Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pocetncko pitanje za MVC

[es] :: PHP :: Pocetncko pitanje za MVC

[ Pregleda: 2380 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.62.55.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Pocetncko pitanje za MVC04.09.2008. u 21:09 - pre 157 meseci
Poz drustvo!
Poceo sam da radim jedan sajt po MVC modelu, ok mi ide ali imam problem sa postavljanjem putanja
Na primer na sajtu imam admin deo i kada se ide do njega na primer putanja je localhost/administrator/
Sada se tu logujem i imam formu
<form action="index/login" >...
sto znaci da kada se submituje forma kosristi se kontroler index a akcija login
gde ja proverim da li se uspesno ulogovao korisnik i ako jeste ja ga redirektujem na primer na "index/view/"
ali sada mi on u adres baru ubaci putanju localhost/admin/index/index/view
ako stavim samo "view" za putanju onda mi on upise dobru putanju ali ne ukljuc imi css fajl jer sam stavio u headu
<link rel="stylesheet" href="public/styles/admin_login.css" type="text/css" />
folder public se nalazi u folderu administrator gde je i iindex.php fajl.
Jedino sve radi ako stavljam apsolutne putanje
Da li moze smao neko malo da mi pojasni kako postavljam putanje ako radim po MVC modelu

djLapac
 
Odgovor na temu

Nikola Poša
Backend (PHP) developer
Humanity d.o.o.
Beograd

Član broj: 173839
Poruke: 1616
*.adsl-3.sezampro.yu.

Sajt: www.nikolaposa.in.rs


+33 Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC04.09.2008. u 21:25 - pre 157 meseci
Nikad se nisam susretao sa MVC-om, ali po nekoj logici, a i ako sam te dobro razumeo, kada se redirektujesh na taj "view", trebao bi taj deo koda za ubacivanje stila da promenish ovako nekako:

<link rel="stylesheet" href="../public/styles/admin_login.css" type="text/css" />

Drugim rechima, treba da se pozicionirash na jedan nivo direktorijuma ispod tekuceg, a to postizhesh sa ".." ispred putanje.
 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.62.55.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC04.09.2008. u 21:43 - pre 157 meseci
Znam za to, ali pazi, ja stavim "../../public/styles/admin_login.css" i ok on radi kada je "putanja localhost/administrator/index/view/" znaci kontroler index akcija view ali sada na primer imam link < a href="index/search/>Trazi</a> Trba da se pokrene kontroler index a akcija search
I kada sada kliknem na njega on mi u adres baru ubaci putanju localhost/administrator/index/view/index/search
a trebalo bi localhost/administrator/index/search
Onda ja stavim za putanju u linku < a href="../../index/search/>Trazi</a> i on ode na dobru putanju ali sada ne funkcionise putanja do css-a koju sam stavio "../../public/styles/admin_login.css"
Jedino sve radi ako stavljam apsolutne putanje, a mislim da ne mora tako da postoji neki fazon
djLapac
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4383
93.86.38.*

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC04.09.2008. u 21:46 - pre 157 meseci
Mislim da bi bilo lepo da kažeš koji MVC framework koristiš, a po tvom pisaniju bih rekao da je u pitanju CodeIgniter.

Nisam nešto preterano radio sa njim. Jesi odgledao one tutorial video snimke? Zašto ne koristiti apsolutnu putanju? Zar ne postoji neka funkcija koja može da ti rekonstruiše putanju do CSS-a?
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.62.55.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC04.09.2008. u 21:59 - pre 157 meseci
Ne koristim nijedan framework, pravim nesto kao svoj framework, koji cu kasnije koristiti
ZNam da ces reci da sam budala i da radim posao koji ima vec neko sjajno odradjen ali nekako sam navikao na svoj kod posle ga lakse prepravim kada zatreba, a i sada cu ga napravim pa kasnije cu ga koristiti.
Ne kazem da ne treba koristiti apsolutne putanje nego sam mislio da negde gresim sa ovim putanjama, ali izgleda da ne gresim da mora ovako
Mada nisam bas siguran
jer pazi kada imam putanju "localhost/administrator/index/search/term/trazeni termin"
koja kaze da se index.php nalazi u folderu administrator, a kontroler je index, akcija je search, i argument term cija je vrednost trazeni termin
I sada recimo da na tom templejtu koji se prikazuje imam neku sliku slika.png koja se nalazi u folderu public koji se nalazi u istom folderu administrator
onda bi mi putanja do nje isla ovako <img src="/administrator/public/slika.png">
i to bi bilo ok
ali ako bih hteo da stavim relativnu putanju morao bih ovako
<img src="../../../../public/slika.png">
i tako za svaki template u zavisnosti od boja prosledjenih argumenata
Mislim da nije bas ok ovaj drugi nacin
djLapac
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4383
93.86.38.*

