Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc za Access ????

[es] :: Access :: Pomoc za Access ????

[ Pregleda: 3208 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Å tampanje RSS

bokacbl
Negdje tu....

Član broj: 10877
Poruke: 182
*.dialup.blic.net



Profil

icon Pomoc za Access ????09.10.2003. u 11:25 - pre 219 meseci
Pitanja iz Accessa....

1.Interesuje me da li postoji mogucnost da se u odredjeno polje unese "formula" slicno kao i u Excelu tj. da se
vrijednost tog polja dobija zbirom,proizvodom... neka druga dva polja u istoj tabeli???

Odnosno, Ja sam pokusao sa Expression builderom i ne ide..

Probao sam npr. u tabeli imam 4 polja(polje1,polje2,polje3,polj4) i zelim da se 4 polje izracunava po formuli:

"Polje4 = polje1*4 + polje2*3 + polje3*2"

Probao sam u Design view da u Default value pomocu Expression Buildera unesem "=[polje1] * 4" i slicne kombinacije ali ne ide..

Ajde ako je neko imao iskustva u radu sa ovim da mi pomogne..

2.S obzirom da sam pocetnik u Accessu interesuje me jos jedna stvar a to je tzv. povezivanje polja
unutar jedne tabele..
Odnosno
npr. Kada zelim da unosim podatke u tabelu i na primjer iz List box-a izaberem grad Beograd zelim da mi
se u toj istoj tabeli u polju drzava pojavi SCG,na koji nacin se ovo radi bilo ako se podaci unose preko forme ili direktno
preko tabelarnog unosa..


Hvala puno
The only place success comes before work is in the dictionary.
 
Odgovor na temu

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
Poruke: 498
*.verat.net



Profil

icon Re: Pomoc za Access ????09.10.2003. u 12:37 - pre 219 meseci
Idi na code builder i probaj da isprogramiras to sto hoces. Npr.

Citat:

Private Sub Combo0_Exit(Cancel As Integer)
Grad.text = Combo0.text
End Sub


Na isti nacin mozes da radis sa formulama. Meni je to lepse i lakse nego da koristim neke microsoftove alate. Naravno ima nekih koji ubrzavaju rad, ali...
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Pomoc za Access ????09.10.2003. u 21:28 - pre 219 meseci
Citat:
Probao sam npr. u tabeli imam 4 polja(polje1,polje2,polje3,polj4) i zelim da se 4 polje izracunava po formuli:

"Polje4 = polje1*4 + polje2*3 + polje3*2"


Može bez problema. Samo ovo dodatno polje (Polje4) se ne stavlja u tabelu, jer nema potrebe da se u bazi drži podatak koji se dobiva iz ostalih polja. To polje se izračunava prilikom prikaza, tj. čitanja podataka.

Potrebno je da napraviš novi Query. Prvo staviš tri polja (polje1, polje2, polje3) iz odgovarajuće tabele, a onda dodaj jedno polje koje će da glasi ovako:

Polje4: [polje1]*4 + [polje2]*3 + [polje3]*2

i to je to (bez ikakvih " znakova na početku ili kraju!).



Pozdrav
Commercial-Free !!!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bokacbl
Negdje tu....

Član broj: 10877
Poruke: 182
*.dialup.blic.net



Profil

icon Re: Pomoc za Access ????09.10.2003. u 22:10 - pre 219 meseci
Pozdrav,

1.E ovo sto se tice Formula sam uspio da rijesim sa Expression Builderom i unosenjem Formula u Query koji se pokrece nakon unosa vrijednosti polja...

-Iako je ovo sto je "degojs" naveo kao rjesenje korisnije i adekvatnije za koristenje i organizovanje baza podataka...tnx "degojs"


2.Ali i dalje ne uspijevam da povezem da ako izaberem jednu opciju u Combo Box-u ili List-box-u da mi se automatski promijeni vrijednost u nekom drugom
polju u formi...Uspio sam preko Code Builder-a da napravim da pri unosu podataka nakon izbora na Combo Box-u se upise odredjena vrijednost u polje koje zelim..
To sam radio na ovaj nacin..
npr. ..Polje1_AfterUpdate()
Polje2.SetFocus
Polje2.Value = "Proba"
Polje3.SetFocus
......

