Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

IP televizija kod nas?

[es] :: Digitalna Televizija :: IP televizija kod nas?
(TOP topic, by Cileinteractiv)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 328624 | Odgovora: 1207 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bobanvs
Vrsac

Član broj: 119153
Poruke: 55
77.46.191.*

Jabber: adsl telekom


Profil

icon IP televizija kod nas?25.12.2007. u 18:26 - pre 201 meseci


B92 Tehnopolis Kolumne

25. decembar 2007.

IP televizija: Budućnost je počela

Danas, kada su cene korišćenja širokopojasnog pristupa Internetu u opadanju i kada su prihodi od telefonskih usluga sve manji, IPTV postaje glavna usluga oko koje se vodi borba između telefonskih i kablovskih operatera.

Autor: Diana Milanović
Izvor: Ekonomist

OBILNO: U Francuskoj IP televizija već ima publiku od 1,6 miliona ljudi

Nakon što je po prvi put lansirana na tržištu telekomunikacija, IP Televizija (Internet Protokol Televizija) definitvno se nametnula kao TV sistem budućnosti. Prva generacija IP TV usluge omogućila je kućnim korisnicima emitovanje digitalne televizije preko širokopojasne infrastrukture, koja, zbog velikih propusnih opsega, postaje ključna stavka u svetu komunikacijske zabave.

Međutim, ako se uzme u obzir već prisutna kablovska televizija, kao i emitovanje putem satelita, postavlja se pitanje na koji će se način IP TV provajderi nametnuti na trzištu, a da usluga koju nude bude drugačija od do sada ponuđenih. Rešenje ima mnogo, a sve se ponovo vrti oko krajnjeg korisnika i njegovih očekivanja. On očekuje, pre svega, razne vrste zabavnog sadržaja, mogućnost interaktivne komunikacije preko TV, jednostavnost u korišćenju i ostale inovacije koje klasična televizija ne podržava.

Tehnološke mogućnosti

Srbija

Kako stvari stoje, i mi ćemo se uskoro naći u zagrljaju IP televizije. Direktor Direkcije za usluge nacionalnog operatora Telekom Srbija Igor Jecl izjavio je da Telekom Srbija planira da pusti IP televiziju u martu sledeće godine u svim većim gradovima.

Do tada, valja znati da je za uvođenje IP televizije infrastruktura, odnosno širokopojasni pristup, osnovna tehnička pretpostavka. To, praktično, znači uvođenje DSL tehnologije, ADSL2 ili ADSL2+, koja obezbeđuje protok informacija do 24 Mbit/s prema korisniku, ili VDSL2, koji nudi još veće propusne opsege.

Ovo je predulsov i za naše tržište, mada bi, za početak, i opseg od 4 Mbit/s prema korisniku bio dovoljan, uzimajući u obzir tehnološki napredak u kompresiji slike. Sigurno je da bi ADSL protoke trenutno u ponudi na našem tržištu za brz pristup Internetu trebalo značajno unaprediti u slučaju implementacije IP TV rešenja.

“Video na zahtev” (Video on Demand), digitalni video-rekorder, Internet pretraživanje preko TV - samo su neke od mogućnosti IP televizije. Ali, idemo redom.

“Sadržaj na zahtev” esencijalni je deo savremenog stila života. Video na zahtev omogućava krajnjem korisniku da iz svoje kuće naručuje filmove koje želi, preko interaktivnog programskog vodiča. Interaktivni vodič je set informacija o filmovima prikazan na TV ekranu i pruža mogućnost krajnjem korisniku da preko navigacijske tastature vrlo lako pretražuje po vodiču, selektuje sadržaj koji želi da gleda, premotava unapred, unazad, prekida emitovanje i ponovo pušta film.

Pretraživanje olakšava i raspodela filmova po žanru, ali i mogućnost da se pročita kratak sinopsis filma ili vidi odlomak filma pre odluke o kupovini, odnosno zahteva emitovanja odabranog filma. Radi lakšeg odabira moguće je koristiti pretraživač naslova filmova ili imena glumaca po abecednom redu.

