Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Hello world program bez ikakvih biblioteka

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Hello world program bez ikakvih biblioteka

[ Pregleda: 3522 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

lazuz
ucenik

Član broj: 162975
Poruke: 9
77.46.200.*



Profil

icon Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 14:05 - pre 184 meseci
Kako da napisem "hello world" program u C-u bez koriscenja bilo koje biblioteke

Npr.



Code:

#include <stdio.h>

main(){

printf("Hello world");

}



bez koriscenja printf funkcije( ili bilo koje druge funkcije). Da li mozda moram da koristim asembler?

 
Odgovor na temu

k.bojan

Član broj: 158850
Poruke: 28
*.broadband.blic.net.



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 14:45 - pre 184 meseci
Koliko ja znam to nije moguce.
Jer sama printf funkcija ispisuje na conzolu,a printf se nalazi u stdio.h to je stadndardni input/output header.
npr
Code:

int main()
{
   int a=5,b=7,c;
   c=a+b;
}

Ovo ce da radi jer nemas potrebe za nekom funkcijom iz C-ove biblioteke. Cim imas neku funkciju iz njegove standardne biblioteke moras da je ukljucis (u pretprocesorsku direktivu) naredbom #include<ime_standardne_biblioteke.h> ili #include "ime_tvoje_biblioteke.h"
Ovaj prvi nacin pozivanja ukljucuje #include<ime_standardne_biblioteke.h> u tvoj program time sto pretrazuje prvo C-ovu biblioteku a onda ostalo
a kada ukljucujes svoju biblioteku ukljucejes je sa #include "ime_tvoje_biblioteke.h" jer kada kompajler naidje na " " a ne na < > on automatski prvo pretrazuje na onom mjestu gdje se nalazi tvoj program, pa onda ostalo. Ovakvim nacinom pisanja dobijas na brzini program.
 
Odgovor na temu

lazuz
ucenik

Član broj: 162975
Poruke: 9
212.200.206.*



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 15:15 - pre 184 meseci
Znaci, bez printf funkcije ne mogu nista da napisem u konzoli(tj. ne postoji drugi nacin) ili te nisam dobro shvatio?
 
Odgovor na temu

k.bojan

Član broj: 158850
Poruke: 28
*.broadband.blic.net.



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 15:45 - pre 184 meseci
Dobro si shvatio :)
Bez "printf" iz biblioteke <stdio.h> u programskom jeziku C ne postoji drugi nacin da se nesto napise u konzoli.
npr u programskom jeziku C++ da bi nesto napisao u konzoli koristis "cout" iz biblioteke #include<iostream>
 
Odgovor na temu

bzero
dev null
europe

Član broj: 5907
Poruke: 371
*.dynamic.sbb.co.yu.

Jabber: bzero@elitesecurity.org
Sajt: www.google.com/search?q=b..


Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 16:29 - pre 184 meseci
Citat:

Bez "printf" iz biblioteke <stdio.h> u programskom jeziku C ne postoji drugi nacin da se nesto napise u konzoli.


puts("Hello world") ?
Never trust an operating system you don't have sources for.
 
Odgovor na temu

k.bojan

Član broj: 158850
Poruke: 28
*.broadband.blic.net.



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 17:26 - pre 184 meseci
:D

Pogledaj prethodne postove ;)

puts("Hello world");

moze da radi samo ako je ukljucena pretprocesorska direktiva

A moja je greska u prethodnom postu. Lose sam se izrazio. Ono sto sam htio reci je: bez ukljucene i jedne biblioteke C-a nemoguce je ispisati nesto na konzolu.
Jer i puts je funkcija biblioteke stdio.
A pitanje je bilo
Citat:
lazuz: Kako da napisem "hello world" program u C-u bez koriscenja bilo koje biblioteke

Npr.



Code:

#include <stdio.h>

main(){

printf("Hello world");

}



bez koriscenja printf funkcije( ili bilo koje druge funkcije). Da li mozda moram da koristim asembler?


Pozdrav
 
Odgovor na temu

lazuz
ucenik

Član broj: 162975
Poruke: 9
77.46.223.*



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 17:43 - pre 184 meseci
ok, razumeo sam pored printf moze i puts, ali ja sam zeleo da ispisujem bez ijedne funkcije(da bih video kako to radi ispod haube - pa makar i u asm-u)

p.s. zasto mi je ovaj kod prosao kompajliranje uz samo upozorenje

Code:

main (){
 int a= 0;
 printf("aaaa");

}


obrisao sam debug i release direktorijum i ponovo kompajlirao i ponovo je proslo uspesno uz 1 warning??!? Koristim VS 6.0
 
Odgovor na temu

k.bojan

Član broj: 158850
Poruke: 28
*.broadband.blic.net.



