Evo i ja da kažem koju...
Nikon je sa D 3, a naročito sa D 300 napravio revoluciju, rekao bih najmanje kao Canon sa 5 D (300 D ne računam, to je plastificiranje 10 D uz prethodno čerupanje funkcija).
Nisam verovao da će D 300 biti baš takav. Naprosto, 40 D je kao konzerva pored njega, a 5 D kao malo tvrđa konzerva.
Objektiv Nikkor 14-24 je jednostavno nenormalan, toliko malo izobličenja na 14mm nisam mogao da zamislim. Imate standardni test kadar za barell na 14mm, ravan je kao da je 28mm! Marinowski, onaj snimak sa zgradama koje padaju sam namerno napravio sa dignutim aparatom (to je jedini takav), jer bez gledanja u EXIF jednostavno ne može da se pretpostavi da je to 14mm i to zum. 14-24 je zaista totalna ezoterija. U celini, D 300 je neverovatno dobar aparat, veoma sofisticiran, fantastičnog AF sistema, brz kao munja, odlične slike i primerne ergonomije.
D 3 me je oduševio najviše po kontrolama i jednostavnosti upotrebe, daleko je po tom pitanju iznad npr. 1 D mark II.
Međutim, u visokoj klasi sve se to dovodi po znak pitanja jer osim par dragulja (14-24, 70-200 VR...) Nikon jednostavno nema objektive koji bi iz hardvera tela izvukli maksimum.
Malopre sam došao sa snimanja D 300 sa 17-55 f2,8. Ima neke blesave refleksije koje nisam viđao ni kod tri pita jeftinijih objektiva.
Evo 50% cropa
Šteta.