Muzika na zahtev su muzički klipovi koji su isto tako deo rešenja video na zahtev. Ako ste pomislili na DVD uređaje, tačno je da sličnost postoji, s tim što video na zahtev nudi mnogo praktičniji i efikasniji način odabira najnovijih filmova. Sa videotekom u kući, odlazak u DVD klubove ili kupovina DVD filmova, ako ih uopšte i nađete u prodaji, gubi smisao.

Digitalni video rekorder predstavlja revolucionarni način gledanja TV programa. Snimanjem direktnih prenosa, sami kreiramo svoj raspored gledanja sa sadržajem koji želimo i kada želimo da gledamo. Na ovaj način TV program postaje uvek dostupan i propuštene emisije, serije, utakmice, muzički koncerti uvek mogu da se naknadno odgledaju, kada vreme i obaveze dozvole. Sve je, dakle, pomereno u vremenu po želji korisnika.
MOBILNO: IP TV moguće je gledati i na mobilnom telefonu
MOBILNO: IP TV moguće je gledati i na mobilnom telefonu

Internet pretraživanje preko TV sledeća je interesantna mogućnost. Umesto računara, koristi se TV integrisani Internet pretraživač. Naročito je zgodno za one koji još uvek nisu razvili afinitet prema računaru. Google na TV-u indentičan je onom na računaru, gde se pomoću navigacijske tastature unose traženi pojmovi.

Za one koji ne žele da se pretplate na gledanje celog TV kanala, već samo određenih emisija (serije, filmovi, sport...), obezbeđena je usluga „plati pa gledaj“. Za ovu vrstu usluge potreban je PIN kod za kupovinu koji se dobija od IP TV provajdera.

Osim dobrog sadržaja, veoma je bitna i jednostavnost korišćenja. Elektronski TV vodič pruža mogućnost veoma jednostavne navigacije kroz različite kanale. U zavisnosti od dostupnosti informacija, po svakom kanalu moguće je pretraživati TV program po kategorijama (dečiji, dokumentarni, filmski, sportski, muzički...). Dodatno je moguće vršiti pretraživanje po ključnoj reči, pri čemu se u predviđeni prostor na ekranu unosi željena reč preko navigacijske tastature, bira opcija “traži”, a dobijeni rezultati pretraživanja aktiviraju se “klikom” preko navigacijske tastature.

Ekonomski aspekti

Hrvatska

U Hrvatskoj je T-Com lansirao IP TV rešenje „Max TV“, sa mogućnošću gledanja 65 kanala plus 10 novih kanala, kućne videoteke t.j. video na zahtev i usluge digitalnog video rekordera, „snimalice“.

T-Com svojim korisnicima nudi promotivnu cenu Max TV u prva tri meseca po ceni od oko 4,5 evra mesečno, dok je redovna cena osnovnog paketa dva puta veća. „Snimalica“ se nudi kao dodatna usluga - po ceni od, na primer, oko 5,5 evra za 30 sati snimljenog sadržaja. U ponudi su i „Plus paketi“ (sa dodatnih devet kanala, kao Manchester United TV, Chelsea TV...) po ceni od oko 5,5 evra mesečno u periodu od najmanje 12 meseci.

Tehnološke barijere nisu, dakle, nesavladive. Ekonomski aspekti uvođenja IP TV rešenja od ključnog su, međutim, značaja za (potencijalne) provajdere. Situacija na tržištu je takva da su kablovski operateri sve više okrenuti ka uvođenju telefonije u svoj postojeći portfolio usluga, s obzirom da već nude video servise i Internet. Obrnuto, za “telco” operatere glavni cilj uvođenje je video servisa, kao stavke koja nedostaje postojećim uslugama govora i Interneta.

