 132 meseci
Ni meni to objašnjenje ne govori mnogo, ali možda se odnosi na to da si u slučaju sa celobrojnim izuzetkom obavezan da interpretiraš taj broj svuda gde hvataš izuzetak. U slučaju sa klasama obično se interpretacija implementira u samoj klasi, kao što std::exception ima članicu char* what().
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Koja je prednost "bacanja" objekata kod izuzetaka u odnosu na osnovne tipove?

[ Pregleda: 1950 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.