Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom

[ Pregleda: 7592 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Who is
student

Član broj: 206414
Poruke: 7
94.189.238.*



+2 Profil

icon [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom27.12.2008. u 16:20 - pre 165 meseci
Napisati aplikaciju koja računa površinu zatvorene konture koju korisnik mišem iscrta na ekranu. Oblik konture je potpuno proizvoljan i može biti konveksan i/ili konkavan. Uraditi kompletan korisnički interfejs za ovu aplikaciju i ponuditi više opcija korisniku (poruka kada nije zatvorena kontura koja je iscrtana itd. )
Aplikacija se radi u C++.


Treba mi , molim vas, maksimalna pomoc u izradi zadatka. Predlozite prvo neke ideje i kako bi to moglo da se pretoci u kod, a ja cu jos konslutovati profesora za bilo koju nedoumicu... Hvala unapred...
 
Odgovor na temu

Ice-D

Član broj: 203571
Poruke: 33
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 09:56 - pre 165 meseci
Dali je telo ugaoni lik ili može bit zakrivljeni?
Ako je ugaoni tad ti trebaju samo x,y kordinate klikova, ako je zakrivljeni tada ti tebaju kordinate celog mouse left botton down-a.
Ako je ono prvo samo izračunaš udaljenosti između kordinata i primeniš algoritam za računanje lika kad imaš sve strane.
Ako je ono drugo pogledaj kako se računa površina integrala pomoću aproksimacije
 
Odgovor na temu

EArthquake

Član broj: 20684
Poruke: 884
*.eunet.rs.



+67 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 09:57 - pre 165 meseci
numericki, preko integrala po zatvorenoj putanji ?!?
mada ne vidim kako bi mogao da parametrizujes tu krivu ...

ili mozda da brojis piksele... pa u zavisnosti od rezolucije da racunas nesto...

ako ides preko ciste matematike , tesko...

mozda ovo s pikselima ...

nista pametnije mi ne pada na pamet trenutno


gde dobijate takve zadatke ?
 
Odgovor na temu

EArthquake

Član broj: 20684
Poruke: 884
*.eunet.rs.



+67 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 10:00 - pre 165 meseci
(sad videh post ^) ako se radi o "pravilnoj zatvorenoj krivoj" tipa , krug , elipsa... onda mi moglo preko integrala numericki , ali ti opet ostaje problem da je parametrizujes...
 
Odgovor na temu

Ice-D

Član broj: 203571
Poruke: 33
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 10:08 - pre 165 meseci
Citat:
Oblik konture je potpuno proizvoljan i može biti konveksan i/ili konkavan


Koveksan ili konkavan.. dakle poligon.. a ne krivulja
I kakav je problem dali je krivulja?Koliko se sećam .NET ima funkciju koja vraća sve kordinte mouse down-a

Evo naletio sam na neki program u MFC sa source kodom koji demonstrira mouse evente.. ne znam dali to šta valja imam samo VC++ express instaliran

A šta se tiče parmetarizacije...postaviš formu fiksno na recimo 500X500 piksela i onda samo prerečunaš kordinate u pikselima na cetimetre. Ispravite me ako grešim.

[Ovu poruku je menjao Ice-D dana 28.12.2008. u 11:36 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Ice-D dana 28.12.2008. u 11:37 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Ice-D dana 28.12.2008. u 11:49 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Bojan Basic
Novi Sad

SuperModerator
Član broj: 6578
Poruke: 3994
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: bojan_basic@elitesecurity.org
ICQ: 305820253


+604 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 10:48 - pre 165 meseci
Citat:
Ice-D:
Koveksan ili konkavan.. dakle poligon.. a ne krivulja

Zašto bi morao biti poligon? Konveksnost i konkavnost nisu vezani za poligone, već se definišu za proizvoljne oblasti.

@Who is:

Verovatno bi ti najlakše bilo ovako: postavi kvadratnu mrežu na radnu površinu (što kvadratići budu sitniji, preciznost će biti veća, ali i vreme računanja), izbroj koliko kvadratića se nalazi unutar lika, i pomnoži taj broj s površinom jednog kvadratića. Što se tiče ivičnih kvadratića (tj. onih koji baš leže na konturi), najbolje je da ubrojiš polovinu takvih.
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.
 
Odgovor na temu

component

Član broj: 182885
Poruke: 1020



+395 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 10:50 - pre 165 meseci
Pošto crtaš mišem po ekranu sve se svodi na brojenje pixela. Ne treba ti matematika uopšte Najjednostavnije rešenje koje mi pada na pamet bi bilo da napraviš da kada se nacrta objekat uradiš nešto tipa FloodFill() i prebrojiš piksele u boji kojoj je obojeno. Možeš i sam napisati FloodFill algoritam i direktno računati piksele bez potrebe iscrtavanja po ekranu. U principu sve se svodi na korisnički interfejs.
"Nadam se da će aktuelna vlast, kada se sve ovo završi imati pošteno i fer suđenje."
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4894
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+637 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 10:54 - pre 165 meseci
Poslacu ti tri dva modula, tek da se malo upoznas s materijom:
1. Poli4.c
Ovo je neki program koji mi se nasao u arhivi, a bio je neki seminarski rad, valjda.