Danas, kada su cene korišćenja širokopojasnog pristupa Internetu u opadanju i kada su prihodi od telefonskih usluga sve manji, IP televizija postaje glavna usluga oko koje se vodi borba između telefonskih i kablovskih operatera u cilju očuvanja pozicije na tržištu, uvećanja prosečnog mesečnog prihoda po pretplatniku, očuvanja postojeće baze korisnika i - načina da se razlikuju.

iSuppli Corporation, koji se bavi analizom tržišta, predviđa rast IP TV tržišta za faktor 34 u periodu od 2006. do 2011: sa 779,2 miliona dolara u 2006. na 26,3 milijarde u 2011. godini. To ne uključuje prihode od reklama. Pretpostavlja se da će, zajedno, kombinovane usluge „video na zahtev“ i „plati pa gledaj“, doneti oko 300 miliona dolara zarade u 2007. On-line reklamiranje preko IP TV rešenja jesu dodatni izvor prihoda.

iSuppli veruje da IP TV provajderi imaju dodatnu mogućnost da ponude oglašivačima servis sa dodatnom vrednošću kroz promovisanje putem interaktivne komunikacije. Krajnji korisnik i učestalost njegovih zahteva jeste najbolji on-line parametar uspešnosti određenog brenda koji se na ovaj način reklamira. Sve ovo upućuje da će advertising baziran na IP TV premašiti milijardu dolara u 2010. godini. Prihode nastavlja da diktira američko trzište. Predviđa se da će Severna Amerika zaraditi samo na korisničkoj pretplati više od 10 milijardi USD prihoda do 2011.

Virtuelno je realno

Da se IP TV rešenja nekome ne učine kao još jedna virtuelna bajka, navedimo niz realnih primera. Tako je najveći operater u Hong Kongu, PCCW, prvi put ponudio IP TV rešenje 2003. - NOW TV. Tada je bio pionir u ovoj oblasti, sa ponuđenih svega 23 raspoloživih kanala. U 2005. godini, broj pretplatnika porastao je na više od pola miliona i obezbedio 15 dolara prihoda po pretplatniku. Danas PCCW ima preko 750.000 petplatnika, a očekuje se porast do miliona.

NOW BNC (Business News Channel), 333. kanal po redu u ponudi NOW televizije, predstavlja dodatnu novinu u ponudi PCCW. Novi poslovni kanal koji je počeo sa emitovanjem u martu 2006. emituje stanje na lokalnoj berzi, kao i poslovne vesti iz celog sveta na interaktivan način, što do sada nije postojalo na trzištu Hong Konga. Krajnji korisnik prati stanje željenih kvota na berzi koristeći daljinski upravljač, dok u isto vreme gleda poslovne vesti. NOW BNC uživo pokriva više od 10 brokerskih i analitičarskih kuća koje komentarišuo aktuelna dešavanja na berzi. Pretplana za ovaj kanal košta 30 dolara mesečno (u periodu od 12 meseci), dok je pilot-korisnicima ponuđen po promotivnoj ceni od 15 dolara mesečno.

S obzirom da je PCCW dominantan i u pružanju 3G servisa, krajnji korisnici imaju mogućnost gledanja ovog poslovnog kanala ne samo kada su kod kuće, već i na putu, a preko svojih mobilnih telefona.

Evropa

Krajem 2006. Evropa je imala najveći udeo na IP TV tržištu, prema informaciji ATV. Francuska predstavlja najveće IPTV tržište u Evropi. U Francuskoj je IP TV lansirana 2003, da bi krajem 2006. imala milion korisnika, a predviđa se da će njihov broj narasti do 1,6 miliona do kraja ove godine.

Sledeće veliko tržište je Španija sa 450.000 pretplatnika krajem 2006, odnosno milion na isteku ove godine. U Nemačkoj se procenjuje da je broj IPTV korisnika sada 700 hiljada. Predviđa se da će u 2011. Kina biti dominanta po broju IP TV korisnika. Razlozi su velika populacija, kao i odluka da IP TV bude glavna tehnologija Olimpijskih igara 2008. u Pekingu.

Belgijski operator, Belgacom, startovao je sa rešenjem IP televizije 2004. godine pod nazivom Belgacom TV . Danas Belgacom ima više od 190.000 IP TV korisnika, 80 raspoloživih kanala za TV emitovanje i nudi 1.300 video naslova u okviru usluge „video na zahtev“. U februaru 2007, Belgacom je svojim korisnicima dodatno ponudio mogućnost digitalnog video rekordera, kao i servis „komforno gledanje“, koji omogućava pauziranje u toku direktnog prenosa i nastavak gledanja od momenta prekida do samog kraja.

