Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dobro i sta je Smarty ?

[es] :: PHP :: Smarty template engine :: Dobro i sta je Smarty ?

[ Pregleda: 5707 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

toplim
Pera Furundzija

Član broj: 23551
Poruke: 806
212.62.39.*



+45 Profil

icon Dobro i sta je Smarty ?12.12.2007. u 21:46 - pre 161 meseci
Citam, citam ali malo toga mi je jasno.
Da li je Smarty CMS ?
Koliko sam ja shvatio to je neki skup kodova i skripti koje ti mozes da koristis za svoj sajt, a dizajn radis sam???
 
Odgovor na temu

_korso_

Član broj: 82797
Poruke: 163
212.200.90.*



+1 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 07:48 - pre 161 meseci
To je prosto receno template engine.
Ovde ti sve pise http://smarty.php.net/rightforme.php. Mislim da ces na ovom linku da nadjes najpotpuniji odgovor na tvoje pitanje.
 
Odgovor na temu

toplim
Pera Furundzija

Član broj: 23551
Poruke: 806
212.62.39.*



+45 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 12:41 - pre 161 meseci
Template engine???Toliko znam i ja....
To u prevodu znaci masina za pravljenje sablona. Znaci ako neko ne razume moze pomislit: kad imam smarty posle mogu da pravim sablone za razne sajtove...

 
Odgovor na temu

_korso_

Član broj: 82797
Poruke: 163
212.200.90.*



+1 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 12:52 - pre 161 meseci
Sablone pravis nezavisno od smatry-ja, a onda kada ih napravis predas ih na dalje procesiranje nekom template engine-u (Smarty, Fast Template itd...)
Mozda ti ovo pomogne
http://www.massassi.com/php/articles/template_engines/
http://www.sitepoint.com/article/smarty-php-template-engine
a ovde imas i nesto o osnovama template engine-a
http://www.sitepoint.com/article/beyond-template-engine

 
Odgovor na temu

toplim
Pera Furundzija

Član broj: 23551
Poruke: 806
212.62.39.*



+45 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 13:02 - pre 161 meseci
Ok hvala izvini sto sam uporan, ipak ne mogu naci nesto na srpskom...

:) i jos koliko ja sada razumem...aha...znaci smarty automatski prepoznaje imena promenljivih ili tu postoje neki standardi...Kako da on to poveze ako recimo za username koristi promenljivu "$username" u engine a ja stavim promenljivu "$ime" u sablonu?

 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Član broj: 31848
Poruke: 1792
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 13:04 - pre 161 meseci
Citat:
toplim: Template engine???Toliko znam i ja....
To u prevodu znaci masina za pravljenje sablona. Znaci ako neko ne razume moze pomislit: kad imam smarty posle mogu da pravim sablone za razne sajtove...


Obicno ako neko nesto ne razume, procita dokumentaciju. To je logicnije nego da se bukvalno prevede naziv... I hot dog nije bas to sto pise. ;)

Mislim da u samom uvodu smarty-ja pise da je to skup klasa koji olaksava odvajanje prezentacione logike od upravljacke (obicno prateci MVC nacin rada).
U praksi to znaci da odvajas fajlove (templejte) koji sluze za krajnje kreiranje html koda (po prezentacionoj logici) koji se salje korisnickom browseru.
 
Odgovor na temu

toplim
Pera Furundzija

Član broj: 23551
Poruke: 806
212.62.39.*



+45 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 13:43 - pre 161 meseci
Da ali ja racunam na to da ima onih koji su zeljni da pokazu svoje znanje pa da mi objasne :)

Ok jos samo jedno pitanje.
Za jedan prosecan dinamicki sajt sa recimo blogom, e-mail formom,spiskom prizvoda...
Potreban je samo Smarty i Sablon uradjen pomocu css ili jos nesto?
 
Odgovor na temu

Zmaj
Predrag Krstić
web developer
Zrenjanin

Član broj: 1035
Poruke: 382
77.46.198.*

Sajt: www.zmajevognezdo.com


+4 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 15:29 - pre 161 meseci
Citat:
toplim:
Ok jos samo jedno pitanje.
Za jedan prosecan dinamicki sajt sa recimo blogom, e-mail formom,spiskom prizvoda...
Potreban je samo Smarty i Sablon uradjen pomocu css ili jos nesto?


...i znanje php-a i mysql-a da sve to povezes, promesas ostavis da se krcka i posluzis na nekoj prigodnoj adresi. Za dezert posluzis prigodan sadrzaj.

Mada ti je moj savet da se obratis nekom iskusnom kuvaru, koji ce ti ovo odraditi na pravi nacin. To sto spominjes bi bilo skuvano za jedno 10 dana, i jos toliko za ukrasavanje.
 
Odgovor na temu

Zmaj
Predrag Krstić
web developer
Zrenjanin

Član broj: 1035
Poruke: 382
77.46.198.*

Sajt: www.zmajevognezdo.com


+4 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 15:30 - pre 161 meseci
NAUCI prvo php i mysql, ne mislim da instaliras gotove skripte, kad to savladas osetices potrebu da predjes na smarty.
 