2. Area (cpp/h)
Ovo sam ja jednom ranije nesto testirao u vezi crtanja i izracunavanja povrsine kod Doper uredjaja (saljem bez izmena, tako da ima 90% viska od onoga sto tebi treba), a ima isprogramiran i graficki interfejs za formiranje figure. Doduse, postojalo je ogranicenje da je moralo da se spreci povlacenje linije unazad, ali to je lako korigovati.

Crta se (dodaju se tacke) levim klikom misa, desno je UNDO. CTRL+Click je zavrsetak figure, ako se ne varam.

Ovde pogledaj funkcije:
float calc_polygon( point *, point * );
float calc_triangle( point *, point *, point * );

... a takodje i:
int SegmentIntersection( double*, double*, double*, double* );
koja ti treba da u grafickom modu isproveravas da li se nesto preseca. tj. da li je figura koju crtas ispravna.




E sad, koje ces razojno okruzenje korisiti za razvoj?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

EArthquake

Član broj: 20684
Poruke: 884
*.eunet.rs.



+67 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 11:14 - pre 165 meseci
Citat:
Ice-D: Koveksan ili konkavan.. dakle poligon.. a ne krivulja
I kakav je problem dali je krivulja?Koliko se sećam .NET ima funkciju koja vraća sve kordinte mouse down-a

Evo naletio sam na neki program u MFC sa source kodom koji demonstrira mouse evente.. ne znam dali to šta valja imam samo VC++ express instaliran

A šta se tiče parmetarizacije...postaviš formu fiksno na recimo 500X500 piksela i onda samo prerečunaš kordinate u pikselima na cetimetre. Ispravite me ako grešim.



mislim da ne mislimo na istu paraterizaciju , da bi racunao integral , moras da imas "funkciju" koja "crta" tu krivu
i to zadatu parametarski , da bi mogao da odredis granice integracije

ako pokupis "koordinate" "svake" tacke , dobices diskretne tacke, a ne neprekidno ...
(izvinjavam se matematicarima na sturosti oko terminologije ...)

 
Odgovor na temu

Ice-D

Član broj: 203571
Poruke: 33
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 12:18 - pre 165 meseci
pa da, može samo izračunat površinu stupaca unutar integrala, a svaki stupac može minimalno biti širok 1 piksel a visok n piksela. Također kretanje miša po formi dok je pritsnut levi klik nikad ne prati krivulju već prati piksele. Tehnički gledano korsnik nije unio krivulju već poligon tako de se nemora opterećivat oko savršene površine. Čak i da se u formu unese skenirana slika savršenog kruga taj krug više nije savšen već je nazubljen ( to bi se videlo kad bi se slika povećala )
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4894
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+637 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom28.12.2008. u 13:22 - pre 165 meseci
1. odaberi razvojno okruzenje koje ces koristiti za razvoj
(to ce indirektno uticati na odabir GUI frameworka)

2. definisi nacin kako ces u GUI okruzenju formirati figuru
(na primer: pritisnut i zadrzan levi taster misa uz vucenje formira kontru; odignut taster misa vuce liniju do sledeceg klika (uz to pokazuje dinamicki tu liniju); desni taster misa je UNDO; CTRL+Klik zatvara poslednju sa prvom tackom, da ne bi nabadao tu poslednju tacku )

3. Izracunaj povrsinu na osnovu serije tacaka, nekom metodom. To je poslednja faza, mozda i najlaksa, ...

Ostalo: snimanje tacaka u fajl, ucitavanje iz fajla, podesavanje debljine i boje linije kojom crtas figuru.

Eto, modifikuj kako ti odgovara ovo gore, i za pocetak je dovoljno da izadjes pred profesora...
 
Odgovor na temu

degi
Novi Pazar

Član broj: 212318
Poruke: 19
93.86.211.*

Sajt: www.nhc-team.org


+1 Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom14.02.2009. u 17:12 - pre 164 meseci
Evo ti nesto sto trazis ovo ti 100% treba, zadatak je uradjen i visual c++ znaci otvorish prozor iscrtas slobodnom rukom (misom) sta oces i ono ti izracuna povrsinu...ako nesto hocesh da promenish promeni uglavnomto ti je to...
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

johnny_90_kv
Student
Kraljevo

Član broj: 315161
Poruke: 1
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom03.06.2013. u 10:53 - pre 112 meseci
Pozdrav, ja imam dosta slican zadatak za seminarski... Da li neko od vas ima urađen ovaj zadatak? Jako bi mi znacilo da na osnovu njega uradim moj... hvala
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: [ZADATAK] Racunanje povrsine tela iscrtanog slobodnom rukom

[ Pregleda: 7592 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.