Uvođenje televizije visoke definicije (HD TV - High Definition TV) sa značajno većom rezolucijom slike uskoro očekuje Belgacom korisnike - tačnije, dve trećine domaćinstava u Belgiji. Belgacom veruje da je sadržaj koji emutuje način da se istaknu i razlikuju od kablovskih operatera. Belgacom ima ekskluzivno pravo da prenosi fudbalske mečeve belgijske Juvelir lige tri godine, koji se nude krajnjim korinicima po principu „plati pa gledaj“. Belgacom TV je sa Warner Bros. potpisao ugovor koji garantuje da će filmovi u produkciji američke kompanije biti raspoloživi u videoteci (DVD) i ponuđeni u okviru Belgacom TV rešenja, video na zahtev, istovremeno.

Za mesečni račun koji uključuje širokopojasni pristup i Belgacom TV servis krajnji korisnici ovog operatera treba da izdvoje do 50 evra. Sta mislite o ovome?

 
Odgovor na temu

Librabicboj

Član broj: 88931
Poruke: 409
77.46.206.*+7 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?25.12.2007. u 21:27 - pre 201 meseci
Nista novo,

TriplePlay je u svetu odavno u ponudi!

A kada ce kod nas..... videcemo
 
Odgovor na temu

miki_250
milan markovic
beograd

Član broj: 81008
Poruke: 211
91.150.105.*+2 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.12.2007. u 00:38 - pre 201 meseci
kod nas je to u fazi testiranja ali zato kad proradi sbb i ostalima se lose pise jer razvlacenje kablova sa zgrade na zgradu ko indijanci ne moze da ponudi obicnu uslugu a ne net....kako treba....
 
Odgovor na temu

MilanMilan
Côte d'Azur

Član broj: 44664
Poruke: 362
*.vdial.verat.net.+17 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.12.2007. u 01:00 - pre 201 meseci
ali zato ce iptv besprekorno da radi na danasnjim brzinama adsla.. kod onih koji ga uopste imaju.
 
Odgovor na temu

Slobodan Milivojevic
One IT
Pirot / ni.ac.rs

Član broj: 7062
Poruke: 6383
*.exe-net.net.

Jabber: poglavica@elitesecurity.org
Sajt: www.slobodanmilivojevic.i..


+363 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.12.2007. u 10:14 - pre 201 meseci
He he he, aj da vidimo taj IPTV kad ja imam oko 300 CRC grasaka na mojoj ADSL liniji od 1.5Mbit za pola sata... Za ADSL trebaju kvalitetne parice, a to bas i nije slucaj u Srbiji. Bas da vidim kako ce IPTV stream da radi na toj parici pri brzini od recimo 4Mbit/s.
Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?!?!?!?!
www.oneit.rs :: www.koktelbar.rs ::
www.fissoft.net

Fiber on steroids:
http://www.speedtest.net/my-
result/3821970146
 
Odgovor na temu

covek_iz_senke

Član broj: 10483
Poruke: 224
*.ADSL.neobee.net.Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.12.2007. u 16:45 - pre 201 meseci
U Crnoj Gori je od nedavno ta usluga uvedena.

http://hr.satelitv.net/jumpto.asp?ref=news&cat=72&id=2866
http://extratv-cg.com/
 
Odgovor na temu

miki_250
milan markovic
beograd

Član broj: 81008
Poruke: 211
77.46.234.*+2 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.12.2007. u 19:10 - pre 201 meseci
u fixnu telefoniju se ulaze mnogo novca a jedan od razloga je sigurno i ponuda takvih usluga koliko se secam radi se o oko 800miliona evrica sto su uzeli kredit(od city bank)prosle godine.
 