Odgovor na temu

toplim
Pera Furundzija

Član broj: 23551
Poruke: 806
212.62.39.*



+45 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?13.12.2007. u 16:18 - pre 161 meseci
Ok Zmaje :) imas li vatre:)

Ne postoji poseban projekat vec sam se onako zainteresovao. Mozda Smarty i nije tako tezak ako se razume sta koji kod radi...Ma dobro sad cu da ga downujem pa da vidimo...Pozdrav i hvala.
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1074
*.tippnet.co.yu.



+213 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?19.02.2008. u 09:20 - pre 158 meseci
CMS = wizard-i pomocu kojih pravis stranice = klikcanje
Smarty = php ali ne pises html kood u php fajlu vec posebno u nekom tpl fajlu = programiranje
Smarty se nauci za max sat vremena.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
Poruke: 873
*.eunet.yu.



+13 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?19.02.2008. u 19:25 - pre 158 meseci
Mislim da je dizajneru manje vise neophodno da poznaje Smarty ili neki drugi Template Engine ( koji u krajnjem slucaju mozes da razvijes samo za svoje potrebe ) .... Cemu sluzi ?? Pa vec je receno vise puta, da odvoji programski deo ( PHP kod ) od Dizajnerskog dela ( Izgleda stranice ) .....

Znaci ti u PHP-u sve obradis, a smarty-ju posaljes samo rezultate ( odnosno ono sto treba da se prikaze )....

A i poboljsava razumljivost koda. Banalan primer:

Umesto da pises:

Code:

<head>
<title><?php echo $title; ?> </title>


Ti samo prosledis promenljivu smarty-ju i to izgleda ovako:

Code:

<head>
<title>{$title}</title>


Mozda jeste glup primer, al zamisli neki veci projekat sa 10-inama promenljivih, nizova, .... koje treba prikazati :-))

Moj savet- citaj dokumentaciju i imas neke tutorijale pocetnicke na njihovom sajtu, prodji ih i uz malo volje skapiraces sve i videces koliko je korisno :-)) Iz licnog iskustva, a ne treba ti vise od dan-dva ( mozda i preterujem ) da udjes u fazon :-))

Srecno !
 
Odgovor na temu

a zo zo

Član broj: 117395
Poruke: 189
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?09.12.2008. u 22:00 - pre 148 meseci
Ne znam kako vi to ljudi govorite da se Smarty uci za sat, ili dan... Pocela sam u jednoj firmi... natucam PHP, MySQL... SAd me je zapalo da ucim i Smarty. Imam evo skinutu knjigu, na engleskom...
http://www.smarty.net/distribu...anual/en/Smarty-2.5.0-docs.pdf, a ne djeluje bas da se tako brzo moze sve preci... Kapiram u cemu je stos i poenta oko Smartyja, ali za sat... Pokazite kako jer izgleda da ja imam pogresan pristup ucenju najvjerovatnije. Toliko stvari... Za one koji imaju vremena. Hvala puno!
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?09.12.2008. u 22:25 - pre 148 meseci
smarty moze da se nauci za sat vremena (ali ne sve "cake", naravno, vec samo ono sto je potrebno za prosecan lejaut) ukoliko si vec upoznat sa nekim drugim template engine-om ili php-om (koji je sam po sebi template engine), a ukoliko nisi vican nekoj vrsti programiranja onda ce trebati malo vise vremena... (ali nije to atomska fizika, veoma je jednostavno...)
 
Odgovor na temu

ColdKeyboard
Sasa Karanovic
Hardware and Firmware Engineer
Toronto, Canada

Član broj: 31924
Poruke: 867
93.86.172.*

Jabber: ColdKeyboard
Sajt: www.SasaKaranovic.com


+11 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?10.12.2008. u 00:20 - pre 148 meseci
Ko kaze da je atomska fizika teska ?

Smarty je odlican template engine, i prilicno je jednostavan za koristenje...

Za sat vremena mozes da naucis da podesis Smarty, da naucis kako da dodjeljujes iz PHP-a varijable u HTML template, kako da stampas {$varijable} u HTML-u i mozda jos po neku caku tipa include drugog tpl fajl i tako to...

Za neke 'vece' i 'komplikovanije' stvari ti je potrebno da rjesavas i neke komplikovanije probleme a da si predhodno savladao osnove i poznajes manual ili barem da ga koristi.

Moj savjet ti je da najprije pocnes sa nekim pocetnickim primjerima, a ako znas PHP dobro, onda ti nece biti problem da radis sve u PHP-u a u smarty-u samo ispis i eventualno neki foreach ili poziv nekom modifikatoru...
 
Odgovor na temu

Mister_rap
SE at Viacom

Član broj: 8822
Poruke: 2540
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: mister_rap@jabber.com


+21 Profil

icon Re: Dobro i sta je Smarty ?10.12.2008. u 18:47 - pre 148 meseci
Knjigu ostavi sa strane i pozabavi se citanjem manuala...
Naravno sve sto su ranije rekli stoji...
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Smarty template engine :: Dobro i sta je Smarty ?

[ Pregleda: 5707 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.