Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako povezati vise baza i da li je to pametno????

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????

[ Pregleda: 4407 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
Poruke: 498
*.verat.net



Profil

icon Kako povezati vise baza i da li je to pametno????04.10.2003. u 09:46 - pre 222 meseci
Treba da napravim program koji ce da radi sa vise baza podataka. Izbor baze treba da se vrsi iz menija ( ili pomocu "open" dijaloga ili neceg slicnog). Da li je to izvodljivo i da li je pametno? Da li je pametnije da sve to smestim u jednu ( potencijalno ogromnu ) bazu. A, da, baza je access2000.

Svaka baza predstavlja jednog korisnika. Sve tabele i queries su identicni. Razlika je samo u podacima. Planiram da poveujem bazu(e) preko ADO.

Svaki hint je dobrodosao!

 
Odgovor na temu

Nub.Saibot
Srbija/BG

Član broj: 11838
Poruke: 99
*.direcpceu.com



Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????04.10.2003. u 11:07 - pre 222 meseci
Napisi jos detalja u vezi aplikacije i podataka u bazama.

Zasto ne bi dodao u tabele koje cuvaju podatke specificne za korisnika dodao jos jedno polje koje predstavlja ID korisnika. Naravno moras da dodas i tabelu u kojoj ces cuvati imena korisnika i ID-jeve.

Upite bi prepravio da filtriraju podatke i prikazuju za trenutnog korsinika.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
Poruke: 498
*.verat.net



Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????04.10.2003. u 12:26 - pre 222 meseci
Slazem se sa tim pristupom, ali ne znam koliko ce to "brzo" da radi. Imam veliki broj zapisa i oko 25-30 tabela. Jos ako one budu velike... Znaci, brzina!:)
Problem je u tome sto nemam iskustva sa tim, pa ne znam koliko bi deljenje na baze ubrzalo rad programa, takodje, ne znam da li je to uopste izvodljivo.
 
Odgovor na temu

Nub.Saibot
Srbija/BG

Član broj: 11838
Poruke: 99
*.direcpceu.com



Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????06.10.2003. u 11:11 - pre 222 meseci
Ranije sam radio bazu podataka u Accessu koja je bila podeljena po korisnicima, tj. za svakog korisnika poseban fajl, ali nije mi bila potrebna bilo kakva veza izmedju baza. Ako su ti potrebni neki izvestaji koji se odnose na sve korisnike onda bi ti savetovao da koristis jednu bazu.
Najbolje je da napises opis programa pa da onda ja napisem nesto korisno, ovako samo gadjam na slepo :)

Pozdrav
 
Odgovor na temu

silverglider

Član broj: 651
Poruke: 218
*.batalpha.de

Sajt: www.benchmark.co.yu


Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????06.10.2003. u 11:40 - pre 222 meseci
Da, bez opisa programa i strukture podataka deluje kao da je baza jako lose organizovana - tj. baza po korisniku. Ukoliko su strukture podataka izmedju tih korisnika iste ili barem slicne, onda to ide u jednu bazu, a dalje se razradjuje organizacija u okviru same baze. Ukoliko se plasis da je to preveliki zalogaj za access, onda si trebao za veci posao da uzmes i db veceg kalibra od toga. Odnosno, da zadatak odredjuje alat, a ne alat tvoje mogucnosti.

U svakom slucaju, ne verujem da bi ti deljenje na vise baza ubrzalo rad; bas naprotiv - ukoliko treba da radis sa vise korisnika istovremeno imaces vecih usporenja za vise sesija nad odvojenim bazama, nego da jednom uradis upit nad jednom vecom bazom. Mislim, ne moras da drndas sve podatke u tabelama - izvadi zeljenog korisnika (ili vise njih) nekim sql skriptom u temp dataset i operisaces samo nad tim ogranicenim skupom podataka.
I ne treba da se plasis da ce baza da naraste - to im je uobicajena aktivnost :)