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 17:53 - pre 184 meseci
Ja sam isti kod kompajlirao u MS kompajleru ali koristio sam Visual C++ Expres edition 2008
i dobio sam gresku
'printf': identifier not found
a zatim sam kompajlirau u GCC MinGW kompajleru i dobio sam gresku
`printf' undeclared (first use this function)

tako da to ne moze (bar kod mene :))
znas kako mozda je nesto i moguce izvesti na nivou asemblera mada cisto sumnjam jer C++ je OOP jezik, ujedno i procedurni jer je nastao od C-a pa je C podskup od C++ a u jedno je i genericki i mislim da on ne moze da vrsi komunikaciju sa hardverom kao sto asembler moze.
Cisto sumnjam da se moze odraditi to sto ti mislis,ali...
Mozda se i moze nesto izvesti ali ja ne znam kako...

Pozdrav :)
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12819



+4754 Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 17:54 - pre 184 meseci
Inline assembly i pozivanje bios interrupt-a?
 
Odgovor na temu

k.bojan

Član broj: 158850
Poruke: 28
*.broadband.blic.net.



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 17:58 - pre 184 meseci
Citat:
Shadowed: Inline assembly i pozivanje bios interrupt-a?

Mozes li ako nije problem da ovo malo objasnis sta je sta???
Hvala unapred
Pozdrav
 
Odgovor na temu

staticInt

Član broj: 66101
Poruke: 485
79.101.132.*



+43 Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 18:11 - pre 184 meseci
Citat:
k.bojan: Mozes li ako nije problem da ovo malo objasnis sta je sta???
Hvala unapred
Pozdrav


Uzmes lepo nakucas u ASMu sve i samo to pozoves iz C-a :)

http://www.ibiblio.org/gferg/ldp/GCC-Inline-Assembly-HOWTO.html
 
Odgovor na temu

k.bojan

Član broj: 158850
Poruke: 28
*.broadband.blic.net.



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 18:19 - pre 184 meseci
http://www.ibiblio.org/gferg/ldp/GCC-Inline-Assembly-HOWTO.html :))))))))))))
Upravo ovo citam
Hvala u svakom slucaju
Pozdrav
 
Odgovor na temu

lazuz
ucenik

Član broj: 162975
Poruke: 9
77.46.223.*



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 19:59 - pre 184 meseci
Citat:
k.bojan: Ja sam isti kod kompajlirao u MS kompajleru ali koristio sam Visual C++ Expres edition 2008
i dobio sam gresku
'printf': identifier not found
a zatim sam kompajlirau u GCC MinGW kompajleru i dobio sam gresku
`printf' undeclared (first use this function)

tako da to ne moze (bar kod mene :))


evo koji warning izbacuje

Code:
warning C4013: 'printf' undefined; assuming extern returning int


u svakom slucaju hvala na odgovorima k.bojan - izgleda da moze samo pomocu ams-a, pogledacu taj link(hvala staticInt) da vidim kako cu moci da se snadjem ...
 
Odgovor na temu

Sephiroth?
Balkan @ net

Član broj: 79406
Poruke: 82
*.bi2.dlp13.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka25.12.2007. u 21:51 - pre 184 meseci
Prvo, pogrijesio si forum, pitanje je za C za pocetnike, a ne za C++ za pocetnike...

Za sta ti ovo treba? Samo za edukaciju? Ako ti treba princip rada, nadji negdje kako je napravljena cak i ta printf() funkcija pa je prouci, a nakon toga slijedi trag dok ne dodjes do same srzi problema...
 
Odgovor na temu

lazuz
ucenik

Član broj: 162975
Poruke: 9
77.46.223.*



Profil

icon Re: Hello world program bez ikakvih biblioteka26.12.2007. u 13:00 - pre 184 meseci
Citat:
Sephiroth?:

Za sta ti ovo treba? Samo za edukaciju?

Da
Citat:
Sephiroth?:

Ako ti treba princip rada, nadji negdje kako je napravljena cak i ta printf() funkcija pa je prouci

To je prvo sto sam trazio, ali nisam nigde nasao.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Hello world program bez ikakvih biblioteka

[ Pregleda: 3522 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.