Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

javascript: disable

[es] :: Javascript i AJAX :: javascript: disable

[ Pregleda: 2812 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

darence

Član broj: 90747
Poruke: 364



+2 Profil

icon javascript: disable12.08.2008. u 23:29 - pre 156 meseci
imam funkciju koja proverava da li je validan username
Code:
function checkuser(fld) {
    var error = "";
    var greska=0;
    var illegalChars = /\W/; // allow letters, numbers, and underscores
 
    if (fld.value == "") {
        fld.style.background = 'Yellow'; 
        error = "You didn't enter a username.\n";
        greska=1;
        //alert(error);
    } else if ((fld.value.length < 5) || (fld.value.length > 15)) {
        fld.style.background = 'Yellow'; 
        error = "The username is the wrong length.\n";
        greska=1;
        //alert(error);
    } else if (illegalChars.test(fld.value)) {
        fld.style.background = 'Yellow'; 
        error = "The username contains illegal characters.\n";
        greska=1;
        //alert(error);
    } else {
        fld.style.background = 'White';
    }
    if(greska) alert(error);
    return error;
}


kako da blokiram submit ako validacija ne prodje?
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: javascript: disable15.08.2008. u 17:49 - pre 156 meseci
to se obicno radi ovako:
Code:

<form ... onsubmit="return validate(this)">
  ...
</form>

Code:

function validate(frm)
{
   var valid = false;

   // ovde ubaci proveru koja ce da podesi valid = true ukoliko je sve validno
  
  return valid; 
}

 
Odgovor na temu

Nikola Poša
Backend (PHP) developer
Humanity d.o.o.
Beograd

Član broj: 173839
Poruke: 1616
*.adsl-1.sezampro.yu.

Sajt: www.nikolaposa.in.rs


+33 Profil

icon Re: javascript: disable15.08.2008. u 19:03 - pre 156 meseci
A mozhesh i ovako neshto... Prvo, to dugme u formi postavi da bude tipa "button", a ne "submit", a unutar linije koda za to dugme napishi:
Code:
onClick = "checkuser(fld);"

A zatim u skriptu, iza poslednjeg if-a dodaj jedan else i u njemu samo napishi:
Code:
document.imeForme.submit();

Nadam se da razumesh na shta sam mislio...

[Ovu poruku je menjao raynor dana 16.08.2008. u 12:03 GMT+1]
 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
*.bvcom.net.



+13 Profil

icon Re: javascript: disable15.08.2008. u 19:33 - pre 156 meseci
a najbolje bi bilo da validaciju radis sa serverske strane. inace, js u browseru moze da se iskljuci u dva klika, pa si dzabe krecio...
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: javascript: disable15.08.2008. u 21:14 - pre 156 meseci
@japan: recimo da imas formu od 20-30 polja (ja sam se susretao i sa veim brojem polja) gde imas izmedju ostalog i upload fajlova, popuins ti tu formu (za sta ti treba bar 2 min) i kliknes submit, cekas par minuta da se fajlovi uploaduju (u zavisnosti od konekcije i velicine+broja fajlova) i onda ti server kaze da ti se (recimo) sifre ne podudaraju (ono standardno confirm password), pa onda izmenis to i opet cekas da se uploaduje i onda ti mozda javi neku drugu gresku... naravno ovo ponavljanje se moze resiti pomocu malo bolje backend skripte (koja moze da kesira uploadovane fajlove i da izgenerise listu svih gresaka), ali da se validacija vrsila i na klijentu (javascript) onda bi sve bilo mnogo bolje.

zakljucak: i client side i server side validacije, uvek! (ali naravno client-side ne bi trebalo da zavisi od js-a, recimo primer koji je raynor naveo nece da radi ukoliko je js disableovan, tj forma nece nikad biti poslana, dok je primer koji sam ja dao nezavistan od js-a i ukoliko je js iskljucen jednostavno nece biti client validacije i samo ce server odraditi validaciju)
 
Odgovor na temu

agvozden
Aleksandar Gvozden
founder
Info-G
Beograd

Član broj: 37813
Poruke: 1115
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.gvozden.info


+67 Profil

icon Re: javascript: disable15.08.2008. u 21:20 - pre 156 meseci
Najbolje je da radis na oba nacina.

JS validacija je user friendly, a serverska validacija je sigurnosti radi...
 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
*.bvcom.net.



+13 Profil

icon Re: javascript: disable16.08.2008. u 12:40 - pre 156 meseci
slazem se. mozda se nisam lepo izrazio, ali moja poenta je bila upravo to.
 
Odgovor na temu

darence

Član broj: 90747
Poruke: 364



+2 Profil

icon Re: javascript: disable16.08.2008. u 18:27 - pre 156 meseci
hvala.
dali ste mi ideju sa ovim server-side. meni treba samo da u korisnickom imenu ne bude razmaka niti svega sto nije slovo ni cifra. u tom slucaju imam ideju da ne zabranjujem submit kao sto sam ranije mislio, nego ako unese razmak ili neki zabranjen karakter da mu dam alert, pa ako ne poslusa onda neka ga php stopira. sta mislite?
 
Odgovor na temu

[es] :: Javascript i AJAX :: javascript: disable

[ Pregleda: 2812 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.