Odgovor na temu

mischo
ICT specialist
Beograd

Član broj: 12455
Poruke: 878
79.101.146.*

Sajt: www.eSrbija.net


Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.12.2007. u 19:35 - pre 201 meseci
Uvođenje IP televizije jeste logičan korak u ponudi operatera koji nude širokopojasni pristup intenetu. Time se ulazi na novo tržište na kojem tradicionalni telco igrači nisu bili zastupljeni. Sa druge strane kablovski operateri i svi oni koji imaju infrastrukturu do korisnika ulaze u voice biznis. Ovim se dodatno iskorištavaju inveesticije u postojeću infrastrukturu i stvaraju čvršći ugovori sa korisnikom. Prihodi od tradicionalnih servisa kao što je prenos glasa padaju. Fiksna telefonija dramatično gubi broj korisnika. Mobilna telefonija je i na našim prostorima došla do penetracije od preko 100%. Rezultat toga je pad cena. Znači ostaju samo novi servisi kao prostor za rast prihoda.

Rezultat jeste da se IT, telekomunikaciono, media i entertainment tržište spajaju u jednu međusobno spregnutu celinu. Dolaze nam zanimljivi dani!


Ignorance is bliss!!!
 
Odgovor na temu

batancev

Član broj: 114637
Poruke: 604
79.101.146.*+1 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.12.2007. u 22:16 - pre 201 meseci
Citat:
miki_250: u fixnu telefoniju se ulaze mnogo novca a jedan od razloga je sigurno i ponuda takvih usluga koliko se secam radi se o oko 800miliona evrica sto su uzeli kredit(od city bank)prosle godine.mislim da si se malo prevario u koracima
taj kredit od 800mil je uzet da bi se kupio telekom srpska i da bi bilo para za damping cena u crnoj gori
moli boga da je neki deo tih para zavrsio u granicama srbije
Remember, remember
The 5th of November
The gunpowder treason and plot
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot
 
Odgovor na temu

miki_250
milan markovic
beograd

Član broj: 81008
Poruke: 211
77.46.181.*+2 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?27.12.2007. u 23:29 - pre 201 meseci
jeste upravu si ali koliko sam ja razumeo deo novca ce biti odvojeno za ulaganje u fixnu telefoniju ili lazu :):)
 
Odgovor na temu

MilanMilan
Côte d'Azur

Član broj: 44664
Poruke: 362
*.vdial.verat.net.+17 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?28.12.2007. u 15:07 - pre 201 meseci
Ulaze se, ali nedovoljno. A nije nama to jedini problem u vezi sa Telekomom..
 
Odgovor na temu

Paxy
Bojović Petar
Računarski fakultet - Asistent -
Administrator mreže
Rusanj, Beograd

Član broj: 7003
Poruke: 355
*.skymusic.co.yu.

Sajt: a.paxy.in.rs


+8 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?28.12.2007. u 15:25 - pre 201 meseci
U okviru Master studija, na Racuanrskom fakultetu, napisao sam rad na temu 3Play, koga interesuje neka pogleda >

http://paxy.raf.edu.yu/free/Nacionalna%20banka%20-%203Play.pdf
Fight with the best, fall like a rest.
 
Odgovor na temu

mischo
ICT specialist
Beograd

Član broj: 12455
Poruke: 878
79.101.146.*

Sajt: www.eSrbija.net


Profil

icon Re: IP televizija kod nas?28.12.2007. u 16:02 - pre 201 meseci
Kredit je bio 700 miliona evra, a kupovina Telekoma Srpske je koštala 646m. Po istom ugovoru Telekom Srbija je u obavezi da investira 50m evra u Telekom Srpske. To mu ga dođe 696m.
Ako se uzme u obzir da je plaćena licenca od 16m evra za ulazak u Crnu Goru i da je tamo još investirano u infrastrukturu, dolazi se do debelog minusa.
Ignorance is bliss!!!
 