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC04.09.2008. u 22:05 - pre 157 meseci
A što, kad već praviš svoj framework, ne napraviš funkciju ThisURL() ili tako nešto, koja će ti rekonstruisati URL do root-a tvog sajta, i onda u view-u, kad zoveš neki CSS, postaviš samo <?php echo ThisURL(); ?>/public/stil.css?
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

kazil
Robert Bašić
Full time PHP dev :)
Bačka Topola - Novi Sad

Član broj: 120044
Poruke: 686
*.ns.ac.yu.

Jabber: robertbasic@elitesecurity.org
ICQ: 446475288
Sajt: robertbasic.com


+2 Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC05.09.2008. u 10:37 - pre 157 meseci
Ili pogledaj neki gotov framework tipa Zend ili Seagull i pogledaj kako su oni odradili deo sa FrontController-ima. Seagull mi se ne svidja bas kako radi, ali je Zend vise nego dobar :)

Edit: Sad vidim... Tebi je application deo dostupan preko browsera? Posto je putanja localhost/administrator/public/ ? Znaci da je aplikacija? localhost/administrator/application/ ? Ili daj celu strukturu svog frameworka, da vidimo kakav si raspored napravio?
 
Odgovor na temu

agvozden
Aleksandar Gvozden
founder
Info-G
Beograd

Član broj: 37813
Poruke: 1115
*.ptt.rs.

Sajt: www.gvozden.info


+67 Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC05.09.2008. u 11:11 - pre 157 meseci
Mislim da je tebi zapravo problem zbog mod_rewrite

domain.com/folder/podfolder/strana.html ili nesto slicno...

uvak kada koristis mod_rewrite i primenjujes backslash karaktere moras da koristis i putanju do css-a, slika, js-a...

mozes pokusati sa <base href="{url}" target="_self" />, ali bi bilo pozeljno da ukoliko koristis MVC postavis oznake za glavni url...
src='/style.css' nije od pomoci jer ces ponekad imati podsajt...



 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.200.65.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC05.09.2008. u 11:46 - pre 157 meseci
Ok Nemanja, nije ni tvoje resenje lose, mada sam ja to resio tako sto sam u config fajlu stavio podesavanje za putanju do sajta i onda samo je koristim kasnije, mislim ista stvar.
Mislim da je najbolje da okacim kod pa ga pogledajte. http://strictsystem.com/aldimila.zip
(zipovan folder aldimila, samo ga stavite na root na serveru i baza proba.sql nalazi se u folderu aldimila, napravite kod sebe bazu proba i izvrsite kod iz baza.sql)
Naravno nisam od onih sto ostave kod da im neko napise i ispravlja ali eto samo neka neko pogleda sta sam radio i ukaze na greske(mislim da ih ima jako puno posto sam ja pocetnik sa MVC paternom)
Podesavanja za ime baze user i pass su u configuration.php u folderu aldimila
Kontroler index koji za sada jedini koristim je na putanji aldimila\admin\application\controllers
Klase koje koristim su na putanji aldimila\admin\library\classes
Tempejti koje koristim(inace koristi se Smarty template) su na putanji aldimila\admin\application\views\templates
User i pass za pristup admin delu koji je na putanji localhost/aldimila/admin su isti:
urban

Hvala unapred


djLapac
 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.200.65.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: Pocetncko pitanje za MVC05.09.2008. u 17:38 - pre 157 meseci
Izgleda da nema nijedna greska
Hvala svima
djLapac
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Pocetncko pitanje za MVC

[ Pregleda: 2380 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.