Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Interfejsi u Delfiju

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Interfejsi u Delfiju

[ Pregleda: 2364 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dbabic
Davor Babić

Član broj: 31834
Poruke: 51
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Interfejsi u Delfiju14.12.2008. u 15:37 - pre 143 meseci
Zna li neko nekakav dobar tutorijal o interfejsima u delfiju u praksi.
Jasne su mi osnovne stvari interfejsa. Delfi nema višestruko nasleđivanje, on ima interfejse. Da je interfejs ("vrsta apstraktne klase") način kojim forsiraš implementiranje metoda (i propertija (ali preko metoda)) klasama koje implementiraju interfejs, itd...
Pun sam teorije, a prazan prakse. Kako da koristim interfejse? Nekakvi linkovi, uputstva - bi dobro došla.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

priki

Član broj: 24732
Poruke: 697
89.143.139.*

ICQ: 174153511


+26 Profil

icon Re: Interfejsi u Delfiju14.12.2008. u 20:29 - pre 143 meseci
pa interfejsi se najviše koriste kada hoćeš da ti aplikacija koristi module (package)
da li su dll ili neki drugi, nebitno koristeći early bindig ili late bindig način učitavanja modula

najbolji tutorial i izveden primer je predavanje od Marca Cantu-a koji je održao na
ovogodišnjoj CodeGear konferenciji a zove se:
"Delphi Dynamic Architectures with Package"

mislim da sam čak postovao link pre par meseci
 
Odgovor na temu

dbabic
Davor Babić

Član broj: 31834
Poruke: 51
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: Interfejsi u Delfiju14.12.2008. u 22:27 - pre 143 meseci
Jesi, pronašao sam ga - hvala:

http://video.codegear.com/Code...Cantu_DynamicArchitectures.zip

[Ovu poruku je menjao dbabic dana 14.12.2008. u 23:42 GMT+1]
 
Odgovor na temu

schild
Dejan Šild
TopCode Software
Subotica

Član broj: 59888
Poruke: 137
213.240.53.*

Sajt: www.topcode.rs


+2 Profil

icon Re: Interfejsi u Delfiju15.12.2008. u 06:44 - pre 143 meseci
Citat:
dbabic: Delfi nema višestruko nasleđivanje, on ima interfejse.

Ispravite me ako gresim, ali ja sam skoro siguran da Delphi ima višestruko nasleđivanje.
 
Odgovor na temu

priki

Član broj: 24732
Poruke: 697
*.datalab.si.

ICQ: 174153511


+26 Profil

icon Re: Interfejsi u Delfiju15.12.2008. u 08:15 - pre 143 meseci
Citat:
schild: Ispravite me ako gresim, ali ja sam skoro siguran da Delphi ima višestruko nasleđivanje.


grešiš
delphi nema višestruko nasledjivanje
Kombinacija enkapsulacije i interfejsa ti je jedini način da se približiš višestrukom nasledjivanju u Delphiju.
 
Odgovor na temu

schild
Dejan Šild
TopCode Software
Subotica

Član broj: 59888
Poruke: 137
213.240.53.*

Sajt: www.topcode.rs


+2 Profil

icon Re: Interfejsi u Delfiju15.12.2008. u 08:43 - pre 143 meseci
U pravu ste, ipak nema. Kao da sam negde procitao...
 
Odgovor na temu

dbabic
Davor Babić

Član broj: 31834
Poruke: 51
213.253.116.*



+2 Profil

icon Re: Interfejsi u Delfiju15.12.2008. u 09:55 - pre 143 meseci
Nema ga ni Java, ni Delfi, a ni C#(ovo za C# je razumljivo obzirom da je glavni arhitekta C#-a Anders Hajlsberg - čovek koji je stvorio turbo paskal, a posle i delfi).
Da ironija bude veća ideju interfejsa je uveo Microsoft svojim COM-om, Anders ga posle proširio i pojednostavio, tako da je i sam Microsoft za svoj COM rekao da su trebali da realizuju interfejse onako kako je to urađeno u Delfiju (verovatno su zato i pokupili Andersa Borlandu). Java je kasnije kao proveren koncept pokupila sve najbolje C++-a i Delfija, pa sa Delfiijem i interfejse.

(Mislim nije da me neko pitao nego je interesantno za reći :-))
Pozdrav
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Interfejsi u Delfiju

[ Pregleda: 2364 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.