 
Odgovor na temu

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
Poruke: 498
*.verat.net



Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????06.10.2003. u 12:18 - pre 222 meseci
Hvala. I ja sam mislio da tako treba da uradim. Zanimalo me je da li delphi podrzava rad sa vise baza na nacin koji sam opisao...
thanx
 
Odgovor na temu

silverglider

Član broj: 651
Poruke: 218
*.batalpha.de

Sajt: www.benchmark.co.yu


Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????06.10.2003. u 14:42 - pre 222 meseci
Mozes ti uvek da koristis vise ADO ili dbExpress ili trecih konekcija ka vise baza -> to nije problem i za to postoje mogucnosti, ali organizacija podataka je losa na taj nacin (za isti tip podatka; korisnik u ovom slucaju) i ne isplati se komplikovati stvari jer dobitak u brzini neces moci da ushtinesh. Hajde da su baze raznoimene, pa da su ti u jednoj bazi (lupam sada primer) podaci o ljudima, u drugoj firme, a u trecoj podaci o vozilima, pa da ti treba mesoviti upit da vidis recimo statistiku prema firmama kakva zaposleni voze kola - onda moras tako da kombinujes podatke iz vise baza. Ovako deluje da nema smisla - bar na osnovu onih podataka koje si izneo.
 
Odgovor na temu

bogiboy
Preko bare

Član broj: 14097
Poruke: 9
*.multiactive.com



Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????07.10.2003. u 00:12 - pre 222 meseci
Pretpostavljam da hoces da implementiras "user-row level security".
Posto su ti sve baze identicne, a razlika je u korisniku koji se loguje, ona nema smisla za svakog imati po bazu. Sta ako treba (u buducnosti) da podrzis 20>> korisnika?

A drugi problem je odrzavanje aplikacije. Ako izmenis strukturu, moraces da radis izmene na svim bazama.

Ja sam odabrao drugacije resenje za to. Za svaki rekord koji "stitis" u glavnim tabelama unesi dodatni rekord u SecurityTable koju bi kreirao u tom slucaju sa poljima recimo TableID - id "sticene" table, RecID - id rekorda u "sticenoj tabeli", UserID - ime usera koji ima pristup "zasticenom" rekordu. Na ovaj nacin mozes da obezbedis da Pera i Mika mogu da pristupe podacima za KompanijuA, a Laza i Steva ne mogu. Naravno tu moras da resis pitanje ko i kada odredjuje pravo pristup rekordu.

A kad se Pera loguje onda 'SELECT DISTINCT * FROM ZasticenaTabela JOIN SecurityTable ON (ZasticenaTabela.Record_id = SecurityTable.RecID AND SecurityTable.TableID = <id ZasticeneTabele> AND SecurityTable.UserID = :Userid)

Eto ideja za diskusiju.
 
Odgovor na temu

vladab
Vladimir Bašanović
Beograd

Član broj: 9512
Poruke: 498
*.verat.net



Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????07.10.2003. u 08:44 - pre 222 meseci
Problem je u tome sto sam nasledio nesto slicno, a korisnici hoce da im sve to bude upakovano na jednom mestu. Trazili su da samo "malo cacnem" i da im to funkcionise, pa se ja pitam da li mi se vise isplati da provaljujem sta je prethodnik radio i da preradjujem tabele i upite, da pravim novi program ili da napravim formu iz koje ce svaka baza da se poziva. Vidim da mi ne gine da radim sve iz pocetka.

Hvala na savetima!

PS Da li mogu da koristim accessovu bazu u kylixu?
 
Odgovor na temu

silverglider

Član broj: 651
Poruke: 218
*.batalpha.de

Sajt: www.benchmark.co.yu


Profil

icon Re: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????07.10.2003. u 10:44 - pre 222 meseci
Citat:
vladab:

PS Da li mogu da koristim accessovu bazu u kylixu?


Ako nadjes komponente ili drajvere za npr. dbExpress mogao bi - ali jos nisam cuo da ih ima.

 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako povezati vise baza i da li je to pametno????

[ Pregleda: 4407 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.