Ali to mi ne rijesava problem..meni treba da se u formi pri unosu podataka nakon izbora iz List box-a jednog polja automatski promjeni vrijednost drugog List box-a na osnovu prethodno unijetih podataka u tabelu iz koje se povlace podaci za
oba list box-a(combo box-a nije bitno)...


The only place success comes before work is in the dictionary.
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: Pomoc za Access ????10.10.2003. u 00:48 - pre 219 meseci
moras negde u bazi da imas vezu izmedju beograda i srbije. posle toga je mnogo lakse.

"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

bokacbl
Negdje tu....

Član broj: 10877
Poruke: 182
*.dialup.blic.net



Profil

icon Re: Pomoc za Access ????10.10.2003. u 09:46 - pre 219 meseci
DeepBlue ...

Nisi me shvatio meni se Srbija i Beograd nalaze u jednom slogu(Zapisu) u istoj tabeli..

Bolje objasnjeno...

imam tabelu gl-grad...

i u njoj polja Grad, Drzava,Brojst,Povrsina....

I sad na osnovu unesenog grada da izbaci ostale podatke...


The only place success comes before work is in the dictionary.
 
Odgovor na temu

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
Poruke: 498
*.verat.net



Profil

icon Re: Pomoc za Access ????10.10.2003. u 12:14 - pre 219 meseci
A, da query... zaboravio... :)

Najlakse ces to resiti ako koristis wizard za combobox. Omoguci wiz. i napravi combobox. u okviru za dijalog odaberes kao sto je na slici. Dalje ces se snaci...
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bokacbl
Negdje tu....

Član broj: 10877
Poruke: 182
*.dialup.blic.net



Profil

icon Re: Pomoc za Access ????11.10.2003. u 16:46 - pre 219 meseci
Pozdrav,

Prvo hvala svima na pomoci uspio sam da rijesim prethodne probleme kombiniujuci vase predloge...

Dalje sada me jos nesto interesuje...

Napravio sam formu sa par polja za unos i par comb box-ova,napravio sam i tri command button-a koje
sam programirao jedno bi bilo za dodavanje novog record-a i jedno za zatvaranje forme.

Sto se tice treceg command button-a ne znam kako da programiram VB code da uradi sljedece:

Znaci napravio sam unos i zelim da mi te podatke istampam(tekuci zapisa na ekranu)???
odnosno pronasao sam neki zapis i zelim da ga istampam???

Napravio sam report sa podacima iz iste tabele iz koje su povuceni podaci za formu.

Nadam se da sam bio jasan.

The only place success comes before work is in the dictionary.
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: Pomoc za Access ????12.10.2003. u 02:16 - pre 219 meseci
Ako zelis da ti to dugme stampa samo trenutno uneti (ili zadnji uneti) slog onda napravi query tipa
Citat:

select top 1 naziv_grada, drzava, broj_stanovnika ....
from gradovi
...
order by id_grada desc


e sad ovo id_grada bi ti trebao da bude kolona sa jedinstvenim identifikatorom sloga, ako si ga formatirao kao autonumber

na osnovu ovog query-ja napravi izvestaj,
a trece dugme na formi dodaj sa funkcijom da poziva taj izvestaj (to mozes da odradis i preko wizard-a koji se pojavljuje kad dodajes dugmad)
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

mardesic

Član broj: 4755
Poruke: 20



+1 Profil

icon Re: Pomoc za Access ????09.11.2003. u 08:30 - pre 218 meseci
-Rešenje za tvoj prvi problem je korišćenje funkcije
Switch (grad1,drzava1; grad2,drzava2 … ;grad-n,drzava-n) ukoliko je broj različitih kombinacija ograničen, u helpu imaš primer koji radi baš ono što tebi treba.
-Štampanje trenutno aktivnog zapisa najlakše je uraditi ako u izvor podataka za tvoj izveštaj (upit ili SQL izraz) kao kriterijum referenciraš ID polje (recimo txtGlGradID) sa aktivne forme (recimo frmPodaci), na primer:
SELECT DISTINCT GlGradID,Grad, Drzava,Brojst,Povrsina.... FROM tblGlGrad WHERE GlGradID=[Forms]![frmPodaci]![txtGlGradID];
- Idle Mind is The Devil's Playground!
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Pomoc za Access ????

[ Pregleda: 3208 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.