Odgovor na temu

batancev

Član broj: 114637
Poruke: 604
91.150.112.*+1 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?29.12.2007. u 15:18 - pre 201 meseci
ne brinem ja za njih, nemaju oni munus vec debeli plus
dovoljno je samo sto ne placaju roaming u cg vec sve u svoj dzep preko mtel-a
Remember, remember
The 5th of November
The gunpowder treason and plot
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot
 
Odgovor na temu

batancev

Član broj: 114637
Poruke: 604
79.101.163.*+1 Profil

icon Telekom Srbija uvodi IP televiziju26.01.2008. u 10:05 - pre 200 meseci
Telekom Srbija a.d. će u 2008.godini kreirati za svoje korisnike novu multimedijalnu uslugu pod nazivom: Internet Protocol Television (IPTV). IPTV je interaktivna digitalna televizija koja se prenosi širokopojasnim internetom, putem IP protokola. Dvosmerna komunikacija omogućava široki spektar interaktivnih servisa: Video na zahtev (VoD), razmena sadržaja, online gaming i dr.

IPTV korisnik kontroliše interakciju i odnos sa ponudom na medijskom tržištu, jer svakodnevno procenjuje ponudu, čime daje doprinos razvoju medijske ponude. Dakle, kvalitet pre kvantiteta, ali samo kada korisnik to želi. Prednosti IPTV su i u tome što je sistem stalno otvoren za nove interaktivne sisteme i sadržaje, postojanje mogućnosti direktnog uticaja na razvoj sadržaja, bezbednost uslova pristupanja i sl.

Poslednja istraživanja pokazuju da trenutno u svetu ima više od 10 miliona IPTV korisnika, a tržište za IPTV servis u 2011. se procenjuje na preko 26 milijardi evra.


http://www.personalmag.co.yu/?p=1231
Remember, remember
The 5th of November
The gunpowder treason and plot
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot
 
Odgovor na temu

Danilo Cvjeticanin
Danilo Cvjeticanin
Apatin-Beograd

Član broj: 9614
Poruke: 3517
77.46.179.*+37 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.01.2008. u 10:20 - pre 200 meseci
Zasto to nema na sajtu Telekoma? Jel ovo zvanicno ili opet neka laz?
 
Odgovor na temu

batancev

Član broj: 114637
Poruke: 604
79.101.163.*+1 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.01.2008. u 10:25 - pre 200 meseci
ne, to je samo jos jedna u nizu "najava" naseg presvetlog telekoma
usluga po planu treba da startuje u toku proleca a mart se spominje kao najverovatniji
Remember, remember
The 5th of November
The gunpowder treason and plot
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot
 
Odgovor na temu

legend
Beograd

Član broj: 4393
Poruke: 519
91.150.112.*

Sajt: www.icb.rs


+1 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.01.2008. u 13:44 - pre 200 meseci
od marta.... paketi iptv, iptv+adsl2, iptv+adsl2+voip tako se prica... oko 33e za iptv+adsl2 (8mbit net) .... ujedno se duplira adsl pristup za iste pare...ovo sam samo nacuo i ne znaci da je tacno ali tako sam i nacuo i dobio adsl nekoliko meseci pre zvanicnog pocetka...
...da bi ponovo dosli, morate prvo da odete...
http://www.icb.rs
 
Odgovor na temu

batancev

Član broj: 114637
Poruke: 604
79.101.163.*+1 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.01.2008. u 14:11 - pre 200 meseci
ne verujem da ce dati 8mb/s
pre ce 4mb/s, i sam je direktor to rekao, moze se to videti u prvom postu
Remember, remember
The 5th of November
The gunpowder treason and plot
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot
 
Odgovor na temu

legend
Beograd

Član broj: 4393
Poruke: 519
91.150.112.*

Sajt: www.icb.rs


+1 Profil

icon Re: IP televizija kod nas?26.01.2008. u 19:59 - pre 200 meseci
videcemo....mislim da ce biti dve brzine 8mbits i 16mbits koja ce ici uz iptv paket....strpimo se jos malo..
...da bi ponovo dosli, morate prvo da odete...
http://www.icb.rs
 
Odgovor na temu

[es] :: Digitalna Televizija :: IP televizija kod nas?
(TOP topic, by Cileinteractiv)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 328624 | Odgovora: 1207 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.